Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Πλειοψηφία μίας έδρας!

Η Ολλανδία αποκτά κυβέρνηση μετά από 7 μήνες διαπραγματεύσεων

Έπειτα από συζητήσεις 208 ημερών, οι τέσσερις ηγέτες των κομμάτων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία κατέληξαν σε συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

«Έχει εξευρεθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε, «πολύ ικανοποιημένος», ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την έξοδό του από μια τελευταία συνάντηση που είχαν σήμερα στη Χάγη οι ηγέτες των κομμάτων αυτών, επτά μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Η δημοσιοποίηση αυτής της συμφωνίας σήμερα, έπειτα από 208 ημέρες διαπραγματεύσεων, αποτελεί ρεκόρ. Όμως το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, που θα αποφανθεί για το σχέδιο αύριο.

«Επιτέλους, επιτέλους… Είμαι ευτυχής. Νομίζω πως είναι μια αμερόληπτη συμφωνία στην κατεύθυνση εκείνου που επιθυμεί όλος ο κόσμος», δήλωσε ο Αλεξάντερ Πέχτολντ, ηγέτης του προοδευτικού κόμματος D66.

Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο γάμος αυτός προμηνύεται δύσκολος. Το D66 θα συγκυβερνά με το VVD, το φιλελεύθερο κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, νικητή των εκλογών του Μαρτίου, και με δύο χριστιανικά κόμματα: το πραγματιστικό CDA και την, πιο συντηρητική, Χριστιανική Ένωση (CU).

To D66, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960, τάσσεται υπέρ της άμβλωσης, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και πρεσβεύει πως το δικαίωμα στην ευθανασία πρέπει να επεκταθεί ώστε ο καθένας –και όχι μόνο οι ασθενείς σε τελικό στάδιο- να μπορεί να αποφασίσει αν θα θέσει τέρμα στη ζωή του.

Αυτή η πολιτική γραμμή είναι στους αντίποδες εκείνης της CU, που εδράζεται στη Βίβλο, και τάσσεται κατά της άμβλωσης, του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου και της ευθανασίας.

Ο συνασπισμός αυτός δίνει στον Μαρκ Ρούτε και στους εταίρους του πλειοψηφία μόλις μίας έδρας, 76 έδρες σε σύνολο 150, στο κοινοβούλιο.

Αν ο Ρούτε παραμείνει πρωθυπουργός, η σύνθεση της τρίτης κυβέρνησής του δεν πρόκειται να παρουσιαστεί πριν από τις 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NOS.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.