Η Ολλανδία ρίχνει «πόρτα» στη Huawei;

Η Ολλανδία ρίχνει «πόρτα» στη Huawei;

Χωρίς εξοπλισμό της Huawei θα λειτουργούν σύντομα τα συστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της Ολλανδίας, και ιδιαίτερα τα κεντρικά συστήματα όπου φυλάσσονται και όλες οι πληροφορίες που διακινούνται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ολλανδικού Τύπου, γεγονός που, κατά τα δημοσιεύματα, οφείλεται σε απόρρητη απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης που αποκλείει την κινεζική εταιρεία από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Κυβερνητικοί ελιγμοί και πέπλο «απορρήτου»

Πριν από 18 μήνες η ολλανδική κυβέρνηση παρείχε την δυνατότητα στους παρόχους δικτύου να αφαιρέσουν εξοπλισμό «μη αξιόπιστων πωλητών» από το δίκτυό τους. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση οι τρεις πάροχοι δικτύου (KPN, Vodafone και T-Mobile) υποχρεούνται να αναφέρουν στις κρατικές Αρχές τις όποιες αλλαγές στα δίκτυά τους καθώς και το είδος των αλλαγών αυτών. Ωστόσο, οι ακριβείς όροι αυτής της απόφασης είναι διαβαθμισμένοι ως απόρρητοι, οπότε δεν επιτρέπεται στις εταιρείες να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτούς.

Όσον αφορά στις συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής στους παρόχους, αυτές φαίνεται να είναι εντονότερες για την T-Mobile η οποία χρησιμοποιεί 8 διαφορετικούς προμηθευτές, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα του δικτύου της κατασκευάζεται με εξοπλισμό από τη Huawei.
Η KPN πρόκειται να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό Huawei στον πυρήνα του δικτύου του με εξοπλισμό της Ericsson, ενώ το δίκτυο της Vodafone περιέχει μικρή ποσότητα εξοπλισμού της Huawei.

Ωστόσο, επειδή οι σχετικές με τον εξοπλισμό πληροφορίες είναι επίσης διαβαθμισμένες, η T-Mobile δεν επιτρέπεται να αποκαλύψει, για παράδειγμα, εάν ο εξοπλισμός έχει ήδη αντικατασταθεί, ή να σχολιάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της κυβερνητικής απόφασης, γεγονός σημαντικό, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής της από την Huawei.

Η ολλανδική κυβέρνηση στο ευαίσθητο ζήτημα της Huawei φαίνεται να έχει επιλέξει μια «έξυπνη» λύση, σύμφωνα με την οποία ο κινεζικός εξοπλισμός δεν απαγορεύεται τελείως προς το παρόν, ενώ μέσω διαβάθμισης του θέματος ως απόρρητου η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να επιλέξει ανοιχτά την κινεζική ή την αμερικανική πλευρά.

Προβληματισμός για ενδεχόμενες συνέπειες

Ολλανδοί αναλυτές θεωρούν ότι η χώρα θα βγει ζημιωμένη από την διελκυστίνδα με την κινεζική εταιρεία και αναφέρουν ως παραδείγματα χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστραλία, οι οποίες έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή έναντι της Huawei, ή όπως η Γαλλία και το Ην. Βασίλειο που υιοθετούν μεν αυστηρότερη στάση, αλλά ως μεγαλύτερες χώρες μπορεί να είναι πιο ευνοημένες από τη «σύγκρουση», σε αντίθεση με την Ολλανδία που έχει μικρά περιθώρια ελιγμών και είναι πιο ευάλωτη σε ενδεχόμενα κινεζικά «αντίποινα».

Οι κατηγορίες προς την εταιρεία

Η Huawei θεωρείται από ορισμένες υπηρεσίες πληροφοριών ως το «μακρύ χέρι» της κινεζικής κυβέρνησης, και ως εκ τούτου απειλή για την ασφάλεια των χωρών που χρησιμοποιούν εξοπλισμό της εν λόγω εταιρείας. Με αυτόν τον εξοπλισμό η κινεζική εταιρεία, σύμφωνα με τους επικριτές της, θα μπορούσε να κατασκοπεύσει ή να υπομονεύσει ένα δίκτυο, ισχυρισμό που η Huawei αρνείται μετ΄ επιτάσεως. Για αυτόν τον λόγο, οι ΗΠΑ προτρέπουν εδώ και καιρό τους συμμάχους τους να μη χρησιμοποιούν την τεχνολογία της συγκεκριμένης εταιρείας στην τελευταία γενιά δικτύων τηλεπικοινωνιών 5G.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter