Συνάντηση με Νετανιάχου

Η «ομάδα του Βίσεγκραντ» ξαναχτυπά και ζητά από την ΕΕ να μην καταδικάζει τους ισραηλινούς εποικισμούς

Θυμάστε τις «χώρες του Βίσεγκραντ», την ομάδα των ευρωπαϊκών κρατών με τους ακροδεξιούς ηγέτες που ζητούσαν ακόμα πιο σκληρή στάση της ΕΕ στο προσφυγικό;

Η ομάδα αυτή επανήλθε με… παρεμφερή θεματολογία, ζητώντας αυτή τη φορά από την ΕΕ να άρει την όποια κριτική ασκεί στο κράτος του Ισραήλ για τον εποικισμό κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Ο Νετανιάχου, αναζητώντας συμμάχους στη διεθνή σκηνή, βρίσκεται από την Δευτέρα στη Βουδαπέστη. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουγγαρία από το 1989. Αφού συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας (σ.σ. των χωρών που αποτελούν τη λεγόμενη "ομάδα του Βίσεγκραντ") ο Νετανιάχου τους ευχαρίστησε για τη στάση που τηρούν απέναντι στο Ισραήλ και για το γεγονός ότι το έχουν υπερασπιστεί συχνά στην Ευρώπη.

Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τις επικρίσεις που δέχεται η χώρα του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με αφορμή τους νέους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Χαρακτηρίζοντας "ανωμαλία" αυτές τις επικρίσεις, εκτίμησε ότι "είναι καιρός να υπάρξει στην Ευρώπη μια επανεκτίμηση της σχέσης με το Ισραήλ" επειδή, όπως εξήγησε, η χώρα του "έχει πολλά να προσφέρει" στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ασφάλεια και τις τεχνολογίες αλλά και επειδή είναι "η μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή", ένας "φάρος ανεκτικότητας σε μια τεράστια περιοχή".

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που ασκεί την προεδρία της ομάδας του Βίσεγκραντ αυτήν την περίοδο, εκτίμησε ότι η Ευρώπη "αυτοτιμωρείται" παραμελώντας τη συνεργασία της με το Ισραήλ.

Οι τέσσερις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους τους, έδωσαν στη δημοσιότητα μια διακήρυξη με την οποία δεσμεύονται να εργαστούν για να "ενισχύσουν" τις σχέσεις της ΕΕ με το Ισραήλ. Οι τέσσερις Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν επίσης ότι θα εντείνουν τη διμερή συνεργασία τους με το Ισραήλ, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Σχεδιάζουν επίσης μια νέα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για το 2018 στην Ιερουσαλήμ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.