ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να άρει το απόρρητο

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να άρει το απόρρητο

Σφίγγει ο πολιτικός κλοιός για το Μαξίμου σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών. Η κυβέρνηση της ΝΔ και  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπόλογοι πολιτικά και για την βαριά κατηγορία  ότι οδήγησαν τη χώρα σε «πολιτική ανωμαλία». Αυτή τη μομφή απευθύνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς το Μαξίμου  σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ.

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη εξαπολύει σφοδρή επίθεση  κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την τακτική της “σιωπής”  που της προσδίδει χαρακτηριστικά επιχείρησης συγκάλυψης και τη συνδέει με  τους προσελθόντες για ακρόαση στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας,  που αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας για τις υποθέσεις των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εκείνος κρύβεται  πίσω από την επίκληση του απορρήτου που προέβαλαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, νυν Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Εισαγγελέας Εφετών που εποπτεύει την ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και οι  Υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει προσωπικά την θεσμική πρωτοβουλία για την «άρση του προσχήματος», όπως χαρακτηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη την επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκρίνει την άρση του απορρήτου βάσει του άρθρου 14 παρ. 4 ν. 3649/2008, επισημαίνοντας ότι αυτή η λύση έχει προταθεί και από έγκριτους συνταγματολόγους, που την διατύπωσαν στον δημόσιο διάλογο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων ο  Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου  Ξενοφών Κοντιάδης είχε αναφερθεί στο άρθρο 4 του νόμου για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ν.3649 -ΦΕΚ Α 39/3.3.2008).    Οπως είχε σημειώσει  σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ακόμη και αν δεχθούμε ότι ισχύει το απόρρητο, στον νόμο 3649/2008 που ρυθμίζει τη λειτουργία της ΕΥΠ, προβλέπεται ρητά (άρθ. 14 παρ.4) η δυνατότητα μαρτυρίας για θέματα, γεγονότα και πρόσωπα που αφορούν την ΕΥΠ μετά από έγκριση του εποπτεύοντος υπουργού, άρα εν προκειμένω του πρωθυπουργού, μια που αυτός είναι ο πολιτικός και διοικητικός της προϊστάμενος από το 2019. Για να καταλήξει ο Ξενοφών Κοντιάδης: «Το ερώτημα είναι λοιπόν αν ο πρωθυπουργός θα δώσει την έγκρισή του ώστε να λυθεί χωρίς ερμηνευτικές αντιμαχίες το ζήτημα του απορρήτου και να έρθουν πράγματι “όλα στο φως”, όπως απαιτεί σύσσωμος ο πολιτικός και νομικός κόσμος, ή θα χρησιμοποιηθεί το απόρρητο ως άλλοθι, και με δική του ευθύνη, για να μείνουν όλα στο σκοτάδι».

Ήδη, το βράδυ της Πέμπτης, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στη Βουλή, το μέλος της και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βουλευτής Χάρης Καστανίδης είχε ξεκαθαρίσει ότι το απόρρητο δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση,  για τη στάση που κράτησαν,  οι προσελθόντες για ακρόαση,  που αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας για τις υποθέσεις «που σκανδαλωδώς έχουν εκτυλιχθεί τους τελευταίους μήνες» και αφορούν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, καθώς και την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ.

Ο Χάρης Καστανίδης είχε τονίσει ότι αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία «κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου», την ώρα που, όπως σημειώνει ο βουλευτής,  ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς και στελέχη τη κυβέρνησης, διαβεβαίωναν ότι θέλουν να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Έτσι, ο Χάρης Καστανίδης αναφέρει με έμφαση ότι πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών.

Η Χαριλάου Τρικούπη προχώρησε σε νέα παρέμβαση το πρωί της Παρασκευής (1.9.2022), διατυπώνοντας την βαριά μομφή για καταστάσεις πολιτικής ανωμαλίας και για την ανάγκη να  δώσει την έγκρισή του ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την άρση του απορρήτου. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει τα εξής: εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Αφού οδήγησαν τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία, τώρα κρύβονται πίσω από την αρχή του απορρήτου παίζοντας θέατρο στην πλάτη του ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με τη θεώρηση του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του πρώην Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος και του νυν Θεμιστοκλή Δεμίρη, της Εισαγγελέα Εφετών που εποπτεύει την ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και των Υπουργών Γιώργου Γεραπετρίτη και Κυριάκου Πιερρακάκη, η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά η κοινή γνώμη δεν θα μάθει ποτέ το λόγο.

Το θέατρο του παραλόγου είναι καιρός να λάβει τέλος, καθώς εκθέτει τη χώρα διεθνώς, όπως αποδεικνύεται από το καθημερινό ενδιαφέρον εκατοντάδων ξένων ΜΜΕ. Θεσμική λύση δεν είναι η ενημέρωση στο αυτί και μάλιστα «μόνο για όσα θα μπορούμε να πούμε», όπως επισημάνθηκε αρμοδίως στη χθεσινή ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Οι λύσεις είναι δύο: Ή θα ενημερωθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το λόγο παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από την ΕΥΠ ή ο πολιτικός προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών, ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, θα εγκρίνει την άρση του απορρήτου βάσει του άρθρου 14 παρ. 4 ν. 3649/2008, όπως ήδη έγκριτοι συνταγματολόγοι υποστηρίζουν στον δημόσιο διάλογο.

Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από την επίκληση του απορρήτου κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης. Τον καλούμε να εγκρίνει προσωπικά την άρση του προσχήματος.
Για να δούμε -επιτέλους- ποιος επιδιώκει το φως και ποιος το φοβάται».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter