Τσίπρας: Αλλαγή πολιτικής και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (Video)

Τσίπρας: Αλλαγή πολιτικής και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (Video)

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα αρνητικά ρεκόρ στην ελληνική οικονομία επιφύλασσε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Δευτέρας, από το βήμα του digital economy forum 2022 που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας-ΣΕΠΕ, στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Συγκεκριμένα, εξαπέλυσε «βέλη» κατά της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως μπορεί οι αιτίες της κρίσης να είναι εξωγενείς, ωστόσο η κυβέρνηση λειτουργεί ως επιταχυντής της κρίσης και όχι ως μέρος της λύσης.

«Είναι κοινή παραδοχή ότι ο κλάδος των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών συνεισφέρει περίπου το 8% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και σημείωσε πως  μετά και την περίοδο της πανδημίας έχουν αναδειχθεί ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ο ίδιος επεσήμανε, «η δυναμική πορεία του κλάδου έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί στη χώρα μας, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντικοί και ανέρχονται στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ σημαντικοί είναι και οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027».

Επίσης πρόσθεσε: «Μόλις 210 επιχειρήσεις έχουν καταθέσει επενδυτικά σχέδια προς έγκριση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό 8,22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,48 δισ. ευρώ είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα νούμερα τα λένε όλα. Μόλις 210 κατά κανόνα μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση με μέσο κόστος επενδυτικού σχεδίου 40 εκατ ευρώ… Και την ίδια στιγμή μαθαίνουμε ότι σε επικείμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό αποκλείονται οι μικρές επιχειρήσεις με μέχρι 10 εργαζόμενους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Γιατί ψηφιακή μετάβαση με δικαιοσύνη σημαίνει να μη μείνει πίσω κανείς».

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέστησε σαφές πως χρειάζονται αλλαγές που μπορεί να φέρει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει με τις εκλογές, όταν διεξαχθούν και πρόσθεσε: «Στη δική μας λογική, το κράτος οφείλει να σχεδιάζει δημόσιες πολιτικές με συγκεκριμένους στόχους που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δίνοντας το κατάλληλο σήμα, το πλαίσιο και τη κατεύθυνση στον ιδιωτικό τομέα για την αναγκαία συμμετοχή στις επενδύσεις και όχι το αντίστροφο. Αυτή η λογική είναι πλέον κοινός τόπος παγκοσμίως. Ο ιδιωτικός τομέας έχει λοιπόν σημαντικό ρόλο και πρέπει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο πλαίσιο μιας ενιαίας στρατηγικής που έχει διαμορφωθεί με διάλογο και συμμετοχή όλων των παραγωγικών υποκειμένων».

Και σημείωσε: «Στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξουμε ξένες επενδύσεις όπως αυτές που έχουν ανακοινωθεί για τα DATA CENTERS της Microsoft και της Amazon και οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σέβονται τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις σε σχέση με το περιβάλλον. Ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει κάτι στην πράξη παρά μόνο ανακοινώσεις. Αλλά θα ήταν ευχής έργον οι ανακοινώσεις να υλοποιηθούν».

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθμησε τους οκτώ βασικούς άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια εναλλακτική και προοδευτική πολιτική στον ψηφιακό κλάδο.

 

1. Αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας

2. Φορολογικά κίνητρα για προσλήψεις στον κλάδο ΤΠΕ

3. Ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών

4. Επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης στο Δημόσιο

5. Συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ψηφιακή Μετάβαση

6. Δημιουργία δομών ψηφιακής υποστήριξης του πολίτη

7. Διαρκής επανακατάρτιση των εργαζομένων στον κλάδο

8. Προστασία προσωπικών δεδομένων και κυβερνοασφάλεια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter