Η ομοσπονδία μπάσκετ στο εδώλιο

Η ομοσπονδία μπάσκετ στο εδώλιο

Αντιμέτωπη με αγωγές και αξιώσεις από παραγκωνισμένους συνεργάτες βρίσκεται η διοίκηση Λιόλιου

Αντιμέτωπη με ένα… βουνό από αγωγές, με οικονομικές αξιώσεις που συνολικά ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ βρίσκεται η διοίκηση Λιόλιου στην ομοσπονδία μπάσκετ. Στον χορό των παραγκωνισμένων που διεκδικούν αποζημιώσεις και διαφυγόντα κέρδη ή εισοδήματα ανήκουν υπάλληλοι, εξωτερικοί συνεργάτες καθώς και προπονητές όπως ο τέως ομοσπονδιακός Θανάσης Σκουρτόπουλος. Η απόφαση για την υπόθεση της απόλυσής του αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αφού η δίκη ολοκληρώθηκε στις 19 Ιανουαρίου.

Η πιο «βαριά» από τις καταγγελίες που έχουν επιδοθεί σε δικαστήρια ενάντια στην ΕΟΚ είναι εκείνη της διαφημιστικής εταιρείας Promo Sport, η οποία επικαλείται σύμβαση συνεργασίας δεσμευτική για την ομοσπονδία μέχρι το 2024. Η εταιρεία αιτείται διαφυγόντα κέρδη ύψους τουλάχιστον 572.000 ευρώ, καθώς και αποζημίωση 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη ενάντια στην εταιρεία και προσωπικά στον ιδιοκτήτη της Κώστα Λουκάκη. Στην αγωγή, μέσω της οποίας επικουρικά ζητούνται άλλες 527.000 ευρώ, εγκαλείται όχι μόνο η ΕΟΚ αλλά και προσωπικά ο πρόεδρός της Βαγγέλης Λιόλιος.

Η ανανέωση της σύμβασης, που χρονολογείται από το 2008, έγινε τον Ιανουάριο του 2021, οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές που έριξαν τη διοίκηση Βασιλακόπουλου. Η διοίκηση Λιόλιου θεωρεί τη συμφωνία με την Promo Sport αποικιοκρατική και την έχει καταγγείλει με εξώδικο ως άκυρη από τον Οκτώβριο του ίδιους έτους.

Οπως υποστηρίζει η ΕΟΚ, δεν υπήρξε απόφαση του τέως ΔΣ για τη σύναψή της, παρά μόνο πρωτοβουλίες συγκεκριμένων προσώπων της τότε διοίκησης: «Ο πρόεδρος του ΔΣ, όπως και ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας δεν μπορούν να προβαίνουν ατομικώς σε δεσμευτικές ενέργειες για την Ομοσπονδία άνευ προηγούμενης συλλογικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου». Η αγωγή πρόκειται να εκδικαστεί στο προσεχές διάστημα.

Ο Θαν. Σκουρτόπουλος είχε συμβόλαιο με την ΕΟΚ μέχρι το Μουντομπάσκετ του 2023. Ο προπονητής της εθνικής Ανδρών εκπαραθυρώθηκε εν μια νυκτί τον Οκτώβριο του 2021 στο πλαίσιο –όπως ενημερώθηκε– «ριζικών αλλαγών» στα προπονητικά επιτελεία. Η ΕΟΚ προσπάθησε να συμβιβαστεί μαζί του ώστε να εκμαιεύσει παραίτηση και να αποφύγει τη δικαστική διαμάχη, αλλά το ποσό που πρόσφερε ως άτυπη αποζημίωση ήταν πολύ μικρότερο από τα συμβεβλημένα.

Ο Σκουρτόπουλος διεκδικεί ολόκληρη την αμοιβή που προβλεπόταν από το συμβόλαιό του για τους χαμένους 24 μήνες, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές και την προσήκουσα αποζημίωση. Το ποσό είναι και εδώ εξαψήφιο και ο 57χρονος προπονητής επικαλείται ηθική και επαγγελματική βλάβη, αφού τους τελευταίους μήνες βρίσκει όλες τις πόρτες κλειστές. Και στη δική του περίπτωση η πλευρά Λιόλιου ισχυρίζεται ότι η ανανέωση του συμβολαίου έγινε χωρίς απόφαση ΔΣ και μάλιστα από απερχόμενη προσωρινή διοίκηση «ειδικού σκοπού», που –λένε– δεν είχε δικαίωμα να συνάψει δεσμευτικές συμβάσεις.

Στην ακροαματική διαδικασία η ΕΟΚ χαρακτήρισε την πολυετή παρουσία του Σκουρτόπουλου προϊόν ευνοιοκρατίας και τον στοχοποίησε ως εμπόδιο για την πρόσληψη «του κορυφαίου προπονητή της Ευρώπης» (Δημήτρης Ιτούδης). Ο Σκουρτόπουλος εργαζόταν ως ομοσπονδιακός τεχνικός από το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενάντια στην ομοσπονδία μπάσκετ έχουν κινηθεί ή σκοπεύουν να κινηθούν διάφοροι εξωτερικοί συνεργάτες (προπονητές, δικηγόροι κ.ά.) και ένας αριθμός υπαλλήλων της ΕΟΚ και τοπικών ενώσεων (ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ κ.ά.), που επικαλούνται αθέτηση παρόμοιων συμφωνιών ή μονομερή καταγγελία συμβάσεων. Τα ποσά που ζητούνται είναι ιλιγγιώδη και έστω μία ευνοϊκή απόφαση μπορεί να δημιουργήσει δεδικασμένο και να φέρει χιονοστιβάδα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι παραλήπτης εξωδίκου από τη νεόκοπη διοίκηση Λιόλιου για πλημμελή εκπλήρωση των καθηκόντων του υπήρξε και ο βαρύτατα ασθενής προπονητής Δημήτρης Καρβέλας μόλις δεκαεννέα ημέρες πριν από τον θάνατό του: «Παρά το γεγονός πως είχατε υποχρέωση να παρέχετε την εργασία σας, εσείς μέχρι σήμερα κωφεύετε ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών σας. Η συμπεριφορά σας συνιστά οικειοθελή αποχώρησή σας από την ομοσπονδία μας». Το περιστατικό είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη τον Νοέμβριο του 2021.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter