Η ώρα των απολογιών για Σταθόπουλο και Χατζηβασιλειάδη

Η ώρα των απολογιών για Σταθόπουλο και Χατζηβασιλειάδη

Στην τελική ευθεία έχει μπει η δίκη των Βαγγέλη Σταθόπουλου και Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη αφού μετά την παρέλαση μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, την  Τετάρτη αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Υπενθυμίζεται πως πρωτόδικα ο Βαγγέλης Σταθόπουλος, καταδικάστηκε σε 19 χρόνια κάθειρξη, χωρίς επαρκή στοιχεία για κλοπή σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στον Χολαργό στο πλαίσιο της δράσης της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» στις 21 Οκτωβρίου 2019, παρά τις μαρτυρικές καταθέσεις που τον τοποθετούσαν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον Χολαργό την ώρα της τέλεσης του αδικήματος. Ο ίδιος έχει τονίσει επανειλημμένα και από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση περιορίζεται στην ιατροφαρμακευτική βοήθεια που παρείχε στον τραυματία Δ. Χατζηβασιλειάδη.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί του, κάθονται ο Δ.Μ., στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν τα όπλα, και ο Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, ο οποίος απουσίαζε από το δικαστήριο πρώτου βαθμού και καταζητούταν αλλά με δημόσιο κείμενό του είχε παραδεχτεί τη διάπραξη της κλοπής κατά την οποία αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος, αλλά έχει βγάλει από το κάδρο τους δύο συγκατηγορούμενους του ισχυριζόμενος με σαφέστατο τρόπο πως δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, ούτε με την κλοπή αλλά ούτε και με την οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα, της οποίας όπως λέει υπήρξε μέλος, αλλά δεν είναι πια ενεργή.

Μέσα σε δέκα συνεδριάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, και σωρεία μαρτύρων που πέρασε από τη δικαστική αίθουσα, φάνηκε για ακόμα μία φορά η σκληρότητα που επέδειξε το πρωτόδικο δικαστήριο στο πρόσωπο του Βαγγέλη Σταθόπουλου.

Σημειώνεται πως κανείς εκ των μαρτύρων κατηγορίας δεν είχε να εισφέρει κάτι ουσιαστικό στη διαδικασία καθώς ουδείς δεν έχει αναγνωρίσει κανέναν εκ των κατηγορουμένων.

Οι ανεπαρκείς μάρτυρες κατηγορίας

Μάλιστα ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής που κλήθηκε να καταθέσει ως ο άνθρωπος που του ανατέθηκε η ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού, κατέθεσε με συγκλονιστική ακρίβεια δευτερολέπτων τα όσα καταγράφουν τα βίντεο – όπως ακριβώς και πρωτόδικα – αλλά σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση έδειχνε εξαιρετικά αγχωμένος, ενώ παρά το γεγονός ότι υπηρετεί στη συγκεκριμένη υπηρεσία  13 ολόκληρα χρόνια δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για το τι ορίζεται ως τρομοκρατία στην Ελλάδα, τι περιέχει το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, αλλά και ποιές είναι οι πολιτικές και συνταγματικές δομές του κράτους.

Ενδιαφέρον είχε, ακόμα ένας αστυνομικός, εκείνος που απάντησε στο πρώτο ανώνυμο τηλεφώνημα, το οποίο αναφερόταν στους Β. Σταθόπουλο και Δ. Χατζηβασιλειάδη ως δράστες της κλοπής. Με τη σειρά του λοιπόν, σε σημείο της κατάθεσής του, άφησε να εννοηθεί, πως αυτός που κάλεσε ισχυρίστηκε ότι είναι «σύντροφος» των δύο κατηγορουμένων, σε αντίθεση με το πρωτόδικο δικαστήριο στο οποίο κατέθεσε ότι ο άνθρωπος στο τηλέφωνο είπε πως οι Χατζηβασιλειάδης και Σταθόπουλος είναι «σύντροφοι» μεταξύ τους. Η μικρή αυτή αλλαγή στην κατά τ’ άλλα σχεδόν καρμπόν κατάθεσή του σε σχέση με το πρώτο δικαστήριο, μπορεί να χαρακτηριστεί ένα απλό λάθος του λόγου, ή μία κουτοπόνηρη τακτική δημιουργίας εντυπώσεων.

Σε αντιφάσεις έπεσε κατά την κατάθεσή του ο τρίτος αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής ο οποίος επικαλέστηκε δεύτερο ανώνυμο τηλεφώνημα το οποίο ενημέρωνε για έναν τραυματία έξω από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο που μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο, χωρίς κανένα  άλλο στοιχείο, ωστόσο η καταγγελία ήταν από μόνη της αρκετή για να καταγραφεί, να χαρακτηριστεί «ύποπτη» και να οδηγήσει στην ένορκη κατάθεση του ίδιου, λίγο αργότερα. Εκτός από τα κενά τα οποία είχε η κατάθεση του μάρτυρα, αυτός ήρθε σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε καταθέσει ο παραπάνω συνάδελφός του ο οποίος εξηγούσε πως αξιολογούν τα ανώνυμα τηλεφωνήματα.

Το άλλοθι

Από την πλευρά τους, κατέθεσαν και οι άνθρωποι που ήταν με τον Βαγγέλη Σταθόπουλο το επίμαχο βράδυ, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως ήταν μαζί του στο κέντρο της Αθήνας την ώρα που γινόταν η κλοπή στον Χολαργό.

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και η φίλη του Β. Σταθόπουλου, στην οποία απευθύνθηκε ζητώντας της να μεσολαβήσει για να επισκεφθούν μία γνωστή της αγγειοχειρουργό του Σισμανόγλειου, εξηγώντας της πως κάποιος φίλος του είχε τραυματιστεί. Η ίδια κατέθεσε πως είναι σίγουρη ότι ο Β. Σταθόπουλος δεν γνώριζε καμία λεπτομέρεια για τον τραυματισμό του Δ. Χατζηβασιλειάδη και πως δεν εμπλέκεται ο ίδιος με την κλοπή. Η ίδια μάλιστα κατέθεσε πως της ασκήθηκε ψυχολογική πίεση στη ΓΑΔΑ όπου και την κράτησαν για έξι ώρες χωρίς να ξέρει αν είναι κατηγορούμενη για κάτι ή αν θέλουν απλά να της πάρουν κατάθεση.

Το γεγονός πως ο Β. Σταθόπουλος γνώριζε από πρώτες βοήθειες ήρθε με τη σειρά του να επιβεβαιώσει και μάρτυρας φίλος του κατηγορούμενου από τη σχολή πολεμικών τεχνών. «Ξέρουμε να κάνουμε και γενικά πράγματα όχι μόνο πρώτες βοήθειες ξέρουμε τι να κάνουμε σε μία εξάρθρωση για παράδειγμα. Ο Βαγγέλης ήξερε τι να κάνει σε περίπτωση αιμορραγίας ή κατάγματος.  Έχουμε στοιχειώδεις γνώσεις με πιο ευρεία κλίμακα γνώσης» είπε χαρακτηριστικά.

«Το βιολογικό υλικό μπορεί να είναι προϊόν επιμόλυνσης»

Την αποδόμηση του μείγματος DNA ως βασικό στοιχείο το οποίο οδήγησε μάλιστα στη φυλακή τον Β. Σταθόπουλο, επιχείρησαν με τις εξαιρετικά σημαντικές καταθέσεις τους, δύο βιολόγοι. Οι μάρτυρες, λοιπόν αφού τόνισαν ότι «το βιολογικό υλικό δεν σφραγίστηκε και δεν ελήφθη από ειδικούς, αλλά από αστυνομικούς», σημείωσαν ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο πρωτόκολλο που ακολουθείται. Όλο αυτό δείχνει μια προχειρότητα». Παράλληλα είπαν ότι «το βιολογικό υλικό μεταφέρεται και διατηρείται», ενώ αναφερόμενοι στα μείγματα τα χαρακτήρισαν «πολύ επισφαλή».

 «Για να καταλήξουμε σε ασφαλή μέθοδο εντοπισμού, θα έπρεπε να έχουμε έναν άνθρωπο δεδομένο και κηλίδα, αίμα», κατέθεσαν και επεσήμαναν πως το επίμαχο υλικό «μπορεί να είναι προϊόν επιμόλυνσης. Το δείγμα δεν είναι κατάλληλο για να εξαχθεί στατιστικό αποτέλεσμα αξιόπιστο. Γιατί έχει πολύ μεγάλο ποσοστό απώλειας γενετικής πληροφορίας».

«Κατηγορείται επειδή στοχοποιήθηκε»

Υπέρ του Βαγγέλη Σταθόπουλο κατέθεσε και το μέλος του Ρουβίκωνα, Γιώργος Καλαϊτζίδης κάνοντας λόγο για στοχοποίηση εξαιτίας της πολιτικής του ταυτότητας.

«Γνωρίζω τον Βαγγέλη σχεδόν 30 χρόνια. Είμαστε ίδια σειρά στον ίδιο πολιτικό χώρο. Από το 1994.Είναι στοχοποιημένος από τις αρχές. Από αυτή τη στοχοποίηση προέρχεται αυτή η δίωξη. Κατηγορείται επειδή στοχοποιήθηκε», είπε ο μάρτυρας και ανέφερε πληθώρα δικαστικών αποφάσεων που καταδεικνύουν ότι άνθρωποι στοχοποιήθηκαν διώχθηκαν και στην πορεία το αφήγημα της κατηγορίας κατέπεσε.

«Γίνονται αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν ψευδομάρτυρες. Υπάρχουν στημένα κατηγορητήρια. Υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Βαγγέλη Σταθόπουλο που στοχοποιούνται και διώκονται. Κυρίως λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων και λόγω των προσωπικών τους σχέσεων. Υπάρχουν άνθρωποι που πέρασαν μέρος της ζωής τους στη φυλακή με αυτόν τον τρόπο».

«Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά είναι στάση ζωής»

«Δεν συλλαμβάνονται τυχαία οι αναρχικοί. Ειδικά οι άνθρωποι που ενταχθήκαμε σε αυτόν τον χώρο από τη δεκαετία του 90 στοχοποιήθηκαμε. Τότε ήμασταν πολύ λιγότεροι από ότι σήμερα. Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Γνωριζόμαστε από παιδιά», κατέθεσε με τη σειρά του ακόμα ένας φίλος του Β. Σταθόπουλου ο οποίος παρέθεσε τη δική του ιστορία, ενισχύοντας το επιχείρημα περί πολιτικής στοχοποίησης και στημένων διώξεων ενώ έκανε λόγο για «modus operandi» της Αντιτρομοκρατικής.

«Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά είναι στάση ζωής. Εγώ συνελήφθη το 2010 για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα. Βρέθηκα σε ένα υπόγειο κελί. Βγήκα στους 12 μήνες. Για δύο χρόνια δικαζόμουν και έδινα το παρών. Μέχρι που αθωώθηκα. Άνθρωποι ταλαιπωρούνται, σέρνονται στα δικαστήρια και αθωώνονται. Αυτό έχει να κάνει με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Δεν τους νοιάζει να καταδικάσουν κάποιον τους νοιάζει να τον ‘’αποσύρουν’’», κατέθεσε και πρόσθεσε ότι ακόμα και σήμερα η δίωξη αυτή τον ακολουθεί καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα στην καθημερινότητα του και παρακολουθείται.

«Συνεπής και βαθιά ιδεολόγος άνθρωπος»

Το ήθος και την αγωνιστικότητα του Δ. Χατζηβασιλειάδη ήρθε να τονίσει από τη δική του πλευρά ακόμα ένας μάρτυρας υπεράσπισης ο οποίος δήλωσε εξαρχής ότι η παρουσία του στο δικαστήριο είναι πολιτική. Ο μάρτυρας ο οποίος, όπως δήλωσε, είχε τραυματιστεί μετά από επίθεση του ISIS στη Ροζαβα όπου είχε μεταβεί προκειμένου να ενισχύσει το Κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, έκανε λόγο για έναν συνεπή και βαθιά ιδεολόγο άνθρωπο. Ενώ είπε χαρακτηριστικά πως «η ζωή του επαναστάτη είναι δύσκολη».

Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία στο πως λειτουργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σημειώνοντας μάλιστα ότι άνθρωποι σέρνονται στα δικαστήρια για «κινητά Dna» ενώ πρόσθεσε αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι «ορίζουμε ως τρομοκρατία το καλάσνικοφ την εποχή των πυρηνικών».

Διαβάστε επίσης:

Δικη Σταθόπουλου – Χατζηβασιλειάδη: Παρέλαση μαρτύρων και μία Αντιτρομοκρατική που δεν ξέρει τι είναι τρομοκρατία

Ξεκινάει το Εφετείο του Βαγγέλη Σταθόπουλου – Οι κραυγαλέες αντιφάσεις της πρωτόδικης απόφασης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter