Η Orangeland έρχεται στην Αθήνα

Η Orangeland έρχεται στην Αθήνα

Πριν λίγες ημέρες βρέθηκα στο νέο χώρο της Orangeland, στο κέντρο της Αθήνας. Η Orangeland είναι το πρώτο θεματικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πάρκο στην Ελλάδα με θέμα το πορτοκάλι.

Photo credits Giota Efremidou

Το Documento είχε ήδη κάνει το ρεπορτάζ για το εξαιρετικό αυτό εγχείρημα, πριν από ένα χρόνο, μιλώντας με τον εμπνευστή του, Χρήστο Παπαδημητρακόπουλο . Με κέντρο το πορτοκάλι, η Orangeland φιλοδοξεί να επιμορφώσει τους πολίτες (μικρούς και μεγάλους) γύρω από τη σημασία του καρπού, από την καλλιέργεια του δέντρου έως την παραγωγή του χυμού. Ωστόσο αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τελικός στόχος της Orangeland είναι η μέγιστη εκπαίδευση των αγροτών και κατά συνέπεια η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας.

Orangeland Home

Ενώ λοιπόν μέχρι σήμερα (εδώ δύο χρόνια δηλαδή) σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της Orangeland στην Σπάρτη, πλέον και το κοινό της Αθήνας θα έχει τη δυνατότητα να μάθει κάποια από τα… μυστικά του μαγικού καρπού! Η αστική εκδοχή λοιπόν του πάρκου, το Orangeland Home (Νάκου 3, Αθήνα) είναι ένας νέος εκπαιδευτικός χώρος με θέμα το πορτοκάλι που στόχο έχει στο άμεσο μέλλον να φιλοξενεί σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα με προγράμματα που θα τα επιμορφώνουν σχετικά με το πορτοκάλι. Και όλα αυτά πάντα μέσα από την διασκέδαση και την δημιουργία, δύο σημαντικούς πυλώνες του οράματος της Orangeland. Ο χώρος διαθέτει πέντε επίπεδα. Στο ισόγειο, η αίθουσα υποδοχής κρύβει μια μικρή έκπληξη, ένα αίθριο στο οποίο φιλοξενούνται μερικά υπέροχα παπαγαλάκια. Στον πρώτο όροφο η χαρά των παιδιών, αλλά και των μεγάλων: παιδότοπος αλλά και χώρος χαλάρωσης, με όργανα γυμναστικής για τους προσκεκλημένους και για τους υπαλλήλους της Οrangeland. Στον δεύτερο όροφο γίνεται η «αποκάλυψη» πίσω από το χυμό που έρχεται έτοιμος στο ποτήρι μας: εκεί βρίσκεται το εργαστήριο στο οποίο οι επιστημονικοί σύμβουλοι του project θα προσφέρουν τις γνώσεις τους με τρόπο κατανοητό, ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό για τους επισκέπτες και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Στον τρίτο όροφο υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για workshops, σεμινάρια, προβολές, δρώμενα εκπαιδευτικής φύσεως που θα μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλοι φορείς. Καλοκαιρινό must, το roofgarden με θέα την Ακρόπολη για καλοκαιρινά thinktank. Στόχος είναι στο μέλλον να δημιουργηθεί αντίστοιχο Orangeland Home και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Orangeland project

Ας υπενθυμίσουμε όμως τι ακριβώς περιλαμβάνει το project της Orangeland: η κεντρική ιδέα του θεματικού πάρκου της Orangeland είναι να προσφέρει στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες την δυνατότητα

α. να έρθουν σε επαφή με την καλλιέργεια, την παραγωγή και την επεξεργασία του πορτοκαλιού

β. να κατανοήσουν την συνεισφορά και την σημασία του πορτοκαλιού στην οικονομία και την κοινωνία

γ. να προβούν σε σχετικές έρευνες κάνοντας χρήση όλων των σύγχρονων εγκαταστάσεών της

δ. να νιώσουν και να γευτούν όλον τον κύκλο της ζωής του πορτοκαλιού, από την φύτευση μέχρι την κατανάλωσή του

ε. να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν, ώστε η γνώση να επιτυγχάνεται με ευχάριστο τρόπο.

Ήδη εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιούνται επισκέψεις από σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Orangeland, που περιλαμβάνει αυτή την στιγμή:

1. το εργοστάστιο «The Orange Factory»

2. ένα μικρό θέατρο για παραστάσεις

3. έναν φυσικά δημιουργημένο υδροβιότοπο

4. ένα καταφύγιο ζώων

5. ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο μικρών διαστάσεων για παιδιά

6. το λακωνικό μποστάνι με διάφορες καλλιέργειες

Τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους χυμό πορτοκαλιού

Οι μικροί επισκέπτες περιηγούνται στην γραμμή παραγωγής, γνωρίζουν όλη την βιομηχανική διαδικασία και μαθαίνουν παράλληλα τα σχετικά επαγγέλματα και τις ειδικότητες. Την Orangeland έχουν επίσης επισκεφθεί διάφοροι, τοπικοί φορείς, πολιτικοί, επιστήμονες και καθηγητές του γεωργικού και βιομηχανικού χώρου, καθώς και δημοσιογράφοι πολιτιστικού και ελεύθερου ρεπορτάζ μεγάλων Μέσων της χώρας. Όλοι οι χώροι είναι διαρκώς διαθέσιμοι και στο κοινό, που μπορεί ελεύθερα να κάνει περιήγηση και να γευτεί τον φρέσκο χυμό.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι τo Οrangelandproject είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο το οποίο πρόκειται να επεκταθεί και εκτός των συνόρων της Ελλάδας (συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία, Ισπανία και στο Μαϊάμι, Φλόριντα) όπου εκεί ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους οι τοπικές αρχές να στηρίξουν το εγχείρημα.

Οrange Festival

Στο πλαίσιο των δράσεων της Orangeland, το καλοκαίρι του 2016 θεσπίστηκε το OrangeFestival, σε μια προσπάθεια για μια ζωντανή, δραστήρια, δημιουργική Λακωνία. Με κεντρικό μήνυμα «Ελάτε να περάσουμε καλά» το φεστιβάλ διεξάχθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα και Σπάρτης, παρουσιάζοντας ένα σύνολο πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών δράσεων, όλες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το καλοκαίρι του 2017, με κεντρικό μήνυμα “Orange, OLA” διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά διευρύνοντας τις συνεργασίες και τις συνέργειες και επεκτείνοντας τις δράσεις του και στην Μεσσηνία. Από τον φετινό χειμώνα ξεκίνησε και το OrangeFestivalWinter με δράσεις, αθλοπαιδιές και εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους στην Λακωνία και την Αθήνα.

Φέτος, το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη στην Νότια Πελοπόννησο, με συνεργασίες με όλους τους τοπικούς φορείς και επιλεγμένες πολιτιστικές, αθλητικές, αγροτικές και ψυχαγωγικές δράσεις. Όλες οι δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν.

INFO Το OranglenadHome είναι έτοιμο για το κοινό μετά από επικοινωνία με τα γραφεία.

ΤheOrangelandproject http://www.orangeland-europe.com/

FacebookOrangeland https://www.facebook.com/orangelandsparta/

LinkedInOrangeland https://www.linkedin.com/company/orangeland/

Orange Festival http://orange-festival.gr/

Facebook Orange Festival https://www.facebook.com/Orange-Festival-1085604718197574/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter