Η Ουγγαρία επιθυμεί στενότερες σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία

Η Ουγγαρία επιθυμεί στενότερες σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία

Η Βουδαπέστη δεν θεωρεί τη Ρωσία απειλή σημειώνοντας πως οι κυρώσεις κατά της Μόσχας είναι άχρηστες.

Η Ουγγαρία υποστηρίζει τη σύναψη στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία και περιμένει επίσης ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα βελτιωθούν σημαντικά υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τις επικρίσεις του οποίου για τη στρατηγική του NATO όσον αφορά την τρομοκρατία συμμερίζεται, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς μερικές ημέρες πριν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκεφθεί τη Βουδαπέστη για να συζητήσει τη σύναψη στενότερων σχέσεων στον ενεργειακό τομέα, ο Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε επίσης πως το καθεστώς των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας είναι αναποτελεσματικό και θα πρέπει να καταργηθεί.

«Η θέση της Ουγγαρίας για τις κυρώσεις είναι ότι (αυτές) είναι άχρηστες», δήλωσε ο Σιγιάρτο διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η Ουγγαρία έχασε ευκαιρίες για εξαγωγές ύψους 6,5 δισεκ. δολαρίων από το 2014 που εφαρμόσθηκαν οι κυρώσεις αυτές.

«Θα πρέπει να χαιρόμαστε με την επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας; Όχι, λυπούμαστε γι’ αυτή», λέει προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη δεν θεωρεί ότι η Μόσχα αποτελεί απειλή.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο Σιγιάρτο δήλωσε πως οι κυρώσεις έχουν επίσης βλάψει την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και έχουν αποτύχει πολιτικά, καθώς δεν έπεισαν τη Ρωσία να τιμήσει την τετραμερή συμφωνία του Μινσκ για τον τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία.

Αυτό που ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών θα προτιμούσε είναι η διεξαγωγή συνομιλιών «σε πραγματικά υψηλό επίπεδο» για την εξεύρεση μιας νέας βάσης για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

«Δεν βλέπω τη Ρωσία ως απειλή για την Ουγγαρία. Κατανοώ και σέβομαι το γεγονός ότι οι πολωνοί φίλοι μας, οι φίλοι μας στη Βαλιτική έχουν διαφορετική θέση σ’ αυτό… Η Ρωσία δεν θα πραγματοποιούσε επίθεση σε οποιοδήποτε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν πιστεύω πως θα ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter