Η Ουκρανία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Η Ουκρανία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα είχε στο «μενού» για ακόμη μια φορά την Ρωσία και την αντιπαράθεση στην Ουκρανία, ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο καθώς δημιουργούνται φόβοι για μεγαλύτερη κλιμάκωση έως και πολεμικό επεισόδιο.

Το κλίμα που περιέβαλλε τη σύνοδο ψυχράνθηκε όταν μαθεύτηκε πως οι Αμερικάνοι θα τοποθετήσουν επιθετικά πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία, εξαγριώνοντας τους Ρώσους, που νιώθουν την στρατιωτική θηλιά του ΝΑΤΟ να σφίγγει γύρω τους.

Μάλιστα το κλίμα δυναμιτίστηκε περαιτέρω όταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία τότε θα πληρώσει «βαρύ τίμημα», απειλώντας πως θα επιβληθούν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία ενώ ανέφερε πως το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να προσφέρει πολιτική και τεχνική υποστήριξη στο Κίεβο σε περίπτωση ένοπλης αναμέτρησης.

Τι απαντάνε οι Ρώσοι

Οι Ρώσοι από την μεριά τους επιχειρούν να αντιδράσουν δυναμικά στέλνοντας ισχυρά μηνύματα στην άλλη πλευρά ενώ ενισχύουν τις συμμαχίες τους με χώρες όπως η Κίνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ετοιμαστεί για τη δημιουργία «μακροπρόθεσμων εγγυήσεων ασφαλείας» στα δυτικά σύνορα της χώρας. Αυτή η εντολή «κλείνει» το μάτι στην Λευκορωσία φέρνοντας την πιο κοντά στην Ρωσία και «δείχνει τα δόντια» στο ΝΑΤΟ.

Όσον αναφορά την απειλή τοποθέτησης αμερικανικών πυραύλων στην Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε πως αυτή η απειλή είναι κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία. Ενώ ο ισχυρός Ρώσος γερουσιαστής Αλεξέι Πούσκοφ προειδοποίησε πως η τοποθέτηση πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία θα ωθήσει την Ρωσία να αντιδράσει.

Παράλληλα, ο ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν μίλησε για ενιαίο μέτωπο Ρωσίας και Κίνας εναντίον των «παρανόμων μονομερών κυρώσεων, πολιτικής και οικονομικής πίεσης» που αντιμετωπίζουν η Ρωσία και η Κίνα από κοινού.

Επιπλέον, έκανε γνωστό πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνασπίσει την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, που συμμετέχουν πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, με την κινεζική Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου (Belt and Road Initiative), συνδυάζοντας την αθροιστική ισχύ των δύο δυνάμεων και καλύπτοντας ένα σημαντικό τμήμα του γεωπολιτικού χώρου της Ευρασίας.

Τα ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα έτοιμα για όλα τα σενάρια

Την στιγμή που ΝΑΤΟ και Ρωσία διαξιφίζονται δια των εκατέρωθεν απειλών, ένα σαφώς πιο επικίνδυνο παιχνίδι εξελίσσεται στην Ουκρανία.

Εκεί και οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει αθροιστικά πάνω από διακόσιες χιλιάδες στρατιώτες και αναρίθμητο στρατιωτικό υλικό στα σύνορα τους ενώ οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος χαμηλής έντασης από το 2014.

Μάλιστα, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε από το ΝΑΤΟ ένα συνολικό «πακέτο αποτροπής» ώστε να ανασχεθεί η Ρωσία καθώς επίσης ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζητάει απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν, γνωρίζοντας βέβαια πως κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ που υπεγράφησαν το 2015, προέβλεπαν ότι το ζήτημα είναι εσωτερικό που αφορά την Ουκρανία και έκαναν λόγο για απευθείας συνομιλίες των ηγετών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter