Η Ουκρανία κλείνει τον αγωγό που φέρνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του

Η Ουκρανία κλείνει τον αγωγό που φέρνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του

Κλειστό θα παραμείνει το διαμετακομιστικό σημείο της Σοχρανίφκα για τη ροή αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέχρι το Κίεβο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών του, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρίας διαχείρισης του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς αερίου GTSOU σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Reuters.

Κατάσταση ανωτέρας βίας, κήρυξε η εταιρία την Τρίτη επικαλούμενη κλοπή αερίου από Ρώσους υποστηρικτές και σταμάτησε τη ροή αερίου μέσω του Σοχρανίφκα, απ’ όπου διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο του αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Ο αγωγός διέρχεται από την περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, τμήμα της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών από το 2014.

«Δεν θα ανοίξουμε. Μέχρι τον πλήρη έλεγχο επί του περιουσιακού στοιχείου», δήλωσε ο επικεφαλής της GTSOU Σέρχιι Μακόγκον σε γραπτά σχόλια.

Είπε πως η ρωσική κρατική εταιρία παραγωγής αερίου Gazprom δεν γνώριζε ότι οι αυτονομιστές άρχισαν να κλέβουν αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία.

«Δεν νομίζω πως η Gazprom ήταν ενήμερη πως (οι αυτονομιστές) είχαν αρχίσει να κλέβουν διαμετακομιστικό αέριο από εμάς».

Ο Μακόγκον είπε πως η Gazprom εξακολουθεί να είναι σε θέση να διανείμει όλες τις ποσότητες που προορίζονται για την Ευρώπη χρησιμοποιώντας το διαμετακομιστικό σημείο της Σούντζα, που παραμένει ανοικτό.

Η Gazprom δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Η εταιρία έχει πει πως δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να αλλάξει τη διαδρομή όλων των προμηθειών της μέσω του σημείου της Σούντζα, ισχυρισμός που το Κίεβο έχει πει ότι δεν αληθεύει.

Gazprom: Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα μειωθεί κατά ένα τρίτο σήμερα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter