Η Ουκρανία ζητά από την Τουρκία να είναι ένας από τους εγγυητές μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία

Η Ουκρανία ζητά από την Τουρκία να είναι ένας από τους εγγυητές μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία

Το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη εδραιώνει συνεχώς η Τουρκία με τη διπλωματική της πολιτική και όχι μόνον σε αντίθεση με τη χώρα μας που παραμένει θεατής και στην ουσία υποτελής στις αμερικανικές απαιτήσεις.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντίμτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα η Τουρκία να είναι “ένας από τους εγγυητές” μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.

“Η Ουκρανία έκανε μια πρόταση για τη συμφωνία συλλογικής ασφαλείας: Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (P5), συν η Τουρκία και η Γερμανία”, διευκρίνισε ο Τσαβούσογλου, διαβεβαιώνοντας ότι “η Ομοσπονδία της Ρωσίας δεν είχε καμιά αντίρρηση”.

Η Ουκρανία θέλει εγγυήσεις ασφαλείας από την Τουρκία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία

Μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θέλει η Τουρκία να είναι μεταξύ των χωρών που προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Τουρκία βοηθά επίσης ώστε να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, η οποία μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πρότεινε 24ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία να παρακολουθείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Κιέβου-Μόσχας μέσω τηλεδιάσκεψης

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται μέσω βιντεοσύνδεσης, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο πλευρές συζητούν στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο, Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε πως «η αντιπροσωπεία μας καταβάλλει κολοσσιαίες για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία και δείχνει μεγαλύτερη ετοιμότητα σε σχέση με την άλλη πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα των Financial Times ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα ειρηνευτικό προσχέδιο, ο Πεσκόφ είπε στο Reuters: «Δεν είναι αληθές – υπάρχουν στοιχεία που είναι αληθή, αλλά στο σύνολό του δεν είναι αληθές» και τόνισε πως το Κρεμλίνο, θα ανακοινώσει ότι υπάρχει πρόοδος μόνο όταν υπάρξει πραγματική πρόοδος.

Για μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι
Σχετικά με μια πιθανή συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι όπως επίμονα ζητά η ουκρανική πλευρά, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως θα πρέπει να γίνει για να σφραγίσει μια συμφωνία. «Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση· θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι αντιπροσωπείες συνεδριάζουν με βιντεοδιάσκεψη.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: «Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο» συμφώνησαν Σολτς – Στόλτενμπεργκ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter