Η ουκρανική κρίση «χτυπά» την πόρτα Μολδαβίας και Ρουμανίας

Η ουκρανική κρίση «χτυπά» την πόρτα Μολδαβίας και Ρουμανίας

Καθώς η Ουκρανία φλέγεται, η Υπερδνειστερία, αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας, έχει δεχθεί μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις. Επιθέσεις που απειλούν να μεταφέρουν την ένταση της Ουκρανίας στα Βαλκάνια.

Η Υπερδνειστερία αποτελεί ένα κρατίδιο που εκτείνεται σε μια λωρίδα γης ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ουκρανία. Την επαύριον της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ η Υπερδνειστερία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Μολδαβία και ακολούθησε ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος. Σε αυτόν ενεπλάκησαν πέραν της Μολδαβίας και των ρωσόφωνων ανταρτών η Ρωσία και η Ρουμανία. Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε την δεκαετία του ’90 και την ασφάλεια της χώρας εγγυώνται 1.500 Ρώσοι στρατιώτες.

Όμως το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται να ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την Υπερδνειστερία, παρόλο που η Μολδαβία έκανε τα πάντα για κατευνάσει τις ρωσικές ανησυχίες. Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες που ήθελαν την Ουκρανία να καταθέτει πρόταση στην Μολδαβία για κοινή επιχείρηση κατά της εν λόγω αποσχισθείσας επαρχίας, καθώς επίσης και για εμπλοκή των Ρώσων στρατιωτών που ήταν εγκατεστημένοι εκεί.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στη Μολδαβία: Εκρήξεις σε κρατικά κτίρια στην Υπερδνειστερία, έρευνα για «τρομοκρατικές ενέργειες»

Πλέον, η κατάσταση στην Υπερδνειστερία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, μιας και τη Δευτέρα σημειώθηκε ένα τρομοκρατικό χτύπημα στο Υπουργείο Ασφάλειας που βρίσκεται στην Τιρασπόλ, πρωτεύουσα του αποσχισθέντος κρατιδίου. Την Τρίτη νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σε ένα χωριό της περιοχής, όπου βρίσκεται σοβιετικός ραδιοφωνικός εξοπλισμός. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί θύματα αλλά το μήνυμα είναι σαφές: η Υπερδνειστερία είναι στόχος.

Το ερώτημα προφανώς είναι από ποιον. Εντούτοις, δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη για τις επιθέσεις. Οι Ρώσοι από τη μεριά τους κάνουν λόγο για τρομοκρατικά χτυπήματα, χωρίς να προσδιορίζουν αν πρόκειται για Μολδαβούς ή Ουκρανούς.

Αναλυτές, όπως ο δημοσιογράφος Σιμόν Οστρόβσκι, θεωρούν πως η ίδια η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Αυτό διότι μια αποσταθεροποίηση της Υπερδνειστερίας θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο για την Ουκρανία στα δυτικά της. Άλλωστε η Υπερδνειστερία πέραν του ρωσικού στρατού που φιλοξενεί, διαθέτει και έναν μεγάλο στρατό μεγέθους 7.500 ατόμων συν ενός μεγάλου σοβιετικού οπλοστασίου.

Σε κάθε περίπτωση, όσο δεν φαίνεται ένας ορίζοντας τέλους του πολέμου στην Ουκρανία τόσο οι παγωμένες συγκρούσεις της δεκαετίας του ’90 και του ’00 θα «ξεπαγώνουν» και θα επανέρχονται δριμύτερες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter