Η παγίδα της επιστροφής φόρου και ο ΕΝΦΙΑ

Η παγίδα της επιστροφής φόρου και ο ΕΝΦΙΑ

Οι επιστροφές φόρου ροκανίζουν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ! Ξεκίνησαν χθες οι αυτόματοι συμψηφισμοί μη ρυθμισμένων χρεών από την Α.Α.Δ.Ε. με τα πρώτα e-mails να καταφθάνουν στους φορολογούμενους-οφειλέτες.

Το σχετικό μήνυμα αναφέρει τα εξής:

«ΘΕΜΑ: Αυτόματος Συμψηφισμός Χρέους

Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ετών 2015- 2019 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη Δ.Ο.Υ. σας. Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών Eκτός Ρύθμισης και Πληρωμή στο TAXISnet (www.aade.gr)».

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσα στο Σεπτέμβριο και πριν εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, θα προχωρήσει σε αυτόματους συμψηφισμούς.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του μήνα, και συγκεκριμένα πριν τις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.

Από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου για 967.127 φορολογούμενους με το επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 362,706 εκατ. ευρώ.

Καθώς ο νόμος επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προεισπράττει μέρος ή όλον τον ΕΝΦΙΑ προχωρώντας σε συμψηφισμό επιστροφών φόρων με μελλοντικές οφειλές, έτσι και εφέτος χιλιάδες φορολογούμενοι θα χάσουν τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έως και πέντε δόσεις και θα τον καταβάλουν ουσιαστικά εφάπαξ. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter