Η Παιδεία στο απόσπασμα

Η Παιδεία στο απόσπασμα

Η υποβάθμιση της Παιδείας, μια ακόμη προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται πράξη για χειρός Νίκης Κεραμέως και των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Η υπουργός Παιδείας με το νομοσχέδιο που κατέβασε προς ψήφιση στη Βουλή γυρίζει πίσω το ρολόι της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει τα κλειδιά στην αγορά και τις επιχειρήσεις και οδηγεί τα παιδιά στην φθηνή επαγγελματική εκπαίδευση. Θυμάστε τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους ψυκτικούς από το Περιστέρι.

Ένα νομοσχέδιο το οποίο ουδεμία σχέση έχει με μια δημόσια ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και πτυχία με πραγματικό αντίκρισμα. Ικανοποιεί μόνο όλα όσα ζήτησε ο ΣΕΒ για φθηνό, φρέσκο, αναλώσιμο και υπομισθωμένο νέο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η Νίκη Κεραμέως θεσπίζει ένα άδικο σύστημα μοριοδότησης, ενώ είναι εξοργιστικό ότι μειώνει κατά 30 εκατ. ευρώ τις δαπάνες στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Στο μεταξύ στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες οι πόροι που προβλέπονται στο τακτικό μέρος του προϋπολογισμού για την Παιδεία είναι μειωμένοι κατά 1,17%. Και αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα για την Παιδεία και τους νέους, με τις περικοπές να πλήττουν περισσότερο τα πανεπιστήμια τα οποία θα πάρουν λιγότερα χρήματα από πέρσι για τα λειτουργικά τους έξοδα.

Η πανδημία έδειξε τα όρια του ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού που εχθρεύεται τον ρόλο του δημοσίου σχολείου στην εκπαίδευση και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και που είναι η ιδεολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κι αυτό την ώρα που λόγω πανδημίας οι ανάγκες του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου έχουν μεγαλώσει η κυβέρνηση δεν κατάφερε εντός του έτους να διορίσει τους εκπαιδευτικούς της γενικής εκπαίδευσης, δεν προσέλαβε επιπλέον αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για να σπάσουν οι πολυπληθείς τάξεις σε ολιγομελή τμήματα κατήργησε τα σχολικά γεύματα δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποκτήσουν τα πιο φτωχά παιδιά εξοπλισμό για να συμμετάσχουν ισότιμα στην τηλεκπαίδευση, δεν ενίσχυσε επαρκώς το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και έμειναν στη δήθεν «δωρεάν» αόρατη σύμβαση με τη Cisco, με όλα τα προβλήματα που καθημερινά συναντούν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Και με τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που προτείνει στους πρυτάνεις η υπουργός Παιδείας ουσιαστικά αφήνει εκτός ανώτατης εκπαίδευσης χιλιάδες υποψήφιους, στέλνοντάς τους στα ιδιωτικά ΙΕΚ των φίλων του κόμματός της.

Αλλά αυτό υποσχέθηκαν προεκλογικά και σε αυτό πατούν. Το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει ότι αντιστέκεται στην υποβάθμιση σχολείων και πανεπιστημίων. Και είναι σίγουρο ότι θα αντισταθεί και θα αυτή τη φορά και θα νικήσει.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter