Η παλιννόστηση του Μίλτου Σαχτούρη στην Ύδρα

Η παλιννόστηση του Μίλτου Σαχτούρη στην Ύδρα
Μίλτος Σαχτούρης

Στο πλαίσιο των φετινών Κουντουριώτειων στην Υδρα ο Μίλτος Σαχτούρης τιμάται με ένα συμπόσιο και μια έκθεση. Ο ποιητής αποκαλούσε το έργο του «ζωγραφισμένη ποίηση» και συχνά έλεγε πως αν δεν ήταν ποιητής, θα ήθελε να είναι ζωγράφος.

Ο ποιητής αποστρεφόταν την εικόνα της πραγματικότητας, ο ποιητής κυνηγούσε την εικόνα της πραγματικότητας. Την τεμάχιζε, τη θρυμμάτιζε, της μετέβαλλε τη μοριακή σύσταση. Και μετά έπιανε τον χρωστήρα των λέξεων και έδινε χρώμα στη σύνθεση των θραυσμάτων πλάθοντας νέες μοριακές συνθέσεις διόλου υπερβατικές, μα απόλυτα γειωμένες. Οι λέξεις απεικόνιζαν κάποτε ένα «πράσινο απόγεμα», ένα «κόκκινο σκυλάκι μέσα στο μαντίλι», «μια γαλάζια άμαξα μέσ’ στο χρυσάφι» και κάποτε άλλοτε τα «κόκκινα μυρμήγκια της φωτιάς» και το «κόκκινο το σύννεφο» που άναβε την καρδιά του.

Ο Μίλτος Σαχτούρης αποκαλούσε το έργο του «ζωγραφισμένη ποίηση» και συχνά έλεγε πως αν δεν ήταν ποιητής, θα ήθελε να είναι ζωγράφος.

Μίλτος Σαχτούρης ύδρα

«Ο Σαχτούρης με κάθε λέξη φτιάχνει εικόνες και κάθε εικόνα είναι ένα συναίσθημα επί της ουσίας» γράφει η ιστορικός τέχνης Ευγενία- Εμμανουέλα Υφαντή προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης «Κληρονόμος πουλιών, 15 καλλιτέχνες για τον Μίλτο Σαχτούρη», η οποία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 24 Αυγούστου (21.00) σε καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς της Ύδρας (η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την κ. Υφαντή και ο σχεδιασμός της από τον ζωγράφο Αλέξη Βερούκα).

Με έμπνευση τη μορφή και το έργο του

Δεκαπέντε καλλιτέχνες (στην πλειονότητά τους εικαστικοί) –Αλέξης Ακριθάκης, Μιχάλης Αναστασίου, Ελενα Βότση, Γιάννης Κόττης, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Εύα Περσάκη, Παναγιώτης Ράππας, Κυριάκος Ρόκος, Εδουάρδος Σακαγιάν, Νίκος Τρανός, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης– εμπνεύστηκαν από τη μορφή και το έργο του ποιητή και δίνουν τον εικονοκλαστικό τόνο στην παλιννόστησή του. Ο Υδραίος ποιητής επιστρέφει στον πατρογονικό του τόπο στο πλαίσιο εκδηλώσεων που έχουν ενταχθεί στα φετινά Κουντουριώτεια. «Οι δεκαπέντε καλλιτέχνες φαίνεται να αγγίζουν τους περισσότερους από τους θεματικούς άξονες της ποίησης του Σαχτούρη. Ο έρωτας, η φύση, το όνειρο, ο άνθρωπος, ο χρόνος, η ζωή και ο θάνατος εμφανίζονται ως βασικοί πυλώνες που ενώνουν τα έργα μεταξύ τους» γράφει η κ. Υφαντή, επισημαίνοντας ότι οι καλλιτέχνες δεν σκόπευαν να αναλύσουν το έργο του ποιητή αλλά να καταβυθιστούν στην άβυσσο των λέξεων και των ιδεών του για να δημιουργήσουν αυτοφυώς.

Μίλτος Σαχτούρης ύδρα

Βραδιές με ποίηση και μουσική

Τη μέρα των εγκαινίων (24/8) στον διαμορφωμένο περίβολο της Δημοτικής Αγοράς θα φιλοξενηθεί το λογοτεχνικό συμπόσιο «Κληρονόμος πουλιών, Μίλτος Σαχτούρης». Στο λογοτεχνικό καφενείο στις 12.00 οι ποιητές Βερονίκη Δαλακούρα, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Λίνα Τσουκαλά, Αργύρης Παλούκας και Χρήστος Δασκαλάκης θα διαβάσουν αδημοσίευτα ποιήματά τους αφιερωμένα στον Μίλτο Σαχτούρη, ενώ ο σολίστας Φλώρος Φλωρίδης θα συνοδεύσει στο κλαρινέτο τις απαγγελίες των λογοτεχνών.

Ένας ιστορικός χώρος της Ύδρας μετατρέπεται σε…γραφεία

Την Τρίτη 25 Αυγούστου (19.00) στο Λογοτεχνικό Καφενείο της Αγοράς θα μιλήσουν για το έργο του Μίλτου Σαχτούρη η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, η Ιωάννα Ναούμ, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Την ίδια μέρα στις 21.00 η μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά θα μιλήσει για τον μελοποιημένο Σαχτούρη και στη συνέχεια ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης θα παρουσιάσει στο πιάνο πρωτότυπη μουσική του πάνω στο έργο του ποιητή.

INF0 Διάρκεια της έκθεσης έως τις 14/9

Μίλτος Σαχτούρης ύδρα

Εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν στα Κουντουριώτεια 2020

Κυριακή 23 Αυγούστου

Μια βραδιά φόρος τιμής στον Λευτέρη Ξανθόπουλο, ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης του περσινού αφιερώματος στον Μίλτο Σαχτούρη και πέθανε στην αρχή του φετινού καλοκαιριού. Στο θερινό σινεμά Γαρδένια στις 21.00 η Κινηματογραφική Λέσχη Υδρας θα προβάλει την ταινία «Καλή πατρίδα, σύντροφε» (1986). Θα προλογίσει ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο αναγνώστης». Θα μιλήσουν η σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή και η μεταφράστρια Ρίτα Κολαΐτη. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα» (1978).

Τετάρτη 26 Αυγούστου

Στην ανακαινισμένη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» (παλιό λοιμοκαθαρτήριο) θα εγκαινιαστεί (20.30) η έκθεση «Γραφείο με θέα. Φωτογραφίες 1948 – 1981 – Μάριο Βίττι». Για τον Ιταλό ελληνιστή θα μιλήσουν ο Διονύσης Καψάλης, ποιητής και διευθυντής του ΜΙΕΤ, η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, και ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Εδώ θα γίνει η εκδήλωση για την ανακήρυξη του Βίτι σε επίτιμο δημότη Υδρας.

Έλενα Βότση: Από την Ύδρα στα πέρατα του κόσμου [Συνέντευξη]

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter