Η πανδημία πλήττει ανεπανόρθωτα τον Τραμπ

Η πανδημία πλήττει ανεπανόρθωτα τον Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος αδυνατεί να διαχειριστεί τη διογκούμενη κρίση με την εξάπλωση του κορονοϊού και βρίσκεται σε δυσχερή θέση ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου

«Εχουμε πλέον πάνω από 40.000 νέα κρούσματα ημερησίως. Δεν θα εκπλαγώ αν φτάσουμε τις 100.000 ημερησίως, αν αυτή η κατάσταση δεν αντιστραφεί. Επομένως ανησυχώ πολύ». Σε αυτά τα λόγια του επικεφαλής επιδημιολόγου της αμερικανικής κυβέρνησης δρ Αντονι Φάουτσι συμπυκνώνεται ο εφιάλτης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο συστηματικά κατώτερος των περιστάσεων 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πετύχει πράγματι μια αξιοσημείωτη πρωτιά: των περισσότερων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων από τη νόσο Covid-19 παγκοσμίως (ξεπερνούν τα 2,6 εκατομμύρια και τις 127.000 αντίστοιχα). Σημειωτέον ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Το μόνο πρόβλημα –για τον ίδιο– είναι ότι για τη συγκεκριμένη πρωτιά δεν μπορεί να καμαρώσει. Αντιθέτως, η πανδημία πλήττει ανεπανόρθωτα το αφήγημά του περί «σπουδαίας Αμερικής», η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε παγκόσμια εστία του κορονοϊού.

Νέο κύμα κρουσμάτων, πάγωμα της οικονομίας

Τη στιγμή που η Ευρώπη αλλά και οι περισσότερες περιοχές του πλανήτη φαίνεται να θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη διάδοση του ιού, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να τον χάσουν εντελώς. Από τα τέλη Μαΐου, οπότε και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσίαζε πτώση στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες, η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Πλέον μόνο τέσσερις πολιτείες ακολουθούν καθοδική πορεία όσον αφορά τις νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις φορέων του ιού, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες σημειώνεται αύξηση ή διατήρηση των κρουσμάτων στα ίδια επίπεδα.

Τη στιγμή που «πρόκειται για μια πολύ, πολύ σοβαρή κατάσταση, το παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε για να αναλάβουμε δράση και να τη θέσουμε υπό έλεγχο κλείνει» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Αλεξ Αζάρ λίγες μέρες αφότου ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ευθαρσώς σε σχετική συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο ότι οι ΗΠΑ είχαν «οριζοντιοποιήσει την καμπύλη του κορονοϊού», προκαλώντας εύλογα σχόλια για την επαφή που έχει με την πραγματικότητα.

Το νέο κύμα κρουσμάτων της Covid-19 συνοδεύεται από το αναμενόμενο πάγωμα του ανοίγματος της οικονομίας σε πολλές πολιτείες, το οποίο πλήττει ακόμη περισσότερο την οραματιζόμενη από τον μπίζνεσμαν Τραμπ εικόνα του ως του προέδρου που εκτόξευσε την αμερικανική οικονομία.

Αλλεπάλληλα τα χτυπήματα για τον Τραμπ

Πέραν του αριθμού των θανάτων και των συνεχιζόμενων σε πολιτειακό επίπεδο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, τα οποία έχουν τον αναμενόμενο αντίκτυπο στην οικονομία, ο Τραμπ έχει να διαχειριστεί και τον ταξιδιωτικό αποκλεισμό των Αμερικανών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και τη συνεχιζόμενη κριτική για τον ανεπαρκή τρόπο με τον οποίο (συνεχίζει να) διαχειρίζεται την εξαιρετικά σοβαρή αυτή κρίση, την οποία συνεχίζει συστηματικά να υποβαθμίζει.

Η συνεχιζόμενη άρνησή του να φοράει στις δημόσιες εμφανίσεις του μάσκα προστασίας, παρά τις σαφείς οδηγίες των λοιμωξιολόγων αλλά και μεγάλης μερίδας πολιτικών που προωθούν δημόσια τη χρήση της, βλάπτει ακόμη περισσότερο την εικόνα του σε μια περίοδο που η μη συμμόρφωση με τις ιατρικές υποδείξεις έχει σαφές αρνητικό αντίκτυπο στη διάδοση της νόσου και την εκτόξευση του αριθμού των θυμάτων. Την ίδια στιγμή ο ένας μετά τον άλλο αξιωματούχοι των Ρεπουμπλικάνων τού γυρίζουν την πλάτη.

Ενας εξ αυτών είναι ο Λαμάρ Αλεξάντερ, γερουσιαστής στην πολιτεία Τενεσί, ο οποίος στη συζήτηση της περασμένης Τρίτης στο Καπιτώλιο για τη χρήση μασκών προστασίας δήλωσε: «Δυστυχώς, αυτή η απλή κίνηση που σώζει ζωές έχει γίνει κομμάτι μιας πολιτικής συζήτησης που λέει “αν είσαι υπέρ του Τραμπ, δεν φοράς μάσκα. Αν είσαι εναντίον του, φοράς”».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter