Η πανδημία σαρώνει και η Ένωση Νοσηλευτών διενεργεί εκλογές με φυσική παρουσία χιλιάδων μελών

Η πανδημία σαρώνει και η Ένωση Νοσηλευτών διενεργεί εκλογές με φυσική παρουσία χιλιάδων μελών

Αλγεινές εντυπώσεις προκαλεί η απόφαση του προεδρείου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) να προχωρήσει σε εκλογές εν μέσω πανδημίας και μάλιστα με φυσική παρουσία των μελών. 

Κάτι το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των άλλων νοσηλευτικών ομοσπονδιών και για το λόγο αυτό έχουν αποστείλει και επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθώς όπως καταγγέλλουν κάτι τέτοιο όχι μόνο δίνει το κακό παράδειγμα στους πολίτες αλλά εγκυμονεί κινδύνους για την εξάπλωση της πανδημίας και τη Δημόσια Υγεία.

Ωστόσο, από το υπουργείο Υγείας δεν έχουν λάβει καμία απάντηση με τον υπουργό να «κλείνει» το μάτι στη διενέργεια εκλογών εν μέσω πανδημίας και ενώ καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες νέα κρούσματα covid.

Οι εκλογές της ΕΝΕ αναμένεται να γίνουν στις 2 Νοεμβρίου στα πέντε Περιφερειακά Συμβούλια της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος. Το Περιφερειακό Συμβούλιο του 1ου Π.Τ. Αττικής και Νήσων του Αιγαίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο του 2ου Π.Τ. Μακεδονίας και Θράκης, το Περιφερειακό Συμβούλιο του 3ου Π.Τ. Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιονίων νήσων και Πελοποννήσου, το Περιφερειακό Συμβούλιο του 4ου Π.Τ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και το Περιφερειακό Συμβούλιο του 5ου Π.Τ. Κρήτης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος «κάθε νοσηλευτής θα μπορεί να ενημερωθεί για το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζει δέκα (10) ημέρες προ των εκλογών, πληκτρολογώντας τον αριθμό μητρώου του σε ειδικό χώρο της ιστοσελίδας της ΕΝΕ». Με λίγα λόγια οι νοσηλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν διά ζώσης εν μέσω πανδημίας, την ώρα που δίνουν κυριολεκτικά μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση πανδημίας ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες ασθενείς και όχι μόνο.

Η πρώτη επιστολή σε Κικίλια

Η ανακοίνωση των εκλογών στην ΕΝΕ προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού. Στα μέσα Σεπτέμβρη η ΠΑΣΟΝΟΠ απέστειλε υπόμνημα – αίτημα προν τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια με θέμα την «αναβολή αρχαιρεσιών στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος λόγω του 2ου κύματος τηςΠανδημίας SARS-COV 2, αλλά και για λόγους αντιπροσωπευτικότητας του Νοσηλευτικού».

Στην επιστολή οι νοσηλευτές της ΠΑΣΟΝΟΠ ζητούν από τον Βασίλη Κικίλια να παρέμβει ώστε να αναβληθούν οι εκλογές για δύο λόγους. Από τη μια λόγω των συνθηκών υγιεινής που διαμορφώνει η πανδημία με τους νοσηλευτές να υποχρεούνται βάσει νόμου αλλά και ως επαγγελματίες να τηρούν τους κανόνες και από την άλλη για λόγους «απαξίωσης της αντιπροσωπευτικότητας των επαγγελματιών που κατ΄ ουσίαν, και όχι κατ’ επίφαση ασκούν Νοσηλευτικό έργο στα νοσηλευτικά ιδρύματα».

Δείτε την επιστολή σε Κικίλια

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/10/02/5f76fcda825e632c074ac162.pdf

Δεύτερη επιστολή SOS στον υπουργό

Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου η ΠΑΣΟΝΟΠ απέστειλε και νέο αίτημα προς τον υπουργό Υγείας. Σε αυτό οι νοσηλευτές απηύθυναν έκκληση προς τον υπουργό Υγείας και έκαναν λόγο για «ανάγκη άμεσης αναβολής των προγραμματισμένων εκλογών της ΕΝΕ».

«Η δια ζώσης εκλογική διαδικασία που περιγράφεται από τον ν.3252/2004, απαιτεί τη συρροή και τον συγχρωτισμό χιλιάδων νοσηλευτών στα εκλογικά τμήματαμε ό,τι αυτό

συνεπάγεται όχι μόνο για την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και για το κακό παράδειγμα που θα δώσουν οι νοσηλευτές και οι ταγοί τους, στους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες. Κλείνοντας, τονίζουμε ότι εάν η Πολιτεία επιτρέψει τη διενέργεια εκλογών με τη φυσική παρουσία των 40.000 μελών της πανελλαδικά, είναι σα να ακυρώνει όχι μόνο τα μέτρα προστασίας που η ίδια έχει επιβάλλει από τον Μάρτιο, αλλά και τις θυσίες των Ελλήνων που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία».

Διαβάστε αναλυτικά και τη δεύτερη επιστολή

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/10/02/5f76fcf8825e633539353c32.pdf

Εξυπηρέτηση μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως την ώρα που η Ένωση Νοσηλευτών προχωρά σε εκλογές διά ζώσης, με ανακοίνωσή της αναφέρει πως από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου η επικοινωνία και εξυπηρέτηση των μελών της θα γίνεται με περιορισμούς. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η εξυπηρέτηση και επικοινωνία των Νοσηλευτών τόσο στα κεντρικά γραφεία όσο και στο 1ο Π.Τ. Αττικής και Νήσων Αιγαίου συνεχίζει να πραγματοποιείται με email ή αλληλογραφία».

Σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού αυτή θα γίνεται «μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις κατόπιν προηγούμενου ραντεβού» με υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλων μέτρων προστασίας. Με λίγα λόγια φυσική παρουσία μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις αλλά ναι στην παρουσία χιλιάδων μελών μόνο και μόνο για να γίνουν οι εκλογές.

Παρά τις επιστολές προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση ή παρέμβαση από το υπουργείο. Το θέμα βέβαια είναι ότι με τον τρόπο αυτό το υπουργείο εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα προς τους πολίτες. Από τη μια δηλαδή ζητεί την τήρηση μέτρων από τον κάθε πολίτη και από την άλλη επιτρέπει να γίνουν εκλογές υγειονομικού προσωπικού που καθημερινά έρχονται σε επαφή με χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter