Η πανδημία χτύπησε στη ψυχή της ενημέρωσης

Η πανδημία χτύπησε στη ψυχή της ενημέρωσης

Στο κόκκινο η ψυχική υγεία των δημοσιογράφων σύμφωνα με έρευνες.

Καθημερινά έρχονται σε επαφή με τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κόσμο: κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία, μιλούν με γιατρούς και συγγενείς θανόντων και παράλληλα ανησυχούν κι οι ίδιοι για την έκθεση των συγγενών τους αλλά και των ίδιων στον θανατηφόρο ιό.

Η πανδημία που έχει συνταράξει συθέμελα τον πλανήτη φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αφήνει τα σημάδια της στους επαγγελματίες των ΜΜΕ, οι οποίοι εδώ και έναν χρόνο πλέον βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου και διατροφής είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας που φαίνεται να αντιμετωπίζουν ολοένα περισσότεροι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την πανδημία Covid-19.

Οπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το 70% των ερωτηθέντων δημοσιογράφων αξιολόγησε τον ψυχολογικό και συναισθηματικό αντίκτυπο της αντιμετώπισης της κρίσης Covid-19 ως την πιο δύσκολη πτυχή που πρέπει να αντέξει στη δουλειά του. Παράλληλα, μελέτη του Reuters έδειξε ότι σημαντικός αριθμός δημοσιογράφων που κάλυπταν την Covid-19 δείχνουν σημάδια άγχους και κατάθλιψης, ενώ έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) αποκάλυψε ότι πάνω από τα 3/4 των γυναικών είδαν το επίπεδο άγχους τους να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ανάγκη άμεσης παρέμβασης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της IFJ, αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για παρέμβαση από την πλευρά των κυβερνήσεων, των εργοδοτών και των ενώσεων συντακτών προκειμένου να προσφέρουν υποστήριξη και να βοηθήσουν στην ανακούφιση των δημοσιογράφων που καλύπτουν την πανδημία ή υποφέρουν από τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειές της.

«Εάν οι δημοσιογράφοι δεν είναι ψυχικά και σωματικά καλά, δεν μπορούν να κάνουν καλή δημοσιογραφία» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και τονίζεται: «Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να παραδεχτούμε ότι τα ζητήματα ψυχικής υγείας δεν είναι νέα στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Πολύ προτού η πανδημία Covid-19 χτυπήσει τη ζωή μας πολλοί δημοσιογράφοι αντιμετώπιζαν ήδη σειρά παραγόντων που επιβάρυναν την ψυχική τους υγεία.

Από την ανασφάλεια στην εργασία έως την οικονομική κρίση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, από την πόλωση των μέσων ενημέρωσης έως τις αυξανόμενες επιθέσεις εναντίον τους, από έναν αδιάκοπο κύκλο έκτακτων ειδήσεων έως την υπερσύνδεση των δημοσιογράφων, οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη εκτεθεί σε πληθώρα προβλημάτων ψυχικής υγείας».

Ακόμη υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα της ψυχικής υγείας εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού σε πολλά μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί και ο φόβος των δημοσιογράφων πως θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα θέσουν σε κίνδυνο την καριέρα τους εάν παραδεχτούν πως αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η πανδημία Covid-19 πρόσθεσε νέες προκλήσεις στους δημοσιογράφους. Πρώτον, ανατράπηκε πλήρως η ισορροπία στον εργασιακό χώρο καθώς πολλοί δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να εργάζονται υπερβολικά, ενώ άλλοι έχασαν τις θέσεις εργασίας τους. Επιπλέον η διαχωριστική γραμμή μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχει θολώσει εντελώς.

Εργοδότες και συνδικάτα μαζί

Ερευνώντας πώς οι εργοδότες αλλά και τα δημοσιογραφικά συνδικάτα μπορούν να συνδράμουν στην αλλαγή αυτής της κατάστασης, το IFJ τους καλεί να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργήσουν μια κουλτούρα διαφάνειας και ενσυναίσθησης όσον αφορά την ψυχική υγεία. «Το να σπάσει το ταμπού και να επιτραπεί στους συναδέλφους να μιλήσουν ανοιχτά είναι το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα προς την ψυχική ευημερία των δημοσιογράφων.

Συζητήστε, ρωτήστε πώς είναι οι συνάδελφοί σας, πώς είναι πραγματικά και βεβαιωθείτε ότι δεν αισθάνονται απομονωμένοι. Με άλλα λόγια: να είστε καλοί συνάδελφοι, να παρακολουθείτε τη διάθεση των συναδέλφων σας και να γνωρίζετε ότι μερικές φορές είναι δύσκολο για ορισμένους να ζητήσουν βοήθεια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της IFJ.

Στη Λευκορωσία έριξαν «μαύρο» στο Euronews

Απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφίας στη Λευκορωσία, όπου οι αρχές έριξαν «μαύρο» στον πανευρωπαϊκό ενημερωτικό σταθμό Euronews με αιτιολογικό ότι παραβίασε τη νομοθεσία προβάλλοντας διαφημίσεις στα αγγλικά.

Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ και EFJ) μαζί με την Ένωση Δημοσιογράφων της Λευκορωσίας (BAJ) καταδίκασαν τη νέα κυβερνητική επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης.

Όπως έγινε γνωστό, το ειδικό ραδιοτηλεοπτικό ρυθμιστικό σώμα θα αντικαταστήσει το Euronews με ρωσικό κανάλι. Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε εν μέσω αυξανόμενης πίεσης προς τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν στη Λευκορωσία.

Πιέσεις εναντίον όσων ερευνούν σκάνδαλα διαφθοράς στο Ιράν

Σε φυλάκιση μεγαλύτερη των 13 μηνών καταδικάστηκε ο Μαχντί Σοχραμπί, δημοσιογράφος στη βορειοδυτική επαρχία Ζάνια του Ιράν, έπειτα από έρευνά του η οποία αποκάλυψε υπόθεση διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η εν λόγω δικαστική απόφαση αποτελεί μόνο μία πτυχή των αυξημένων απειλών που δέχονται στη χώρα οι επαγγελματίες των ΜΜΕ που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία.

Σε αντίστοιχη υπόθεση τον Οκτώβριο του 2020 ο δημοσιογράφος Αμρί Αμπάς Ντεχμπασί-Νετζάντ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 μηνών με την κατηγορία ότι «διέδιδε ψεύδη για να διαταράξει την κοινή γνώμη» και σε 30 μαστιγώματα με την κατηγορία της «προσβολής κυβερνητικών αξιωματούχων». Δεκάδες δημοσιογράφοι προέτρεψαν με κοινή επιστολή τους τον Ιρανό πρόεδρο να ακυρώσει την απόφαση και να απελευθερώσει όσους δημοσιογράφους βρίσκονται στη φυλακή.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, δε, η IFJ καταδικάζει τη συστηματική δικαστική παρενόχληση των Ιρανών δημοσιογράφων και καλεί τις αρχές να ανακαλέσουν όλες τις εναντίον τους αποφάσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter