Η Παπούα του Σαμαρά στο Μαξίμου

Η Παπούα του Σαμαρά στο Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς.

Το προσφιλές στον πρώην πρωθυπουργό αυστραλιανό δόγμα αποτροπής και τα ξερονήσια, αντιγράφει ο Κυριάκος.

Το αυστραλιανό μοντέλο για την αποτροπή των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και εν γένει την Ευρώπη είναι εδώ. Το χτίζει συστηματικά, από τον Εβρο έως το Αιγαίο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις ευλογίες της ηγεσίας της ΕΕ! Μέρα με τη μέρα φανερώνεται η κατίσχυση της αντιμεταναστευτικής λογικής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των στελεχών της σκληρής Δεξιάς στην κυβέρνηση. Σαν βγαλμένα από το… αυστραλιανό εγχειρίδιο διαχείρισης προσφυγικών ροών, το οποίο κάποτε ήταν δείγμα προς αποφυγή για τη γηραιά ήπειρο, τα μηνύματα του Μαξίμου για τον Εβρο: «Κανείς δεν μπορεί να περάσει τα ελληνικά σύνορα. Ολοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο εμποδίζονται πραγματικά να εισέλθουν». Και στο Αιγαίο η αποτροπή βάρκας με πρόσφυγες πραγματοποιείται από αυτόκλητους ρατσιστές «φύλακες» των λιμανιών για να μην αποβιβαστούν ξεριζωμένοι στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναπαράγει κατά γράμμα όσα η αφίσα της αυστραλιανής κυβέρνησης Αμποτ έγραφε περί το 2014, δίνοντας τότε το εναρκτήριο λάκτισμα για το μήνυμα απώθησης μεταναστών και φτάνοντας ως τα ξερονήσια-φυλακές στις νήσους Μάνους της Παπούα Νέας Γουινέας και Ναουρού: «Δεν θα κάνεις σπίτι σου την Αυστραλία. Αν μπεις σε πλοίο χωρίς βίζα, δεν θα φτάσεις στην Αυστραλία. Κάθε σκάφος που επιχειρεί να εισέλθει παράνομα στην Αυστραλία θα αναχαιτίζεται και θα απομακρύνεται με ασφάλεια πέρα από τα ύδατα της Αυστραλίας».

Ρητορική… Αδωνη

Το δόγμα της αποτροπής που υιοθετεί το Μαξίμου συνοδεύεται από τη ρητορική του μίσους και γίνεται επίσημη κρατική πολιτική (καταλύτης η απαράδεκτη τακτική του τουρκικού καθεστώτος που εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και πρόσφυγες για τα γεωπολιτικά παιχνίδια και τους εκβιασμούς προς τις μεγάλες δυνάμεις, σε βάρος και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων).

Μέσα στη δίνη της μηδενικής ανοχής στροβιλίζεται πολιτικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης ο οποίος δίνει τον… σαμαρικό ρυθμό στη «γαλάζια» κυβέρνηση. Την εκφράζει πιστεύοντας, όπως δηλώνει, στις «μηδενικές μεταναστευτικές ροές», μιλώντας για κλειστά κέντρα υποδοχής μεταναστών που θα είναι προσωρινές και ισόβιες φυλακές για όποιον δεν θέλει να επιστρέψει. Εστειλε το μήνυμα προς πρόσφυγες/μετανάστες: «Είστε ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα, μην ξεκινάτε να έρχεστε… δεν θα μείνετε στην Ελλάδα ούτε ένα εικοσιτετράωρο».

Και να που η διαχείριση των προσφυγικών ροών καταλήγει στην άκρη της να έχει μια θέση για μετανάστες σε ξερονήσια. Στις τέλη Νοεμβρίου του 2019 την ιδέα για χώρο συγκέντρωσης μεταναστών στο νησάκι Λέβιθα κοντά στην Πάτμο είχε στηρίξει μετ’ επιτάσεως ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Την έβαλε στο συρτάρι για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Το θέμα για τα ακατοίκητα νησιά-φυλακές επανέφερε πιο συγκροτημένα με άρθρο του υπό τον τίτλο «Ηρθε η ώρα για το “αυστραλιανό” μοντέλο» (parapolitika.gr) ο βουλευτής ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, κάποτε Νο2 στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού Κυβερνητικού Εργου και πρώην πρόεδρος Διοικούσας ΝΔ Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις «επιβάλλουν πλέον τη δημιουργία μεγάλων, κλειστών, υγειονομικώς ασφαλών κέντρων διαμονής όχι μόνον στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως ορθώς γίνονται, αλλά και παρομοίων μακράς διαρκείας παραμονής σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας και σε ακατοίκητες νήσους του δυτικού Αιγαίου»!

Αυτά προτείνει ο ψυχίατρος και πολιτικός που έγραψε το βιβλίο «Πού πάμε», το οποίο, όπως είπε στην παρουσίασή του τον Μάιο του 2019 ο Αντ. Σαμαράς, «αποδομεί συστηματικά τον μύθο της Αριστεράς και υπερασπίζεται την αστική δημοκρατία».

Από την άλλη, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη με το γνωστό παγωμένο χαμόγελο στα χείλη όταν μιλά πίστωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη ως τεράστια προσωπική επιτυχία την επιχείρηση φύλαξης των συνόρων στον Εβρο και την επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ (αδειάζοντας διακριτικά άλλους υπουργούς που εμπλέκονται με το προσφυγικό). Παράλληλα, επιχείρησε να ρίξει εμμέσως εσωκομματικά βέλη και να διαχωρίσει για ακόμη μια φορά τη θέση της από εκείνη του Σαμαρά και των σαμαρικών, λέγοντας ότι η ρητορική της κυβέρνησης πρέπει να είναι προσεκτική («δεν μας φταίνε οι φουκαράδες οι μετανάστες» είπε στο Action24, 3.3.2020).

«Ευελιξία» Βρυξελλών

Ταυτόχρονα, το κεφάλι της στρουθοκαμήλου των Βρυξελλών έχει χωθεί βαθιά στο έδαφος –και στη θάλασσα– και μετρά τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να κουνά το δακτυλάκι της για ειρήνευση στην Ιντλίμπ της Συρίας. Δεν κακοκαρδίζει την Τουρκία, επικροτεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ υιοθετεί όσα (δήθεν) ξόρκιζε. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει παγώσει τις αιτήσεις ασύλου παρόλο που μεταξύ άλλων η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μιλούν για απόφαση που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.

Και η ασφυξία συνεχίζεται… Ανοίγεις τον χάρτη του κόσμου και βλέπεις κατατρεγμένους πολέμων, πολιτικών διώξεων, φτώχειας. Περίπλοκη κατάσταση. Οι απαντοχές των νησιωτών, εγκλωβισμένες ζωές, ντόπιες και ξένες, τα γεωπολιτικά παιχνίδια, αυστραλιανό μοντέλο, Σπιναλόγκες, Μακρόνησος, αχ η ξενιτιά, μοντέλο Τραμπ, Ορμπάν, Κουρτς, ΕΕ. Μάτια ερμητικά κλειστά… Η ιστορία τούτου του τόπου, το γαλάζιο του Αιγαίου, έχει τα σημάδια της πέτρας, τα χνάρια της αλμύρας από τα νησιά της απελπισίας. Που έχουν μνήμη και δεν χωρούν μίσος για ανθρώπους-θύματα. Μεσόγειο τη λένε…

Η ελληνική κυβέρνηση δεν διστάζει πλέον να αναφέρεται απροκάλυπτα σε ξερονήσια για πρόσφυγες και μετανάστες. Σαν σε συγχορδία ο υπουργός Επικρατείας και συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι «όλες οι προτάσεις είναι ανοιχτές, ακόμη και αυτές για τα ξερονήσια…» (Ρ/Σ Σκάι – 5.3.2020) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μία ημέρα μετά, επιβεβαίωσε ότι όλα εξετάζονται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter