H παραίτηση του Χασίμ Θάτσι, η ποινική δίωξη για εγκλήματα πολέμου και η δημοσιογραφική δικαίωση Βαξεβάνη

H παραίτηση του Χασίμ Θάτσι, η ποινική δίωξη για εγκλήματα πολέμου και η δημοσιογραφική δικαίωση Βαξεβάνη

Η είδηση της παραίτησης του Χασίμ Θάτσι από την προεδρία του Κοσόβου μετά την ποινική δίωξη εναντίον του για εγκλήματα πολέμου φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Κώστα Βαξεβάνη και της εκπομπής «Κίτρινο Σπίτι», από το Κουτί της Πανδώρας. 

Την παραίτηση του από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Κοσόβου ανακοίνωσε σήμερα ο Χασίμ Θάτσι, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για εγκλήματα πολέμου από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης.

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο: Παραίτηση Θάτσι μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για εγκλήματα πολέμου

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε την παραίτηση του σε συνέντευξη Τύπου, γνωστοποιώντας ότι το ειδικό δικαστήριο της Χάγης, ενέκρινε την εισήγηση του εισαγγελέα και του απήγγειλε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί γνωστοποιήθηκε από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης και η απαγγελία κατηγοριών εναντίον του πρώην προέδρου της βουλής του Κοσόβου και αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Καντρί Βεσέλι.

Ο Χασίμ Θάτσι και ο Καντρί Βεσέλι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και συγκεκριμένα για περισσότερες από 100 δολοφονίες μη Αλβανών που διαπράχθηκαν την περίοδο 1998-99 από μονάδες του UCK των οποίων ήταν διοικητές.

Την ίδια ώρα, άσκηση ποινικής δίωξης για εγκλήματα πολέμου στον Χασίμ Θάτσι καθιστά μια τεράστια δημοσιογραφική δικαίωση για τον Κώστα Βαξεβάνη.

Τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε η είδηση ότι ο Θάτσι κατηγορείται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βίαιης εξαφάνισης, διωγμών και βασανιστηρίων», στον πόλεμο κατά της Σερβίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ανακοίνωσε το Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη.

Σχεδόν δέκα χρόνια πριν, το Κουτί της Πανδώρας είχε φέρει στην επιφάνεια ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των σύγχρονων πολέμων μέσα από την εκπομπή το «Κίτρινο Σπίτι» και τη συνέντευξη που έδωσε ο τότε πρωθυπουργός του Κοσόβου στον Κώστα Βαξεβάνη απαντώντας για τις κατηγορίες που τον ήθελαν αρχηγό εγκληματικής ομάδας η οποία εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα.

«Σήμερα είναι μια μέρα δημοσιογραφικής δικαίωσης σε διεθνές επίπεδο. Ο Πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτση, έμαθε στην πτήση του για ΗΠΑ, πως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τον μηνύει για εγκλήματα πολέμου. Το 2011, στο Κουτί της Πανδώρας με τίτλο “το Κίτρινο σπίτι” είχαμε αποκαλύψει ένα έγκλημα στο οποίο είχε άμεση εμπλοκή ο Θάτσι. Ως αρχηγός του Στρατού του Κοσόβου κατά τη διάρκεια του πολέμου, έστελνε αιχμαλώτους σε ένα ” κίτρινο σπίτι”, όπου τους σκότωναν και έπαιρναν τα όργανά τους τα οποία εμπορεύονταν μέσω Τουρκίας. Ήταν μια συγκλονιστική έρευνα σε συνεργασία με τους Σέρβους συναδέλφους και με οπερατέρ τον Στάμο Προύσαλη. Τότε είχαμε ανατριχιάσει με όσα καταγράφαμε, σήμερα παρά τη φρίκη που είναι λογικό να ακολουθεί τις αναμνήσεις εκείνες, νιώθω ικανοποίηση για τη δίωξη και μια γαλήνη γιατί τα θύματα τουλάχιστον δικαιώνονται. Δείτε την εκπομπή. Ο πόλεμος δεν είναι video game και όσοι εγκληματούν μπορεί να κυβερνούν τον κόσμο όπως ο Θάτσι.

ΥΓ Μια μικρή λεπτομέρεια. Η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε με εμένα να σέρνομαι από τον πόνο εξαιτίας μιας τενοντίτιδας στον υπερακάνθιο και τον Στάμο να κάνει τον οπερατέρ, το νοσοκόμο και τη νταντά. Μια μέρα πριν τη συνέντευξη με το Θάτσι, αναγκάστηκα να πάω στο νοσοκομείο του Βελιγραδίου εξαιτίας των πόνων, απ όπου φυσικά δραπέτευσα για τη συνέντευξη. Έτσι για την ιστορία»

Αυτή η συγκλονιστική αφήγηση ήταν η πρώτη αντίδραση του Κώστα Βαξεβάνη αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης, υπενθυμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να έχει η δημοσιογραφία στην εποχή που μερίδα των ΜΜΕ αρκείται στον εναγκαλισμό με την εξουσία και την αναπαραγωγή άνωθεν μηνυμάτων.

Δείτε την εκπομπή «Το Κίτρινο Σπίτι»

Το Κόσοβο είναι το αποτέλεσμα ενός πολέμου, το 1999 και ενός έρωτα. Του πολιτικού έρωτα των ΗΠΑ και των συμμάχων της προς τους Αλβανούς του Κοσόβου.

Το Κόσοβο παρά τις αντιδράσεις αυτονομήθηκε. Η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου, είναι οι παλιοί πολέμαρχου του UCK. Ακόμη και στις ΝΑΤΟικές εκθέσεις, εμφανίζονται ως μια ομάδα με άνομες ενέργειες. Εγκλήματα πολέμου, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Στη διάρκεια του πολέμου το 1999, ομάδες του UCK σκότωναν αμάχους στο Κόσοβο τους αφαιρούσαν τα όργανα και τα πουλούσαν. Το «κίτρινο σπίτι», το σύμβολο της φρίκης, ανοίγει την πόρτα του στην αλήθεια.

Ο αρχηγός του UCK και νυν πρωθυπουργός του Κοσόβου απαντά στις κατηγορίες που τον θέλουν αρχηγό μιας εγκληματικής ομάδας που εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα.

Το ένοχο μυστικό του ΟΗΕ αποκαλύπτεται. Οι απόρρητες εκθέσεις που αποδεικνύουν πως ο ΟΗΕ ήξερε, βγαίνουν από το «Κουτί της Πανδώρας».

Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των σύγχρονων πολέμων

Πηγή: koutipandoras.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter