Η παχυσαρκία είναι ακριβή, αλλά η πρόληψή της μπορεί να είναι… επικερδής

Η παχυσαρκία είναι ακριβή, αλλά η πρόληψή της μπορεί να είναι… επικερδής

Η παχυσαρκία, υπεύθυνη για διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και για την εμφάνιση καρκίνου, μειώνει το προσδόκιμο ζωής και κοστίζει ακριβά, αλλά οι επενδύσεις στον τομέα της πρόληψης είναι ωφέλιμες σε οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που εκδόθηκε την Πέμπτη σε 52 χώρες.

Η πρόληψη της παχυσαρκίας συμφέρει οικονομικά: κάθε δολάριο που δαπανάται “επιστρέφει” μέχρι και 6 δολάρια προς επένδυση (5,46 ευρώ), σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΟΣΑ.

Η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για το 70% του συνολικού κόστους της θεραπείας του διαβήτη, το 23% των καρδιαγγειακών παθήσεων και 9% των καρκίνων στις 36 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Αυτός, κάνοντας προβλέψεις για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, εκτιμά ότι η θεραπεία ασθενειών που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος θα κοστίσει συνολικά 425 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 411 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως για τις 52 χώρες που αναλύθηκαν.

Μέχρι το 2050, 92 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι που θα οφείλονται σε ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία αναμένεται να παρατηρηθούν στις χώρες του ΟΟΣΑ, της G20 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει η έκθεση.

Η μείωση σε τρεις δεκαετίες (2020-2050) του προσδόκιμου ζωής που συνδέεται με το υπερβολικό βάρος θα επηρεάσει περισσότερο το Μεξικό, όπου θα χαθούν 4,2 έτη, το οποίο ακολουθούν η Ρωσία και η Πολωνία (3,9 έτη) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (3,7 έτη).

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους σε 34 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ είναι υπέρβαροι και σχεδόν ένας στους τέσσερις είναι παχύσαρκοι.

Τα μέσα ποσοστά παχυσαρκίας ενηλίκων στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν από 21% το 2010 σε 24% το 2016, έτσι ώστε οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι αυξήθηκαν κατά 50 εκατομμύρια. Το 2016, η παχυσαρκία των ενηλίκων ανερχόταν σε ποσοστό 27,8% στη Βρετανία, 23,8% στην Ισπανία, 24,9% στην Ελλάδα και κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στο Βέλγιο (21,1%) και στη Γαλλία (21,6%).

Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν το 14% του προϋπολογισμού τους για την υγεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του υπερβολικού βάρους και των σχετικών με αυτό ασθενειών, η Γερμανία με τη σειρά της ξοδεύει το 11% του προϋπολογισμού και η Γαλλία περίπου 5%.

Τα ποσοστά αυτά ισοδυναμούν με 645 δολάρια (587 ευρώ) ανά κάτοικο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 411 δολάρια (374 ευρώ) στη Γερμανία και 352 δολάρια (320 ευρώ) στην Ολλανδία ανά έτος, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές της αγοραστικής δύναμης. Αυτή η πρόβλεψη δαπανών υπολογίζεται σε 148 δολάρια (134 ευρώ) για τη Γαλλία. Ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 209 δολάρια και για την ΕΕ 195 δολάρια.

Ο ΟΟΣΑ ζητεί την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών δράσεων για τον περιορισμό της επιδημίας της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους και προτείνει διάφορους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό: μείωση κατά 20% των θερμίδων από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, θερμίδες και κορεσμένα λίπη θα μπορούσε να αποτρέψουν 1,1 εκατομμύρια κρούσματα χρόνιων ασθενειών ετησίως έως το 2050, σύμφωνα με ανάλυση που περιελάμβανε 42 χώρες. Το μέτρο αυτό θα εξοικονομούσε 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως, μειώνοντας τις δαπάνες για την υγεία και αυξάνοντας το ετήσιο ΑΕΠ κατά 0,5%.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter