Η Πειραιώς σε τζαζ ρυθμούς με άρωμα Κούβας

Η Πειραιώς σε τζαζ ρυθμούς με άρωμα Κούβας

Ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Τσάκας και η εκρηκτική Brenda Navarrete από την Κούβα μιλούν στο Documento για τη συναυλία που κλείνει το φετινό πρόγραμμα της Πειραιώς (Πέμπτη 21 Ιουλίου, 20:00) με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και παραδοσιακά κουβανέζικα κομμάτια.

Το φετινό πρόγραμμα της Πειραιώς 260 κλείνει με μια εκρηκτική βραδιά: μια συναυλία του σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα -ο οποίος μετράει σημαντικές συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό – και του σχήματός του Dimitris Tsakas Quintet. Μαζί τους, το ανερχόμενο αστέρι της κουβανέζικης τζαζ σκηνής, η τραγουδίστρια, συνθέτρια και μουσικός κρουστών Brenda Navarrete. Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Τσάκα και τη Brenda Navarrete για την επερχόμενη συναυλία και τον βιωματικό κόσμο της τζαζ, τις μουσικές τους επιρροές και μία βραδιά που θα ενώσει διαφορετικές κουλτούρες μέσω της μουσικής.

Ξεκινήσαμε τη συζήτηση με τον Δημήτρη Τσάκα από τη συναυλία στον χώρο της Πειραιώς. «Το σχήμα αυτό υπάρχει από το 2014. Κυρίως παίζουμε δική μου μουσική. Έχουμε  ηχογραφήσει δυο άλμπουμ  με διάφορους γκεστς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το «Α Μan Dreams» και το «Back Of Beyond». Οι πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και ο ήχος του γκρουπ είναι επηρεασμένα από την ποικιλία των ακουσμάτων και βιωμάτων των μουσικών που το αποτελούν. Latin, funk και ηλεκτρονική μουσική, αλλά πάντα στο επίκεντρο είναι η τζαζ. Στην Πειραιώς 260 την Πέμπτη  21 Ιουλίου -εκτός από εμένα στο σαξόφωνο – θα είναι ο  Κωστής Χριστοδούλου στο πιάνο και τα keys, ο Yoel Soto στο μπάσο, ο Μιχάλης Καπηλίδης στα ντραμς και η  εκρηκτική καλεσμένη μας Brenda Navarrete για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα κρουστά και τα φωνητικά. Θα παίξουμε μουσική από τα δύο αυτά άλμπουμ που προανέφερα και παραδοσιακά κομμάτια από την Κούβα  προσαρμοσμένα στον ήχο του γκρουπ, καθώς τα Κουβανέζικα κρουστά “Bata” που με μοναδική επιδεξιότητα παίζει η Brenda , ενώνονται με το γκρουπ και δίνουν ένα ιδιαίτερο  world jazz ήχο», λέει ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Τσάκας στο Documento. 

Η Πειραιώς έγινε… τζαζ κλαμπ

Τζαζ νότες συνόδευσαν φέτος τις φεστιβαλικές νύχτες στο Φεστιβαλ Αθηνών σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Τσάκα. Μιλήσαμε για όσα είχε την ευκαιρία να ακούσει το κοινό και για τη διαδραστική ατμόσφαιρα που αναπτύχθηκε στον χώρο της Πειραιώς. «Το «τζαζ στην πλατεία» είναι μια ιδέα της καλλιτεχνικής  διευθύντριας του φεστιβάλ  Κατερίνας Ευαγγελάτου, την ευχαριστώ  πολύ γιατί δόθηκε η ευκαιρία σε τόσους σπουδαίους Έλληνες μουσικούς της τζαζ να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ακούσαμε μουσικές από όλο το φάσμα της τζαζ μουσικής. Τα γκρουπ της Αλεξάνδρας Σιετή, Μάνου Θεοδοσάκη , Alexander Affolter, Μελίνας Παξινού και Δημήτρη Σεβδαλή. Το κάθε ένα με  τον χαρακτηριστικό του ήχο έδωσε το δικό του χρώμα στις βραδιές αυτές και  λειτούργησε σαν επίγευση των παραστάσεων που προηγήθηκαν στον χώρο. Ο κόσμος παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γνώρισε από κοντά τους μουσικούς σαν να ήταν σε ένα jazz club. Η Πειραιώς 260 γέμισε με μία ενέργεια που μόνο αυτή η μουσική με την αμεσότητα της μπορεί. Όταν δημιουργείται η διαδραστική  ατμόσφαιρα αυτή, εμείς οι μουσικοί και συντελεστές  χαιρόμαστε και δεν θέλουμε να κατέβουμε από την σκηνή . Είμαι ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα».

Για τους τζαζίστες που σημάδεψαν τον ήχο του και για τον κόσμο της τζαζ μουσικής συνολικά, ο Δημήτρης Τσάκας επισήμανε: «Oι Charlie Parker, Miles Davis, John Coltrane, Cannonball Adderley με επηρέασαν πολύ αλλά και πιο σύγχρονοι μουσικοί  της τζαζ  όπως ο σαξοφωνίστας Kenny Garrett. Θυμάμαι μια από τις πρώτες συναυλίες που είχα δει πριν πολλά χρόνια στην Ελλάδα των «Art ensemble of Chicago» η οποία με έκανε να αγαπήσω την τζαζ και να καταλάβω πόσο βιωματική μουσική είναι. Είναι πολύ σημαντικό  να υπάρχουν χώροι και φεστιβάλ που να φιλοξενούν τζαζ μουσικούς να τους ακούς ζωντανά από κοντά  προκειμένου να ζήσεις αυτή την μαγική κατάσταση. Έτσι μαθαίνεις τον κόσμο της που θα περιέγραφα σαν αληθινό, έντονο  και συναρπαστικό». 

Τα τελευταία χρόνια το νεανικό κοινό αγκαλιάζει τα ακούσματα της τζαζ και τις συναυλίες με μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Τσάκα για το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της ελευθερίας στη τζαζ μουσική, αλλά και τους κανόνες που τη διέπουν. «Η τζαζ έχει κανόνες. Δεν θα τους χαρακτήριζα αυστηρούς, αλλά κυρίως είναι αυτοσχεδιασμός και ελευθερία. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Έχει τη δική της γλώσσα, είναι η μουσική του τώρα που σέβεται το παρελθόν,  βασίζεται στους μεγάλους μουσικούς όπως ο Luis Amstrong  o Duke Ellington o  Charlie Parker ο Dizzy Gillespie και  άλλους masters του είδους. Όταν  αυτή η μουσική παίζεται με πάθος και σεβασμό τότε είναι πιο εύκολο να προσεγγίσει το νεανικό κοινό που σίγουρα αντιλαμβάνεται πολλά. Όντως παρατηρώ ότι όλο και περισσότερα νέα παιδιά ακούνε άλλα και παίζουν τζαζ μουσική». 

Από την Κούβα με αγάπη

Η Brenda Navarrete είναι το ανερχόμενο αστέρι της κουβανέζικης τζαζ σκηνής και μία εξαιρετικά δραστήρια προσωπικότητα. Είναι τραγουδίστρια, συνθέτρια και ερμηνεύτρια, μοντέλο και ηθοποιός, μουσικός κρουστών, ενώ έχει επιρροές και ακούσματα από όλο το φάσμα της μουσικής. Με αφορμή τη συναυλία μιλήσαμε μαζί της για την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα και τη συνέργεια με τον Δημήτρη Τσάκα και το Φεστιβάλ Αθηνών. 

«Η μεγαλύτερη επιρροή μου είναι ο αφρο/κουβανέζικος φολκλορικός ήχος μέσα από τα τύμπανα και τα όργανα αφρικανικής προέλευσης. Η μουσική μου κουλτούρα διαμορφώθηκε από τη λάτιν τζαζ και τους εμπνευστές της ( Mario Bauzá, Machito, Chano Pozo, Dizzy Gillespie, Tito Puente), τη σάλσα, τη ρούμπα, την αφροκουβανέζικη τζαζ,  τη τζαζ φιούζον (Orchestra Los Van Van, Carlos Embale, Celeste Mendoza, Mercedita Valdés, Arsenio Rodriguez, Los Muñequitos de Matanzas) τα μπλουζ, τη ρέγκε, τη μπάσα νόβα, την ποπ, τη γκόσπελ και πολλά άλλα είδη μουσικής και καλλιτέχνες (Ella Jane Fitzgerald, Sarah Vaughan, Billie Holiday, Bobby McFerrin). Με γοητεύει η ενέργεια των ανθρώπων, οι αλλαγές που συμβαίνουν στην ανθρώπινη φύση και επηρεάζουν τον χαρακτήρα μας, όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μου σε καθημερινό επίπεδο. Όλα όσα με κάνουν να αναπνέω. Είμαι ενθουσιασμένη για τη συμμετοχή μου στο φεστιβάλ Αθηνών και την πρώτη μου συνάντηση με το σχήμα Dimitris Tsakas Quintet. Θα είναι μία υπέροχη συνέργεια και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω προσωπικά τον Δημήτρη Τσάκα και την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου. Θα είναι μία βραδιά που δύο διαφορετικές κουλτούρες θα συναντηθούν και θα ενωθούν μέσω της μουσικής».

INFO: 

21 Ιουλίου

20:00

Παίζουν Δημήτρης Τσάκας, σαξόφωνο, Κωστής Χριστοδούλου, πιάνο, keys, Yoel Soto, μπάσο, vocals, Κώστας Λιόλιος, drums, Brenda Navarrete, batá, vocals

Είσοδος Ελεύθερη

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter