Η περιφρόνηση και το gaslighting

Η περιφρόνηση και το gaslighting

Οπως εξηγεί το λεξικό, ως περιφρόνηση νοείται η αδιαφορία και η απαξιωτική στάση απέναντι σε κάποιον που θεωρείται ότι δεν αξίζει το ενδιαφέρον µας ή τον σεβασµό µας. ∆εν υπάρχει, συνεπώς, καλύτερη λέξη για να περιγράψει κανείς τη στάση της Ν∆ και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά απέναντι στους πολίτες της χώρας και ιδιαίτερα απέναντι σε εκείνους που είναι οι πιο αδύναµοι, οι µη έχοντες.

Χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγµα οι υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασµούς ενέργειας: έπρεπε να υπάρξουν επί µήνες σφυροκόπηµα από την αντιπολίτευση και κυρίως οι ανησυχητικές δηµοσκοπικές τάσεις για να αποφασίσει η Ν∆ να πάρει µέτρα ενίσχυσης, µέτρα βέβαια ανεπαρκή που δικαιολογηµένα προκάλεσαν οργή και εξακολουθούν να γεµίζουν τις τσέπες συγκεκριµένων οικονοµικών ολιγαρχών.

Αλλά και την προηγούµενη περίοδο, στη διάρκεια της έξαρσης της πανδηµίας, µε το ΕΣΥ να καταρρέει κάτω από το βάρος του κορονοϊού, πώς αλλιώς αν όχι ως περιφρόνηση µπορεί να χαρακτηριστεί η άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει προσωπικό, να δηµιουργήσει επαρκή αριθµό ΜΕΘ, µε αποτέλεσµα κόσµος που ήταν δυνατόν να σωθεί να πεθαίνει, πώς αλλιώς να χαρακτηριστούν οι βόλτες στην Πάρνηθα και τα γλέντια στην Ικαρία, ενώ οι κοινοί θνητοί υποχρεώνονταν σε περιορισµούς, πώς να ονοµαστεί αν όχι περιφρόνηση προς τους πολίτες η εκµετάλλευση της συνθήκης της πανδηµίας ώστε να υπάρξει πάρτι εκατοµµυρίων απευθείας αναθέσεων σε φίλους και κοµµατικούς χορηγούς;

Και βέβαια υπάρχει και η περιφρόνηση ειδικού σκοπού: απέναντι στο δηµόσιο σχολείο, απέναντι στα όποια ίχνη ανεξάρτητης ∆ικαιοσύνης, απέναντι στο περιβάλλον, απέναντι στον αγροτικό κόσµο, απέναντι στους «ψυκτικούς του Περιστερίου» και στον κόσµο της εργασίας, απέναντι σε όσους διαµαρτύρονται (ο πρωθυπουργός έφτασε να αποκαλέσει επαγγελµατία τραυµατία το θύµα της πρόσφατης βάρβαρης αστυνοµικής επιχείρησης!), απέναντι στους µικρούς επιχειρηµατίες, απέναντι στη νεολαία, απέναντι σε οτιδήποτε µπορεί να οριστεί ως δηµόσιο συµφέρον.

Η παρούσα κυβέρνηση καταφέρνει σε µηνιαία βάση να ξεπερνά κάθε φορά τις χειρότερες προηγούµενες επιδόσεις της σε όποιο τοµέα και αν ανατρέξει κανείς.

Και όταν αυτό της επισηµαίνεται από την ανεξάρτητη δηµοσιογραφία, εντός και εκτός της χώρας, ο πρωθυπουργός αντιδρά µε περιφρονητικό και προσβλητικό τρόπο, υποτιµώντας βέβαια πρώτα πρώτα τον θεσµικό του ρόλο και όχι τους ερωτώντες δηµοσιογράφους. Είδαµε τη σκηνή κατ’ επανάληψη τον τελευταίο καιρό.

Τα καταγεγραµµένα παραδείγµατα της κυβερνητικής περιφρόνησης είναι πολλά. Κορυφαίο δείγµα υπήρξε η τελευταία παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή όπου θύµα της αλαζονικής περιφρόνησής του υπήρξε η ίδια η πραγµατικότητα και όπου τον ακούσαµε να κατηγορεί τους άλλους για όσα κάνει ο ίδιος, να καταλογίζει στους πολιτικούς του αντιπάλους λαϊκισµό και τοξικότητα, ενώ ο ίδιος χρησιµοποιεί όρους όπως «εκτσογλανισµός» και να αποδίδει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για γκαζάκια σε δηµοσιογράφους. Εχουµε ξαναδεί αυτή την αναστροφή της αλήθειας: τους πατριδοκάπηλους να µιλούν για εθνικές προδοσίες, τους νοσταλγούς της χούντας και τους αναθεωρητές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας να µιλούν για αριστερόστροφο δήθεν φασισµό, τους βουλευτές της συµπολίτευσης, συνεπικουρούµενους από πρόθυµους δηµοσιογράφους, να αποδίδουν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ όλες τις παθογένειες, εξαφανίζοντας από το κάδρο το γεγονός ότι µέχρι το 2015 αλλά και µετά το 2019 η ∆εξιά κυβέρνησε κατ’ επανάληψη.

H Ν∆ από την πρώτη µέρα της προεδρίας τού κ. Μητσοτάκη επιδίδεται σε συστηµατικό πολιτικό gaslighting: επιδιώκει τη χειραγώγηση µέσω διασποράς αµφιβολιών και ψευδών, ώστε οι πολίτες να µην είναι βέβαιοι για τη µνήµη τους και για τη λογική τους. Χρησιµοποιώντας χωρίς δισταγµό παραπλανητικές ειδήσεις, εφευρίσκοντας ανύπαρκτες αντιφάσεις, σκηνοθετώντας αλλοπρόσαλλες συνδέσεις άσχετων γεγονότων κατασκευάζουν επικίνδυνες συνθήκες, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής τους και για την υπονόµευση της δηµοκρατίας.

Σε αυτή την κυβερνητική περιφρόνηση και το gaslighting ήρθε η ώρα να απαντήσουµε έµπρακτα. Η δύναµή µας είναι µεγάλη και η επιµονή µας µεγαλύτερη. Μπορούµε να µετακινήσουµε βουνά. Θα τους διώξουµε. Λίγο έµεινε.

* Η Ραλλία Χρηστίδου είναι βουλεύτρια Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter