Η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας είναι εθισμένη στην παραβατικότητα

Η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας είναι εθισμένη στην παραβατικότητα

Οταν αναλάβαμε το 2015 τη διακυβέρνηση και εγκατασταθήκαμε στο υπουργείο Εργασίας μέσα σε όλα όσα βρήκαμε μπροστά μας ήταν και η διαπίστωση ότι η πλειονότητα των μελετών και άλλων συμβουλευτικών διαδικασιών πολιτικής γίνονταν σχεδόν στο 90% με απευθείας αναθέσεις ή με πρόχειρους διαγωνισμούς που μόνο διαγωνισμοί δεν ήταν.

Η πλειονότητα δε όλων αυτών των αναθέσεων, τα λεγόμενα «20άρια», δίδονταν σε συμβούλους του υπουργού ή της γενικής γραμματέα, κυρίως για ζητήματα που τεκμηρίωναν τις επιλογές της τρόικας τότε.

Το δίδυμο αυτό, Βρούτσης – Στρατινάκη, ήρθε ξανά για να ολοκληρώσει αυτό το έργο της παραβατικότητάς του, δίνοντας αυτήν τη φορά και επίφαση νομιμότητας. Από τις εξόφθαλμα ηθικά παραβατικές διατάξεις των διάφορων ΠΝΠ που μεταξύ των άλλων ήρθαν να νομιμοποιήσουν την αδιαφάνεια και τη λαμογιά. Με τις ΠΝΠ δόθηκε η δυνατότητα σε όλα τα υπουργεία να πραγματοποιούν σωρηδόν απευθείας αναθέσεις στο όνομα της πανδημίας (εδώ είναι το ανήθικο της υπόθεσης) για ζητήματα που κατά κύριο λόγο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι ίδιες οι υπηρεσίες. Αναθέσεις στους ίδιους τους συμβούλους,

τους εμπειρογνώμονες και τους κολλητούς. Το παράδειγμα του εμπειρογνώμονα που διορίστηκε πρόεδρος στην επιτροπή του Βρούτση για την επιλογή των πλατφορμών στην τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, με τα γνωστά γελοία αποτελέσματα, ταιριάζει σε ό,τι αφορά το γελοίο με την ποιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, προσβάλλει όμως κάθε έννοια λογικής και πολιτικής ηθικής. Δεν ήταν παράνομος ο διορισμός, ήταν άθλια η προσχηματικότητα της επιτροπής. Δεν απαγορεύεται να διορίζεται ένας ειδικός εξωτερικός συνεργάτης στον βαθμό που τέτοια ειδικότητα δεν υπάρχει (;) στο υπουργείο. Υπάρχει, άραγε, βεβαίωση ότι δεν υπήρχε τέτοια ειδικότητα στη Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου, όπως επιβάλλεται; Αυτό όμως που ξεφεύγει από κάθε όριο νομιμότητας και πολιτικής ηθικής είναι ότι αυτός ο εμπειρογνώμων αποτελεί και ένα είδος υπουργικού εργολάβου και αυτό ξεπερνά την όποια λογική.

Αυτές είναι οι χάρες του διδύμου που διοικεί το υπουργείο Εργασίας και έρχεται περίτρανα να επιβεβαιώσει αυτό που από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ ισχυρίζομαι, ότι αυτοί οι τύποι που μας κυβερνούν ήρθαν για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα και αρπαχτές. Σε αυτές τις επιλογές ο μόνος δρόμος είναι η ανατροπή.

Ο Ανδρέας Νεφελούδης είναι τέως γγ υπουργείου Εργασίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter