Η πολιτική παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά «σημαδεύει» τη Χαριλάου Τρικούπη

Η πολιτική παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά «σημαδεύει» τη Χαριλάου Τρικούπη
Στιγμιότυπο από τα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής, λίγη ώρα μετά το θάνατο της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά, την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021.

Σαν μια βαθιά υπόκλιση στην «αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής», όπως  χαρακτηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη την Φώφη Γεννηματά, το Κίνημα Αλλαγής, με ομόθυμο τρόπο, αποχαιρετά την πρόεδρό του. Το κλίμα συγκίνησης είναι διάχυτο  και εκφράζεται με κάθε τρόπο από στελέχη και φίλους του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ο πόνος για την απώλεια ενός δικού τους ανθρώπου, που επί 6 χρόνια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ  και στη συνέχεια του Κινήματος Αλλαγής – πολύ περισσότερα πριν από άλλες θέσεις-, έβαλε την υπογραφή στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Η Χαριλάου Τρικούπη τιμά  την γυναίκα που με την εν γένει πολιτική στάση της, από την κορυφαία μάλιστα θέση της κομματικής ιεραρχίας, σημάδεψε την πορεία του ΚΙΝΑΛ σε δύσκολα χρόνια, την ίδια ώρα που «συνέπεια» και «εντιμότητα» τής αποδίδουν ως εύσημο και οι πολιτικοί αντίπαλοι από όλο το φάσμα. Παράλληλα, όμως, δεν μπορεί παρά να επισημανθεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν αποφεύγει να στέλνει και πολιτικά μηνύματα, κι ας είναι φρέσκο ακόμα το δάκρυ για τους οικείους και φίλους της. Είναι μια απότιση φόρου τιμής στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, που έφυγε από τη ζωή όρθια, ενεργή πολιτικά και  γενναία στην προσωπική περιπέτεια υγείας της, έχοντας παράλληλα, κρατήσει αρραγές, υπό την ηγεσία της,  το κόμμα που πέρασε από σαράντα κύματα, για να σταθεί ως τώρα όρθιο. Μετά την εκλογική και οργανωτική καταβύθιση του ΠΑΣΟΚ τα μνημονιακά χρόνια, η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να ανασυγκροτήσει κομματικά το χώρο του ΠΑΣΟΚ, και να επανασυγκολλήσει κατακερματισμένες δυνάμεις του σοσιαλδημοκρταικού χώρου σε ενιαίο σχηματισμό υπό το ΚΙΝΑΛ που παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι το τελευταίο αντίο, όπως εκφράστηκε από το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, περιλαμβάνει και την υπόσχεση ότι τα στελέχη και μέλη του ΚΙΝΑΛ θα ακολουθήσουν την πορεία που χάραξε η Φώφη Γεννηματά. «Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη θα τιμήσουν και θα συνεχίσουν στο δρόμο της πολιτικής της παρακαταθήκης», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά, ως την τελευταία στιγμή, με επίκεντρο την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, έθετε ως πολιτικό στόχο να βγει πιο ισχυρό το ΚΙΝΑΛ και «να κάνουμε  ξανά την παράταξη μας πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων και εγγυητή της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου». Η ίδια, εν είδει αποτίμησης του έργου της, είχε αναφέρει, στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, περίπου δέκα ήμερες πριν από την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, ότι όταν είχε αναλάβει την ηγεσία του χώρου αυτού, η παράταξη ήταν σε παρακμή, με πληγές από ζητήματα διαφθοράς, βαθιά διχασμένη, με αποτύπωμα  από την επιλογή να γίνει συνέταιρος της δεξιάς και με τα πιο χαμηλά, για τη διαδρομή  του ΠΑΣΟΚ, εκλογικά ποσοστά  (τον Ιανουάριο του 2015 4,68%).

Όλοι της πιστώνουν ότι από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ υπερδιπλασιάστηκε η εκλογική δύναμη του και, όπως έλεγε η ίδια, σε κάθε αναμέτρηση, η παράταξη έχει μία διαρκή ανοδική πορεία (έφτασε το 2019 στο 8,10%). Ακόμα και οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι απέφευγαν την αναφορά στο εκλογικό παρελθόν των τελευταίων πολλών ετών και εστίαζαν στα περί στασιμότητας και στην προοπτική της αύξησης εκ νέου ακόμα και στόχους για  διψήφια ποσοστά. Η Φώφη Γεννηματά έκρινε ως επίτευγμα, σε μια περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αποσάρθρωσης του ΠΑΣΟΚ, την αναστροφή του κλίματος για το ΚΙΝΑΛ.

«Απενοχοποιήσαμε και την πορεία μας και την παράταξή μας και τα στελέχη μας. Αποτινάξαμε από πάνω μας την κατηγορία του συντηρητικού, του πρόθυμου συνεταίρου της δεξιάς. Ξεκαθαρίσαμε το ιδεολογικό μας στίγμα και σήμερα έχουμε μία καθαρή, σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, με πολύ καθαρές πολιτικές προτάσεις και σύγχρονες επεξεργασίες», έλεγε. Μάλιστα έθετε ως αναγκαιότητα για το άλμα προς τα εμπρός, την  προσπάθεια, με νύχια και με δόντια, να μην αποκλίνει το ΚΙΝΑΛ από το πολιτικό τρίπτυχο «ενότητα, αυτόνομη πορεία, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική ταυτότητα».

Στην ανάλυσή της Φώφης Γεννηματά, όπως την αποτύπωσε και στην ομιλία της στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ (στις 3 Οκτωβρίου 2021), αναδεικνύεται ότι ύστερα από δεκαετίες, διαμορφώνεται στη χώρα «ένα άλλο πολιτικό σκηνικό», που είναι στο ξεκίνημά του. Μάλιστα, προσδιόριζε ως κομβικής σημασίας ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη «φτιάχνει μια Ελλάδα για λίγους». Θεωρούσε ότι είναι η στιγμή της αντεπίθεσης για το ΚΙΝΑΛ με ενίσχυση της νέας γενιάς, δίπλα σε έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «που έμειναν και έδωσαν τη μάχη στα δύσκολα όλα αυτά τα χρόνια».  Μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της, που απαιτούσε νοσηλεία, η δήλωσή της ότι δεν θα μετάσχει ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, εμπεριείχε ουσιαστικά το απόσταγμα του πριν και του μετά της δράσης της, ως φιλοσοφία της, και στίγμα για την επόμενη μέρα, που δεν ήρθε για κείνη αλλά την άφησε πίσω της: Προτεραιότητά παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι φορτισμένο το κλίμα από τη βαθιά θλίψη για την απώλεια  της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής,  Φώφης Γεννηματά. Η είδηση του θανάτου της το μεσημέρι της Δευτέρας προκάλεσε σοκ και, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, η πάνδημη συγκίνηση δείχνει ότι πρόκειται για μια μεγάλη απουσία.  Ήταν λιτή η ανακοίνωση που εξέδωσε, για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, το μεσημέρι της Δευτέρας. Ανέφερε τα εξής: «Με ανείπωτη θλίψη, το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετούν την Πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά. Αυτήν την ώρα, τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την απώλεια. Η Φώφη Γεννηματά συνδέθηκε με τον λαϊκό κόσμο, τους προοδευτικούς πολίτες, με όσους αγωνίζονται και ονειρεύονται μια δίκαιη κοινωνία, μια καλύτερη Ελλάδα. Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη θα τιμήσουν και θα συνεχίσουν στο δρόμο της πολιτικής της παρακαταθήκης. Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας».

Η σορός της Φώφης Γεννηματά αποφασίστηκε  να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών από τις 10 το πρωί της Τετάρτης (27 Οκτωβρίου 2021) μέχρι τις 2 το μεσημέρι, οπότε θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία. Η ταφή της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter