Η Πολωνία η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που δίνει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Η Πολωνία η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που δίνει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του σχεδιάζει να δώσει στην Ουκρανία περίπου δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, γεγονός που καθιστά την Πολωνία το πρώτο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που θα παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, εκπέμποντας σήμα στρατιωτικής υποστήριξης του Κίεβου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τσέχο ομολογό του Πέτρ Πάβελ στη Βαρσοβία.

«Βρίσκονται στα τελευταία χρόνια της λειτουργίας τους, αλλά είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας», δήλωσε ο Ντούντα για τα αεροσκάφη. Ο πολωνός πρόεδρς δεν είπε αν θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, αν και η Σλοβακία έχει δηλώσει ότι θα στείλει τα  MiG που δεν χρησιμοποιεί στην Ουκρανία. Η Πολωνία ήταν επίσης η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που παρείχε στην Ουκρανία τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2.

Σημειώνεται ότι πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία διέθετε αρκετές δεκάδες MiG-29 που κληρονόμησε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά δεν είναι σαφές πόσα από αυτά παραμένουν σε υπηρεσία μετά από περισσότερο από ένα χρόνο πολέμου.

 

 

Πηγή: AP, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter