Η Πολωνία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η Πολωνία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Το πολωνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες βρίσκονται στη Λευκορωσία ελπίζοντας να περάσουν στην ΕΕ, λένε πολωνοί αξιωματούχοι.

Οι πολωνοί βουλευτές ενέκριναν τη Δευτέρα το βράδυ (6 Σεπτεμβρίου) μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Λευκορωσία, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αποτροπή να εισέλθουν στη χώρα παράτυποι μετανάστες.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που εισήγαγε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα την περασμένη εβδομάδα , θα διαρκέσει για 30 ημέρες και απαγορεύει την είσοδο σε μη κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων. Οι δημόσιες εκδηλώσεις απαγορεύονται και οι άνθρωποι θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα δημόσια.
Είναι η πρώτη φορά που η Πολωνία χρησιμοποιεί τέτοια μέτρα από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής. Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι ο στόχος της έκτακτης ανάγκης δεν ήταν «να περιορίσει την ελευθερία αλλά να διασφαλίσει την ελευθερία».

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, πέρασαν ή προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία στα κράτη μέλη της ΕΕ, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία τους τελευταίους μήνες. Οι Βρυξέλλες κατηγόρησαν τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι οργάνωσε σκόπιμα την εισροή μεταναστών σε αντίποινα κατά των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της χώρας του. Η Πολωνία απάντησε στέλνοντας χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα και ανεγείροντας ένα συρμάτινο φράκτη ύψους 2,5 μέτρων.

Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες στη Λευκορωσία

Ο διοικητής της πολωνικής συνοριοφυλακής, στρατηγός Τόμας Πράγκα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 10.000 μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία ελπίζοντας να περάσουν στις γειτονικές χώρες της ΕΕ. Από τις αρχές Αυγούστου, οι πολωνικές αρχές λένε ότι έχουν γίνει περίπου 3.500 προσπάθειες να διασχίσουν τα σύνορα από την πλευρά της Λευκορωσίας.

Ο Πράγκα είπε ότι από το Σάββατο, οι πολωνοί συνοριοφύλακες απέτρεψαν περισσότερους από 400 ανθρώπους να εισέλθουν. Πολλοί από αυτούς είχαν σκοπό να πάνε στη Γερμανία ή τη Γαλλία, αλλά αγνοούσαν ότι έπρεπε πρώτα να περάσουν από τα σύνορα της Πολωνίας, είπε.

Ο ΟΗΕ «βαθιά προβληματισμένος»

Ο Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΔΟΜ) κάλεσε τη Δευτέρα όλα τα κράτη να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε εκείνους που χρειάζονται βοήθεια, καθώς μια ομάδα Αφγανών παραμένει εγκλωβισμένη στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.
Οι μετανάστες έχουν κολλήσει στα σύνορα με περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό και φαγητό, ιατρική βοήθεια, τουαλέτες και στέγη για αρκετές εβδομάδες. Σε δήλωσή του, ο ΔΟΜ δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για τις άσχημες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες.

«Οι αναφορές για διασυνοριακές επαναπροωθήσεις μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών και παιδιών, έλλειψης επαρκούς πρόσβασης στο άσυλο για όσους αναζητούν διεθνή προστασία καθώς και καταφύγιο και βοήθεια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η παράταση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης αποτελεί σοβαρή απειλή για τη ζωή και την υγεία των μεταναστών», πρόσθεσε.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter