Η πολύπλοκη διαδικασία της ψηφοφορίας των ετεροδημοτών (pdf)

Η πολύπλοκη διαδικασία της ψηφοφορίας των ετεροδημοτών (pdf)

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται όλες οι εμπλεκόμενες με την ψηφοφορία των ετεροδημοτών αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της στα ειδικά εκλογικά τμήματα αλλά και να επιτευχθεί, στη συνέχεια, η ταχεία έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 , ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Ρουπακιώτης, σε έγγραφο με επίκεντρο τους ετεροδημότες, τονίζει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι «επιβάλλεται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια, κατά το μέρος που τους αφορά, αφού η διαδικασία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και στόχος όλων πρέπει να είναι η τήρηση του νόμου και η όσο το δυνατόν ταχύτερη έκδοση και διαβίβαση των αποτελεσμάτων». Η εγκύκλιος για την οργάνωση και τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης (Αριθ. Πρωτ.: 46560/19.6.2019).

Δείτε την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/06/20/5d0b50dd825e6348ec563a96.pdf

Κατά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ο εκλογέας ετεροδημότης ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση μέχρι τις 30.4.2019 θα ψηφίσει στον τόπο διαμονής του – Π.χ. δημότης του Δήμου Καβάλας που διαμένει στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα ψηφίσει ως ετεροδημότης στο Δήμο Θεσσαλονίκης τους υποψηφίους της εκλογικής Περιφέρειας Καβάλας . Αυτοί οι εκλογείς απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο βασικής εγγραφής τους (εκεί που είναι δημότες). Μάλιστα, προς αποφυγήν του ενδεχομένου διπλοψηφίας, οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το όνομα των εκλογέων αυτών.

Ηδη με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, συστήνονται εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, μεικτά (στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες) ή αμιγή (ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από μια εκλογική περιφέρεια).

Μια παράμετρος, η οποία μεταξύ άλλων, σχετίζεται με την επιτάχυνση της διαδικασίας κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας αλλά και στη συνέχεια την καταμέτρηση και έκδοση των αποτελεσμάτων, αφορά στον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας των ετεροδημοτών – η απόφαση εκδίδεται από τους αντιπεριφερειάρχες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι , «έχοντας συνολική εικόνα για τους ετεροδημότες όλης της χώρας αλλά και κάθε εκλογικής περιφέρειας και προς διευκόλυνση των Αντιπεριφερειαρχών της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού και με σκοπό την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξαγωγή και μετάδοση των αποτελεσμάτων, θα αποστείλει σε κάθε περιφερειακή ενότητα κατάσταση με τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών (αμιγή και μεικτά), τα οποία πρέπει να συσταθούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια».

Οι Αντιπεριφερειάρχες καλούνται να εκδώσουν ξεχωριστή απόφαση καθορισμού των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας των ετεροδημοτών (στην Περιφερεια Αττικής είναι δυο οι σχετικές αποφασεις). Στα τμήματα ετεροδημοτών δεν θα συμπεριλάβουν άλλους εκλογείς ακόμα και αν ο αριθμός των εκλογέων που έχουν ενταχθεί σε αυτά είναι μικρός.

Παράλληλα, επιδιώκεται να αποφευχθούν προβλήματα από έλλειψη ψηφοδελτίων στα εκλογικά τμήματα. Οι συνδυασμοί και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι υποχρεούνται να εφοδιάσουν τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, μέσω των οικείων Αντιπεριφερειαρχών, με επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων, τουλάχιστον έξι ημέρες πριν από την ψηφοφορία . Θα αποστέλλουν δηλαδή σε κάθε περιφερειακή ενότητα στις έδρες των νομών, εκτός από τα ψηφοδέλτια της οικείας εκλογικής περιφέρειας για τον εφοδιασμό των κοινών εκλογικών τμημάτων και ψηφοδέλτια των εκλογικών περιφερειών από τις οποίες προέρχονται οι ετεροδημότες του νομού, προκειμένου να εφοδιαστούν τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών του ίδιου νομού.

«Οι συνδυασμοί θα πρέπει να φροντίσουν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποστολή των ψηφοδελτίων στους οικείους Αντιπεριφερειάρχες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στον εφοδιασμό των τμημάτων με ψηφοδέλτια», τονίζει στο έγγραφό του ο υπουργός Εσωτερικών. Και προσθέτει: «Επειδή όμως το χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου είναι περιορισμένο και οι προθεσμίες ιδιαίτερα πιεστικές, οι Αντιπεριφερειάρχες παρακαλούνται να επιδεικνύουν ανοχή και να παραλαμβάνουν, ακόμη και μέσα σε ένα εύλογο από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας χρονικό διάστημα, τα αποστελλόμενα έντυπα ψηφοδέλτια, εφόσον δεν επηρεάζεται ουσιωδώς η προετοιμασία της σχετικής προεκλογικής διαδικασίας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter