Η προανακριτική και το deal Σαμαρά – Μητσοτάκη

Η προανακριτική και το deal Σαμαρά – Μητσοτάκη

Ανταλλάγματα ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός από τον Κυριάκο για να παράσχει στήριξη

Οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ κάνουν λόγο για ένα συνολικό deal που περιλαμβάνει στήριξη στην προανακριτική και στο σκάνδαλο Novartis, που είναι το πεδίο ενασχόλησης του Αντώνη Σαμαρά για να στριμώξει τον Τσίπρα, με τον οποίο έχει έμμονη ιδέα καθώς θεωρεί ότι αν δεν τον είχε ρίξει το 2015, θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός.

Το αντάλλαγμα από την πλευρά του Αντ. Σαμαρά είναι η ανοχή στις υποχωρήσεις που κάνει η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα και κυρίως στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με μια πιο προωθημένη εκδοχή, στην εν γένει διευθέτηση εντάσσεται η διαχείριση πληροφοριών που μπορεί να αντλήσει η κυβέρνηση από αμερικανικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης για τα εθνικά θέματα. Στόχος του Αντ. Σαμαρά είναι η προανακριτική να μην οδηγηθεί σε άδοξο τέλος, όπως όλα δείχνουν, και σε κάθε περίπτωση να μη συνεχιστεί από την εισαγγελέα διαφθοράς η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. Εκεί άλλωστε οφείλεται και ο πανικός του Αδωνη Γεωργιάδη, που έφτασε να απειλεί την εισαγγελέα, κάτι που αντιπαρήλθαν τα συστημικά ΜΜΕ μπουκωμένα από τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Πλήρως ταυτισμένος πλέον με την ηγεσία

Ο Αντ. Σαμαράς όχι μόνο δεν εκφράζει τις αντιρρήσεις ή έστω τις επιφυλάξεις του για την τροπή που έχουν πάρει τα εθνικά θέματα –στα οποία υποτίθεται ότι έχει αυξημένη ευαισθησία και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, όπως έλεγαν μέχρι πρότινος οι δικοί του– αλλά, αντίθετα, εμφανίζεται πλήρως ταυτισμένος με την ηγεσία του κόμματος σε όλο το φάσμα της πολιτικής της.

Ζητά να βάλει το ειδικό του βάρος το υπουργείο Δικαιοσύνης στη δίωξη κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μερικούς αποτυχημένους υπουργούς στην κυβέρνηση, τον Αδ. Γεωργιάδη, τον Γιάννη Βρούτση και τη Νίκη Κεραμέως. Με την κ. Κεραμέως θέλει έναν δικό του άνθρωπο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αφενός για να συνεχιστούν οι διώξεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων και αφετέρου για να διατηρήσει τον προσωπικό του μηχανισμό στο δικαστικό σύστημα. Ο Κώστας Τσιάρας είναι πολύ αξιοπρεπής για να ανεχτεί παρόμοιες μεθοδεύσεις του Αντ. Σαμαρά. Αν ο Κυρ. Μητσοτάκης του κάνει τη χάρη, διασώζεται και ο Αδ. Γεωργιάδης, για τον οποίο πλέον ζητούν ακόμη και μέσα από το κόμμα να πάει σπίτι του.

Πού πήγαν τα 2,6 εκατ. ευρώ του Παπασταύρου;

Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον πρώην πρωθυπουργό. Μεταξύ των βουλευτών της σαμαρικής ομάδας είναι διάχυτη η αμηχανία μετά την αποκάλυψη του εγγράφου που διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή για τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος υπήρξε ισχυρός άνθρωπος του Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, και τα οποία, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «πιστεύεται» ότι χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία του τότε πρωθυπουργού το 2015.

Αν και σε άλλες περιπτώσεις δεν φείδεται κατηγορηματικών δηλώσεων ή έστω διαρροών μέσω του περιβάλλοντός του όταν πρόκειται για την τιμή και την πολιτική του υπόληψη, αυτήν τη φορά ο Αντ. Σαμαράς τηρεί αιδήμονα σιωπή. Το μόνο που είπαν βουλευτές που συνομιλούν μαζί του ήταν ότι «το έγγραφο δεν είναι καινούργιο και η υπόθεση αυτή έχει αρχειοθετηθεί. Ο Αντώνης απλώς γελά με τη δυσκολία των αντιπάλων του». Το ότι έχει αρχειοθετηθεί για διαδικαστικούς λόγους και έχει δικονομικά αδρανοποιηθεί δεν απαντά στην ουσία του ερωτήματος εάν ο Στ. Παπασταύρου εισέπραξε το ποσό και εάν το διέθεσε για το κόμμα. Ακόμη και φιλικά διακείμενα στον πρώην πρωθυπουργό πρόσωπα σημειώνουν ότι τέτοιες φήμες βλάπτουν το κύρος του και καταστρέφουν την υστεροφημία του.

Από το ναδίρ το 2019 στην επαναπροσέγγιση

Για αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές οι σχέσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Κυρ. Μητσοτάκη ήταν στο ναδίρ. Τόσο με τις διαρροές όσο και με δύο παρεμβάσεις του, μία στο συνέδριο και μία με συνέντευξή του σε εβδομαδιαία εφημερίδα, ο Αντ. Σαμαράς είχε εκφράσει όχι απλώς επιφυλάξεις αλλά και κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μακεδονικό, το μεταναστευτικό και κυρίως στα ελληνοτουρκικά. Δεν είχε κρύψει τη δυσαρέσκειά του για το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν τον έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας και προτίμησε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία πολιτικά βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά – αν υποθέσουμε ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει πολιτικές αξίες. Δεν την ψήφισε και όταν διέρρευσε ότι του ζητήθηκαν εξηγήσεις είχε απαντήσει μέσω των συνεργατών του ότι «ο Σαμαράς δεν δίνει εξηγήσεις».

Μετά τις συνεχείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών είχε δημιουργηθεί η εντύπωση μιας επικείμενης συνολικής παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα καθώς το κόμμα έχει μεταλλαχθεί σε έναν μηχανισμό που τον καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο νεομητσοτακικοί νεοφιλελεύθεροι και εκσυγχρονιστές προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που στελεχώνουν και το «επιτελικό κράτος» σε όλες τις βαθμίδες, πολλοί, ακόμη και απογοητευμένοι καραμανλικοί, έστρεφαν την προσοχή τους προς τον Αντ. Σαμαρά, αναζητώντας εσωκομματική και πολιτική ομπρέλα. Μέχρι και φήμες για νέο «πραγματικά δεξιό» κόμμα, με την επίνευση του Αντ. Σαμαρά, κυκλοφορούσαν στα κομματικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο υπάρχει προσέγγιση Μητσοτάκη – Σαμαρά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter