Η προετοιμασία για τον Μαραθώνιο αναστρέφει τη γήρανση στα αιμοφόρα αγγεία!

Η προετοιμασία για τον Μαραθώνιο αναστρέφει τη γήρανση στα αιμοφόρα αγγεία!

Μια μελέτη στο Journal of the American College of Cardiology υποδεικνύει ότι η συμμετοχή σε μαραθώνιο, για πρώτη φορά, θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα οφέλη αυτά προέρχονται από την προπόνηση που προηγείται σε ένα διάστημα έξι μηνών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για τους νέους υγιείς δρομείς μαραθωνίου, η προπόνηση και η ολοκλήρωση του μαραθωνίου σχετίζονται με μειώσεις της αρτηριακής πίεσης και της αορτικής δυσκαμψίας.

Αρτηριακή δυσκαμψία και τρέξιμο

Η Charlotte Η. Manisty, από το Ινστιτούτο Καρδιοαγγειακών Επιστημών στο University College London, ανέφερε: “Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία των αλλαγών στον τρόπο ζωής για την επιβράδυνση των κινδύνων που σχετίζονται με τη γήρανση, καθώς φαίνεται ότι ποτέ δεν είναι αργά”.

Η αρτηριακή δυσκαμψία είναι ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης Αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα υγιή άτομα, συμβάλλοντας στην αυξημένη παλμική πίεση (διαφορά μεταξύ συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης) και στην υπερφόρτωση των κοιλιών της καρδιάς (η υπερφόρτωση αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία σε έναν θάλαμο της καρδιάς υπάρχει υπερβολικά μεγάλος όγκος αίματος για να λειτουργήσει αποτελεσματικά). Αυτές οι καταστάσεις σχετίζονται με την άνοια, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις νεφροπάθειες, ακόμη και αν δεν υπάρχει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες.

Η τακτική αερόβια άσκηση είναι μια τροποποίηση του τρόπου ζωής που έχει θετικές συνέπειες. Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα 138 υγιών ατόμων ηλικίας 21-69 ετών που έτρεξαν για πρώτη φορά μαραθώνιο το 2016 και το 2017 στο Λονδίνο. Εξέτασαν τους συμμετέχοντες πριν από την προπόνηση και μετά την ολοκλήρωση του μαραθωνίου για να προσδιορίσουν εάν η αορτική δυσκαμψία που σχετίζεται με την ηλικία θα ήταν ίδια.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter