Η Προκήρυξη 8.166 μονίμων στην καθαριότητα των δήμων, «αντίδοτο» στην ομηρεία συμβασιούχων

Η Προκήρυξη 8.166 μονίμων στην καθαριότητα των δήμων, «αντίδοτο» στην ομηρεία συμβασιούχων

Στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση απεστάλη η πολυαναμενόμενη 3Κ/2018 προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 8.166 θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ.

Δημοσιοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη προκήρυξη για την πρόσληψη, μέσω ΑΣΕΠ, 8.166 μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα και σε άλλες ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Η κάλυψη με σειρά προτεραιότητας θέσεων τακτικού προσωπικού έρχεται σαν απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στην εμπλοκή που υπήρξε το περασμένο καλοκαίρι, λόγω του ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα. Τώρα, και οι συμβασιούχοι απο παράταση οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα μπορέσουν, εφόσον καλύπτουν τις προϋποθέσεις υποβολής αίτησης πρόσληψης, να διεκδικήσουν θέση μόνιμου προσωπικού, σε κρίσιμους τομείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση προσδίδει στην προκήρυξη, χαρακτήρα διεξόδου στο αίτημα των συμβασιούχων να μην χάσουν τη δουλειά τους, καθώς κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παράλληλα, διαμορφώνει διττή πολιτική επιχειρηματολογία με υψηλή επικοινωνιακή αντανάκλαση.

Αφ’ενός προβάλλει ότι πάγιες ανάγκες των δήμων θα καλύπτονται πλέον με μόνιμους εργαζομένους θέτοντας τέλος στις συμβάσεις – ομηρείας. Αφ’ετέρου, …προσφέρει ελπίδα στους παρατασιούχους (συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονταν συνεχώς , με παρατάσεις) ότι μπορούν να προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό – δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής τους, όχι όμως κατ΄αποκλειστικότητα.

Οι επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν λείπουν. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι επιχειρεί να “διαβρώσει” πελατειακά το δημόσιο και θέτει πάντα ως «γαλάζια» προοπτική το μικρότερο κράτος, τις λιγότερες δημόσιες δαπάνες και την παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες, σε τομείς όπως η καθαριότητα στους δήμους.

Πάντως, όσον αφορά στις 8166 προσλήψεις στους ΟΤΑ, το κόστος για την κάλυψη των θέσεων αυτών δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, μια και πρόκειται για προσωπικό στο πεδίο ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Πάντως, με δεδομένο ότι στο τέλος Μαρτίου 2018 λήγει το χρονικό περιθώριο ανανέωσης των συμβάσεων των «παρατασιούχων», το υπουργείο Εσωτερικών τρέχει να προλάβει τη διενέργεια του διαγωνισμού για την κάλυψη θέσεων, μόνιμης σχέσης εργασίας, κυρίως του τομέα καθαριότητας, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και σε εποπτευόμενους από αυτούς φορείς-Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης. Πρόκειται μεταξύ άλλων για θεσεις εργατών καθαριότητας, οδηγών απορριμματοφόρων, χειριστών μηχανημάτων, ηλεκτρολόγων.

Εξαρχής, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, θέλησε να δώσει το σήμα ότι ο αριθμός των θέσεων καθορίστηκε με βάση τις οργανικές και υπηρεσιακές ανάγκες. Γι αυτό, είχε καλέσει τους δήμους να αποστείλουν προς το υπουργείο Εσωτερικών τα αιτήματά τους για πλήρωση, με μόνιμο προσωπικό, υφιστάμενων κενών θέσεων ή και νέων θέσεων οι οποίες όμως έχουν προβλεφθεί (με τροποποίηση) στους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας των δήμων και των εποπτευόμενων από αυτούς φορέων.

Τα αιτήματα από τους Δήμους έπεσαν σαν βροχή , και κατόπιν έγκρισής τους από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, επικυρώθηκαν από τους αρμόδιους για προσλήψεις υπουργούς , την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Όπως γνωστοποίησε το ΑΣΕΠ, σήμερα το πρωί (1.2.2018), απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 3Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 8.166 θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α΄ βαθμού, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ . Οι θέσεις ανά κλάδο/ειδικότητα της Προκήρυξης έχουν καταχωριστεί στο παρακάτω συνοδευτικό αρχείο.

Οι θέσεις ανά κλάδο/ειδικότητα επισυνάπτονται στο αρχείο:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/02/01/5a730d2acd3a185ad55745dc.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter