Η προκλητική αδιαφορία της «γαλάζιας» Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταστρέφει τη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου

Η προκλητική αδιαφορία της «γαλάζιας» Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταστρέφει τη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου

Η προκλητική αδιαφορία της «γαλάζιας» Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας , οδηγεί στην καταστροφή την λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου.

Ο εμπαιγμός , η διγλωσσία και η αδιαφορία των αρμοδίων της ΠΔΕ , προκάλεσαν πρόσφατα την έντονη αντίδραση, της παράταξης Οικολογική Δυτική Ελλάδα, η οποία κατήγγειλε δημόσια την «κοροϊδία» που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να αναδείξει το θέμα μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου:

«Με «πέταμα της μπάλας στην εξέδρα» ισοδυναμεί η απάντηση που έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Λ. Δημητρογιάννης στον περιφερειακό σύμβουλο της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κυριάκο Γαλάνη, ο οποίος ανέπτυξε, στο Περιφερειακό συμβούλιο της 11ης Ιουλίου την σχετική επερώτηση του με την επιστημονικά ορθή διαχείριση της λουρονησίδας του Κοτυχίου»

Στο ερώτημα του κ. Γαλάνη : «Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε η υλοποίηση της Μελέτης να ενταχθεί στο πρόγραμμα Έργων της Περιφέρειας και να εκτελεσθεί επιτέλους, προς όφελος του Εθνικού μας Πάρκου, της αλιείας αλλά και της εικόνας και του κύρους της Περιφέρειας;» ο κ. Δημητρογιάννης ισχυρίστηκε ότι η Περιφέρεια δεν έχει (!) την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που από το 2015 έχει συντάξει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ώστε να αποτελέσει αυτή βάση ενός έργου μόνιμης ενίσχυσης της λουρονησίδα απαραίτητης για την οικολογική ισορροπία και την αλιευτική αξιοποίηση του Κοτυχίου, αντί των γνωστών πρακτικών ρίψης μπάζων και ογκολίθων.

Όπως καταγγέλλει η Οικολογική Δυτική Ελλάδα , ο κ. Δημητρογιάννης φαίνεται ότι ξέχασε το δελτίο τύπου της ΠΔΕ όπου διατυμπανίζονταν η κατάληξη της πρόσφατης διαδικτυακής συνάντησης στις 8-2-2022, την οποία οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασιλόπουλος και για την οποία η ανακοίνωση της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

« Ενα έργο που είχε «βαλτώσει» για παραπάνω από μια δεκαετία, απειλώντας την υπόσταση της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, ενεργοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης που επίκειται να υπογράψει με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, με στόχο την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης της λουρονησίδας της Λιμνοθάλασσας. …Το έργο έμεινε της «καλένδες» και χάρη στο ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση της παρούσας Περιφερειακής Αρχής στην πρόσκληση του Φορέα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι ενέργειες για την υπογραφή – το ταχύτερο δυνατό – της Προγραμματικής Σύμβασης. …Μολονότι ο Φορέας είχε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες (εκτίμηση και καταγραφή της κατάστασης, πρόταση μέτρων για την αποκατάσταση, οριοθέτηση αιγιαλού, εξασφάλιση χρηματοδότησης) πριν από χρόνια, το έργο δεν προχώρησε, αφού παρά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η προκήρυξη για την εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έγινε ποτέ. Το έργο έμεινε της «καλένδες» και χάρη στο ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση της παρούσας Περιφερειακής Αρχής στην πρόσκληση του Φορέα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι ενέργειες για την υπογραφή – το ταχύτερο δυνατό – της Προγραμματικής Σύμβασης.»

Στη συνέχεια μάθαμε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας έφερναν αντιρρήσεις για να μην αυξηθεί ο φόρτος με ένα ακόμη έργο!.

Φαίνεται πως καλά και επείγοντα έργα στην περιφέρειά μας είναι μόνο οι οδοποιίες.

Επειδή για μας τα περιβαλλοντικά έργα, σαν το συζητούμενο, έχουν άμεση προτεραιότητα ώστε να συμβάλλουν στην ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας και των πόρων και της κλιματικής κρίσης, τονίζουμε ότι:

-Είναι καιρός να τεθεί τέρμα στα προσχήματα και τις φαιδρές δικαιολογίες και να προγραμματιστεί το έργο. Εκ νέου αυθαίρετες ρίψεις μπάζων και ογκολίθων είναι αδιανόητες.

-ΟΦΥΠΕΚΑ, Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης και Περιφέρεια Δ. Ελλάδας οφείλουν άμεσα να συνεργαστούν για να προγραμματιστεί και να ΓΙΝΕΙ το έργο όπως πρέπει, με την πρωτοβουλία και τον συντονισμό να ανήκει στην ευθύνη της Περιφέρειας.

Από την πλευρά μας, ας έχουν υπόψη όλοι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε ότι καλό έχει γίνει μέχρι τώρα (Μελέτη ΕΛΚΕΘΕ, οριοθέτηση Κοτυχίου, ένταξη του έργου από τον Φορέα Διαχείρισης στο ΕΣΠΑ για την χρηματοδότησή του), να μην πάει χαμένο.

Μυστικά & Documento

05/02/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter