Η προστασία της πρώτης κατοικίας στο «κρεβάτι του Προκρούστη» – Συνάντηση κυβέρνησης με θεσμούς

Η προστασία της πρώτης κατοικίας στο «κρεβάτι του Προκρούστη» – Συνάντηση κυβέρνησης με θεσμούς

Ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες βρίσκεται η κυβέρνηση με την οικονομία να καταρρέει, τόσο από τα λάθη της όσο και από την κρίση λόγω της πανδημίας ενώ η χθεσινή άτακτη υποχώρηση στο θέμα των voucher έπληξε πολύ την εικόνα της που προβάλλουν τα φιλικά της επιχειρηματικά ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα η απόφασή της πριν από όλα τα άλλα, να ανοίξει μέρος των δικαστηρίων στην προσπάθειά της- όπως λένε πολλοί- να ικανοποιήσει το αίτημα των πλειστηριασμών την φέρνει για πολλοστή φορά απέναντι στην κοινή γνώμη.

Και ναι μεν το κυβερνητικό επιτελείο θα ήθελε την απελευθέρωσή τους και θα επιθυμούσε να κρυφτεί πίσω από την ανυποχώρητη θέση των θεσμών, οι πρόσφατες ωστόσο εξελίξεις την φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, κυρίως αν θέλει να κάνει άμεσα εκλογές εκμεταλλευόμενη μια πιθανή καλή εικόνα στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας

Έτσι επισήμως το υπουργείο Οικονομικών ζητά παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας σε μια προσπάθεια να μην έρθει αντιμέτωπη με την κοινωνία.

Το θέμα θα τεθεί σήμερα κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε μείζον σημείο τριβής της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες προηγήθηκε χθες Τετάρτη μαραθώνια σύσκεψη, μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, αλλά οι εξελίξεις αναμένονται σήμερα.

Στη σημερινή διαπραγμάτευση θα συμμετέχουν από το ΥΠΟΙΚ ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός αρμόδιες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός.

Υπενθυμίζεται ότι σε μία εβδομάδα, στις 30 Απριλίου, εκπνέει το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου 4605/2019 που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από έναν περίπου χρόνο και αυτό που ζητά η κυβέρνηση από τους Θεσμούς είναι παράταση της προστασίας εν μέσω της πανδημίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως «οι δανειστές ζητούν να παραταθεί η προστασία μόνο για όσους πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, μειώνοντας δηλαδή τους 150.000 δικαιούχους της προστασίας στους μισούς». Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρέχει προστασία μόνο σε όσους είχαν κόκκινο δάνειο στις 31/12/2018 -κάτι που πλέον μοιάζει εντελώς παρωχημένο.

Ένα άλλο πεδίο διαπραγμάτευσης είναι το ανώτατο όριο ακίνητης περιουσίας που σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο ορίζεται στα 130.000 ευρώ. «Είναι βέβαιο ότι οι Θεσμοί θα ζητήσουν μείωση του ορίου προκειμένου να συζητήσουν παράταση του μέτρου», αναφέρουν πηγές. 

Όπως αναφέρεται το «παζάρι» θα γίνει τόσο στη διάρκεια της προστασίας όσο και στην «περίμετρο, ποιους δηλαδή θα περιλαμβάνει»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter