Η πρώτη συνάντηση Πλουμπίδη – Κόκκαλη: Απόγονοι δύο εμβληματικών μορφών της Αριστεράς

Η πρώτη συνάντηση Πλουμπίδη – Κόκκαλη: Απόγονοι δύο εμβληματικών μορφών της Αριστεράς

Στην εκδήλωση «ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 – Η επόμενη μέρα: Νέες Προκλήσεις και Προοπτικές στην πορεία της Ε.Ε.» βρέθηκαν ο γιος του Νίκου Πλουμπίδη, Δημήτρης και ο εγγονός του Πέτρου Κόκκαλη, απόγονοι δύο εμβληματικών μορφών της Αριστεράς.

Η πρώτη συνάντηση των δύο υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στον για πρώτη φορά στον κινηματογράφο «ΑΛΕΚΑ», στου Ζωγράφου. 

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, βρέθηκε ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης, πλάι στον Στέφανο Τζουμάκα, πρώην υπουργό, καθώς και τον Σάββα Ρομπόλη, ομότιμο καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής.

Πέτρος Κόκκαλης και ΕΑΜ

Στο Αλβανικό Μέτωπο υπηρέτησε ως αντισυνταγματάρχης Υγειονομικού. Το 1942 έχασε την Έδρα του στο Πανεπιστήμιο λόγω της συμμετοχής του στο ΕΑΜ και στην Αντίσταση. Συμμετείχε στην ΠΕΕΑ, την Κυβέρνηση του Βουνού, ως γραμματέας (υπουργός) Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας.

Μετά την Απελευθέρωση, αναχώρησε αρχικά για το Παρίσι, αλλά το 1946, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε υπουργός στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Ως βασικός συνεργάτης του Νίκου Ζαχαριάδη, ήταν υπεύθυνος του προγράμματος αποστολής παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες από τον ΔΣΕ. 

Το 1951, ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε πει σε στελέχη του ΚΚΕ για τον Πέτρο Κόκκαλη: «αν ο Κόκκαλης ήταν στην Ελλάδα , έπρεπε να ήταν πρωθυπουργός. Είναι ο καλύτερος από όλους».

Νίκος Πλουμπίδης, το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ

Ο Νίκος Πλουμπίδης υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ κατά την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, τη Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα.

Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην αναδιοργάνωση του ΚΚΕ στους πρώτους μήνες της Κατοχής και στην οργανωτική συγκρότηση του ΕΑΜ. Εκτελέστηκε ένα χρόνο περίπου μετά την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter