Η ψήφος ανοχής δοκιμάζει την αντοχή του ΚΙΝΑΛ

Η ψήφος ανοχής δοκιμάζει την αντοχή του ΚΙΝΑΛ

Η στροφή του Κινήματος Αλλαγής από τον στόχο της τρίτης διερευνητικής εντολής «στη στάση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης» με παροχή ψήφου ανοχής στη ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας αποτελεί μία ακόμη απόφαση της Φώφης Γεννηματά –μετά την αποπομπή Βενιζέλου– με αμφίβολα αποτελέσματα για τις εκλογικές επιδόσεις του κόμματός της.

Ολα άλλαξαν μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, που ναι μεν κατέταξαν το ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση, αλλά με όχι και τόσο ελπιδοφόρο ποσοστό, ενώ ταυτόχρονα έβαψαν μπλε τον χάρτη της χώρας.

Πολλά στελέχη της παράταξης υποστηρίζουν ότι το ΚΙΝΑΛ με αυτή την απόφαση (ψήφο ανοχής στη ΝΔ) θα κρατήσει τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι δεν θέλουν να μπει η χώρα στην περιπέτεια των αλλεπάλληλων εκλογών με απλή αναλογική. Ο υποψήφιος βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος μιλώντας στο Documento υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν από τα πρώτα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που είχαν δηλώσει ανοιχτά, και μάλιστα πριν από δύο μήνες, ποια στάση θα έπρεπε να κρατήσει η παράταξη σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. «Οποιο κόμμα βγει πρώτο –και το τονίζω, όποιο κόμμα– να το στηρίξουμε για να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη» μας είπε ο κ. Γρηγοράκος. Στην ερώτηση εάν φοβάται διαρροή ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ προς τη ΝΔ ακριβώς εξαιτίας αυτής της απόφασης, ήταν κατηγορηματικός: «Αντιθέτως, αυτή η στάση για ψήφο ανοχής είναι η μοναδική περίπτωση για να σταματήσει η διαρροή ψήφων προς τη ΝΔ»!

Ωστόσο πολλοί εντός του ΚΙΝΑΛ φοβούνται ότι ακριβώς αυτή η στροφή είναι που θα σπρώξει στην αγκαλιά της ΝΔ ένα κομμάτι ψηφοφόρων. Και φυσικά υπάρχει μεγάλη μερίδα στελεχών που δεν επιθυμούν οποιουδήποτε είδους σύμπραξη με τη ΝΔ. Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος βουλευτής Β΄ Πειραιά Σταμάτης Μαλέλης δεν συμφωνεί με την παροχή ψήφου ανοχής σε κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Προσωπικά δεν θα ήθελα να δώσουμε ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση της ΝΔ» δήλωσε στο Documento, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτή του η άποψη δεν σχετίζεται με τις εκλογικές επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ. «Εγώ δεν μετράω ψήφους, πόσες θα κερδίσουμε ή πόσες θα χάσουμε» διευκρίνισε ο κ. Μαλέλης και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για μένα είναι θέμα αρχής. Ανήκω στη δημοκρατική παράταξη και είμαι κατά της Δεξιάς!».

Είναι προφανές πάντως –παρότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε δημόσια για «ωμό εκβιασμό του κ. Μητσοτάκη προς τον λαό» εξαιτίας της… απειλής του προέδρου της ΝΔ πως αν δεν είναι αυτοδύναμος στις 7 Ιουλίου, θα πάμε ξανά σε εκλογές το δεκαπενταύγουστο– ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ οδηγήθηκε στην απόφαση της «υπεύθυνης στάσης» και της ψήφου ανοχής με το σκεπτικό ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να συγκρατήσει τη διαρροή ψηφοφόρων προς τη ΝΔ.

«Το Κίνημα Αλλαγής έχει μία και μόνο επιλογή: να ανατρέψει το υποκριτικό δίλημμα που του βάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ “με ποιον θα πάει μετά τις εκλογές” και να θέσει το πραγματικό διακύβευμα της επόμενης ημέρας, δηλαδή με ποια πολιτική θα προχωρήσει η χώρα μπροστά» δήλωσε στο Documento ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης. Πρόσθεσε ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει «να δράσει καταλυτικά για να υιοθετηθεί μια πολιτική με μεταρρυθμιστικούς στόχους που θα απελευθερώσει την οικονομία και θα προσφέρει μακρά πολιτική σταθερότητα, γιατί μόνο έτσι θα γίνει η χώρα μας ελκυστική στους ξένους και Ελληνες επενδυτές, θα μειώσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες και στα νοικοκυριά για να αφήσει πόρους το κράτος για την επανεπένδυση κεφαλαίων και την ενίσχυση της ζήτησης –τους δύο μας βασικούς μοχλούς της οικονομικής ανάπτυξης– και θα αξιοποιεί τους δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση και όχι για την απορρόφησή τους από τους διαχρονικά επιτήδειους». Και κατέληξε ότι το ΚΙΝΑΛ «θα έχει την κοινωνική συνοχή ως πρώτη επιλογή».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και νυν υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθήνας Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε στο Documento ότι «στις προσεχείς εκλογές το διακύβευμα για το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ είναι να σπάσουμε τον ιδιότυπο συντηρητικό διπολισμό που έχει συγκροτηθεί ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι «επομένως και μετά τις εκλογές δεν χωράει καμία συνεργασία με τον ιστορικό μας αντίπαλο τη Δεξιά, ούτε βέβαια με το καταφύγιο των καραμανλικών που έχει στηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Καρχιμάκης τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ θα είναι την επομένη των εκλογών «η προοδευτική, συγκρουσιακή αντιπολίτευση!». Και κατέληξε: «Οταν μας ρωτάνε με ποιους θα κυβερνήσετε, εμείς απαντάμε “με τον λαό και τις ανάγκες του, στις γειτονιές και τους δρόμους”».

Κυριακή κοντή γιορτή, τόσο για το ΚΙΝΑΛ όσο και προσωπικά για τη Φ. Γεννηματά…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter