Η ψήφος των αποδήμων αφαιρεί μία έδρα από Νότιο Τομέα, Αχαΐα και Α΄Αθηνών

Η ψήφος των αποδήμων αφαιρεί μία έδρα από Νότιο Τομέα, Αχαΐα και Α΄Αθηνών

Από μια έδρα χάνουν ο Νότιος Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και η Α’ Αθηνών, καθώς αυξάνεται, στο πλαίσιο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο αριθμός των Βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15. 

Διαμορφώνεται διαφορετικά ο χάρτης των εδρών των εκλογικών περιφερειών, με βάση τα κριτήρια που αναπροσαρμόζονται και περιλαμβάνονται στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογική διαδικασία. Οι τροποποιήσεις που επέρχονται στις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών οδηγούν σε αναδιάταξη τις εκλογικές περιφέρειες σε συνδυασμό με τα ισχύοντα της απογραφής του 2011, για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές του υπουργείου Εσωτερικών, λόγω της αύξησης του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, θα μειωθούν από 14 σε 13 οι έδρες στην Α΄ Αθηνών (πληθυσμός/δημότες 467.160), από 18 σε 17 στην εκλογική περιφέρεια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών (πληθυσμός/δημότες 601.559) και από 9 σε 8 στην εκλογική περιφέρεια Αχαΐας (πληθυσμός/δημότες 291.469).

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (θα είναι πέντε ημέρες σε δημόσια διαβούλευση, από σήμερα, Δευτέρα έως την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019) περιλαμβάνει άρθρο που επιφέρει αλλαγές στις έδρες του ψηφοδελτίου επικρατείας (και παρεπόμενα στις έδρες των εκλογικών περιφερειών).

Παράλληλα, στις προωθούμενες ρυθμίσεις, και μάλιστα στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ορίζεται συγκεκριμένη ημέρα της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια που θα είναι πάντα η τελευταία Κυριακή, πριν από τη συμπλήρωση των 30 ημερών από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών. Επιπλέον επιμηκύνεται κατά 3 ημέρες η προεκλογική περίοδος στην περίπτωση που λήγει η Βουλευτική περίοδος, «για λόγους καλύτερης οργάνωσης των υποψηφίων», όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, η πιο εμβληματική ρύθμιση που συνδέεται ευθέως με τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους αποδήμους, είναι το άρθρο 12 του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου. Σε αυτό διατυπώνονται ρυθμίσεις που τροποποιούν το άρθρο 2 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012 (η κωδικοποίηση των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών). Με την πρώτη παράγραφο, οι βουλευτές επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15 ενώ με τη δεύτερη συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον ορισμό των βουλευτικών εδρών , όπως απαιτείται από το άρθρο 54 του Συντάγματος. Επίσης, στην έκτη παράγραφο ορίζεται ότι αν από την κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, δεν έχει κατανεμηθεί έδρα σε εκλογική περιφέρεια, τότε κατανέμεται μια έδρα σε αυτή και η πλεονάζουσα έδρα αφαιρείται από την εκλογική περιφέρεια που της έχει κατανεμηθεί έδρα και έχει το μικρότερο υπόλοιπο.

Το άρθρο 12 είναι το εξής:

«Το άρθρο 2 του π.δ. 26/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

 Άρθρο 2

Αριθµός βουλευτών – βουλευτικές έδρες

Ο αριθµός των βουλευτών για όλη την επικράτεια ορίζεται σε τριακόσιους. Από αυτούς οι διακόσιοι ογδόντα πέντε εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες οι αντίστοιχες βουλευτικές έδρες κατανέµονται σύµφωνα µε όσα ορίζονται στις παραγράφους 2 έως και 5 του άρθρου αυτού. Οι υπόλοιποι δεκαπέντε εκλέγονται ενιαίως σε ολόκληρη την επικράτεια, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο επόµενο άρθρο.

Ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται κάθε φορά µε βάση τον νόμιμο πληθυσμό της, όπως αυτός προκύπτει από την τελευταία απογραφή, της οποίας τα επίσημα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται αμέσως µετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των επίσημων αποτελεσμάτων της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού της χώρας, ορίζεται ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας. Το διάταγμα αυτό ισχύει ως τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της επόμενης αντίστοιχης απογραφής.

Μέτρο για τον υπολογισµό του αριθµού των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθµού των δηµοτών της επικράτειας, που καθορίζεται στους πίνακες που αναφέρονται στην προηγούµενη παράγραφο, δια του συνολικού αριθµού των βουλευτικών εδρών, που ορίζεται στην παράγραφο 1, οι οποίες κατανέµονται στις εκλογικές περιφέρειες.

Το πηλίκο της διαίρεσης του αριθµού των δηµοτών, που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού, δια του εκλογικού µέτρου, που αναφέρεται στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, αποτελεί τον αριθµό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Οι έδρες που αποµένουν αδιάθετες, προστίθενται ανά µία ώσπου να συµπληρωθεί ο συνολικός αριθµός των διακοσίων ογδόντα πέντε (285) εδρών, που καθορίζεται στην παράγραφο 1, στις εκλογικές περιφέρειες, που παρουσιάζουν κατά σειρά, το µεγαλύτερο υπόλοιπο.

Αν από την κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 του παρόντος άρθρου, δεν έχει κατανεμηθεί έδρα σε εκλογική περιφέρεια, τότε κατανέμεται μια έδρα σε αυτή και η πλεονάζουσα έδρα αφαιρείται από την εκλογική περιφέρεια που της έχει κατανεμηθεί έδρα κατά τη διαδικασία της παραγράφου 5 και έχει το μικρότερο υπόλοιπο.”»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter