Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο PAL, ο τοξικός καπνός της και μια ιστορία καρκίνων που συγκλόνισε τις ΗΠΑ

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο PAL, ο τοξικός καπνός της και μια ιστορία καρκίνων που συγκλόνισε τις ΗΠΑ

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας «Παλαμήδης Ανοξείδωτα Προϊόντα PAL A.Ε.» προκάλεσε ένα μεγάλο σύννεφο καπνού και κινητοποίησε αμέσως το 112 της Πολιτικής Προστασίας που έστειλε μήνυμα: «Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα».

Αν και από την πρώτη ματιά είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί ότι φωτιά σε εργοστάσιο σημαίνει και τοξικά αέρια, για το συγκεκριμένο υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και ονομάζεται Teflon.

Το Teflon, που ανακαλύφθηκε το 1938 και ανήκει ως εμπορική ονομασία στην πολυεθνική εταιρεία χημικών DuPont, είναι γνωστό στο ευρύ κοινό για τα αντικολλητικά τηγάνια αλλά έχει εκατοντάδες εφαρμογές στη βιομηχανία και την καθημερινή ζωή. Ηταν η χημική ένωση «θαύμα» που εξελίχθηκε με καιρό, αλλά η παραγωγή του στοίχισε τη ζωή εργατών της εταιρείας και κατοίκων της πόλης Πάρκερσμπεργκ της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ όπου η εταιρεία είχε εργοστάσιο.

Μετά από μια τεράστια επιδημιολογική έρευνα που απέδειξε ότι χιλιάδες κάτοικοι είχαν προσβληθεί από σοβαρές αρρώστιες -με πιο σοβαρή τον καρκίνο- εξαιτίας της παραγωγής του εργοστασίου ξεκίνησε μια δικαστικά μάχη που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια. Στην αποκορύφωση η DuPont είχε να αντιμετωπίσει 3.500 διαφορετικές μηνύσεις.

Μετά τις τρεις πρώτες καταδίκες της, που της κόστισαν 19,7 εκατομμύρια δολάρια, το 2017 η DuPont συμβιβάστηκε πληρώνοντας περισσότερα από 300 εκατ. στους κατοίκους του Πάρκεσμπεργκ. Τα προαναφερθέντα, είχαν απασχολήσει τον αμερικανικό Τύπο επί μακρόν και έγιναν ταινία στο Χόλιγουντ, το Dark Waters (2019).

Αυτά αφορούσαν την παλιότερη παραγωγή του Teflon. Στη νεότερη, η DuPont διαβεβαιώνει ότι έχει αφαιρέσει όλα τα καρκινογόνα στοιχεία.

Πάντως το Teflon θεωρείται ασφαλές έως τους 400 βαθμούς Κελσίου και μια φωτιά σε εργοστάσιο είναι πολύ πιθανόν να τους ξεπεράσει.

Η φωτιά στο εργοστάσιο στην Κηφισιά ίσως να είναι πολύ πιο επικίνδυνη από όσο φαίνεται.

Οι εικόνες από την ιστοσελίδα της εταιρείας Παλαμήδης PAL δείχνουν ότι η εταιρεία παρήγαγε και προϊόντα με Teflon

Διαβάστε επίσης:

Κάτω Κηφισιά: Η πορεία του δηλητηριώδους καπνού – Ποιες περιοχές προβλέπεται να επηρεάσει

Φωτιά σε εργοστάσιο στην Κηφισιά: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter