Ναυάγιο – Πύλος: Η La Repubblica αδειάζει ξανά τους ισχυρισμούς του Λιμενικού – «Ήθελαν να τους στείλουν στην Ιταλία»

Ναυάγιο – Πύλος: Η La Repubblica αδειάζει ξανά τους ισχυρισμούς του Λιμενικού – «Ήθελαν να τους στείλουν στην Ιταλία»

«Πυρά» κατά του Λιμενικού εξαπολύει εκ νέου η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, παρουσιάζοντας το χρονικό της τραγωδίας στην Πύλο αλλά και μαρτυρίες για τις τελευταίες στιγμές των εκατοντάδων επιβαινόντων στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος.

Διαβάστε επίσης: Η La Repubblica αποδομεί τους ισχυρισμούς του ελληνικού Λιμενικού για το Ναυάγιο στην Πύλο

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «19 απελπισμένα τηλεφωνήματα μέσα σε 13 ώρες μεταξύ των εθελοντών διάσωσης και επιβαινόντων. Το τελευταίο έγινε στις 00:46 τα ξημερώματα της Τετάρτης». 

«Εκείνη τη στιγμή, δύο εμπορικά και μία κορβέτα του Λιμενικού που τόσο διαφήμισε η Ελλάδα, είχαν φτάσει εδώ και αρκετές ώρες αλλά με πολύ ριψοκίνδυνους ελιγμούς που κινδύνευαν να ανατρέψουν το αλιευτικό. Το μόνο που έκαναν ήταν να ρίξουν μπουκάλια με νερό στους απελπισμένους επιβαίνοντες που στριμώχνοντας στα δύο καταστρώματα επί πέντε ημέρες. Δεν φάνηκε ούτε ένα ναυαγοσωστικό, ούτε έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν μερικοί άνθρωποι για να ελαφρύνουν το πλοίο», σημειώνεται στο ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας.

«Μπροστά στα μάτια των άπραγων ελληνικών αρχών στις 02:04 το σκάφος ανατράπηκε και βυθίστηκε μέσα σε μερικά λεπτά παρασύροντας στην άβυσσο τουλάχιστον 500 ανθρώπους», τονίζει το δημοσίευμα, αναδεικνύοντας ότι «έφτασε η ώρα των ευθυνών που η Ελλάδα συνεχίζει να πετάει από πάνω της παρουσιάζοντας επιχειρήματα που έρχονται σε πληρη αντίθεση τόσο με το χρονικό όπως είναι καταγεγραμμένο σε 19 τηλεφωνήματα, τόσο από την ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί, όσο και το Alarm Phone, όσο και με μια φωτογραφία που τραβήχτηκε μέρα μεσημέρι από ελικόπτερο του λιμενικού όπου φαίνονται εκατοντάδες χέρια υψωμένα τα οποία εκλιπαρούν για βοήθεια».

Η La Repubblica παραθέτει στη συνέχεια το χρονικό του ναυαγίου, σημειώνοντας ότι το ελληνικό Λιμενικό άφησε να περάσουν 16 ώρες προτού προσεγγίσει το αλιευτικό. Μέχρι τότε, είχαν πλησιάσει δύο εμπορικά πλοία τα οποία είχαν εντολή να περιοριστούν μόνο σε εφοδιασμό.

«Στις 02:04 σπάει η σιωπή της νύχτας από τις κραυγές των λίγων τυχερών που παραμένουν στην επιφάνεια. Ανάμεσά τους δεν είναι η νεαρή γυναίκα με την οποία είχε τηλεφωνική επαφή η ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι».

Μάλιστα, η Σούφι αποκάλυψε μία ατάκα που της μετέφερε άλλος επιβαίνοντας. «Νιώθω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας νύχτα». 

Πρόκειται για εκτιμήσεις που «επαναλαμβάνονται από τις 14:00 της Τρίτης στα τηλεφωνήματα με το Alarm Phone. Σε μία εξ αυτών, στις 17:20, ανέφεραν ότι ο καπετάνιος τους εγκατέλειψε φεύγοντας με σωσίβια λέμβο. “Υπάρχουν ήδη έξι νεκροί στο πλοίο, δύο εξ αυτών παιδιά…».

Η La Repubblica καταλήγει τονίζοντας ότι το αλιευτικό εντός ολίγων ωρών θα είχε μπει σε περιοχή ιταλικής αρμοδιότητας, συνοδευόμενο από τους Έλληνες που «είναι πολύ ικανοί να ικανοποιούν την επιθυμία των μεταναστών να φτάσουν στην Ιταλία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter