Η Ρωσία απαντά στις δυτικές κυρώσεις με κατασχέσεις περιουσιών δυτικών εταιριών

Η Ρωσία απαντά στις δυτικές κυρώσεις με κατασχέσεις περιουσιών δυτικών εταιριών

Τοποθετήθηκε την Τρίτη το Κρεμλίνο για το διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και προβλέπει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της φινλανδικής ενεργειακής εταιρίας Fortum και της γερμανικής Uniper.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό η Μόσχα αναλαμβάνει προσωρινά τον έλεγχο των ακινήτων αυτών ως αντίποινα για την παράνομη, όπως την αποκαλεί η Ρωσία, κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

«Το διάταγμα που εγκρίθηκε είναι μια απάντηση στις επιθετικές ενέργειες εχθρικών χωρών«, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τη στάση των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στα ξένα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών εταιριών».

Το διάταγμα του Πούτιν «δεν ασχολείται με θέματα ιδιοκτησίας και δεν στερεί τους ιδιοκτήτες από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Επειδή η εξωτερική διαχείριση είναι προσωρινή και σημαίνει μόνο πως ο αυθεντικός ιδιοκτήτης δεν έχει πλέον το δικαίωμα να λαμβάνει διαχειριστικές αποφάσεις», συνέχισε Πεσκόφ.

Ο κατάλογος των επιχειρήσεων υπό εξωτερικό έλεγχο «μπορεί βέβαια να επεκταθεί», είπε ο Πεσκόφ.

«Ο κύριος σκοπός του διατάγματος είναι να σχηματιστεί ένα ταμείο αποζημιώσεων για ενδεχόμενη εφαρμογή ανταποδοτικών μέτρων ως απάντηση στην παράνομη ιδιοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό».

Η Uniper κατέχει το 83,73% της Unipro, η οποία λειτουργεί πέντε σταθμούς ενέργειας συνολικής δυναμικότητας 11 γιγαβάτ στη Ρωσία και απασχολεί περίπου 4.300 υπαλλήλους.

Η Fortum κατέχεται σε πλειοψηφικό ποσοστό από τη Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα δήλωσε πως η Φινλανδία διέπραξε ένα επικίνδυνο λάθος.

Πηγή: Bloomberg, AFP

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter