Η Ρωσία απειλεί τη Βοσνία, για να την ακούσει η Δύση

Η Ρωσία απειλεί τη Βοσνία, για να την ακούσει η Δύση
An Austrian NATO peacekeeping EUFOR soldier stops as during patrol in downtown Sarajevo, Bosnia, Monday, March 7, 2022. For some European countries watching Russia's bloody invasion of Ukraine, there are fears that they could be next. Western officials say the most vulnerable could be those who are not members of the NATO military alliance or the European Union, and thus alone and unprotected — including Ukraine’s neighbor Moldova and Russia's neighbor Georgia, both of them formerly part of the Soviet Union — along with the Balkan states of Bosnia and Kosovo. (AP Photo/Armin Dorgut)

Ο Ρώσος πρέσβης στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιγκόρ Καλαμπούχοφ, ανέφερε στην βοσνιακή τηλεόραση πως η Ρωσία θα «αντιδράσει» σε περίπτωση που η χώρα που τον φιλοξενεί αποφασίσει την είσοδο της στο ΝΑΤΟ, παραθέτοντας το παράδειγμα της Ουκρανίας.

Με τη παραπάνω δήλωση, που μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, ο Καλαμπούχοφ υπενθυμίζει στους Δυτικούς πως τα Βαλκάνια μπορούν ξαφνικά να «ξυπνήσουν».

Η Ρωσία παίζοντας ένα ιδιαίτερο επικίνδυνο παιχνίδι στη περιοχή, φιλοδοξεί να στείλει τα δικά της μηνύματα στη Δύση, λέγοντας επί της ουσίας πως οποιαδήποτε στιγμή τα Βαλκάνια μπορούν να πάρουν φωτιά.

Άλλωστε, ο Σερβικός εθνικισμός νιώθει πως έχει ανακάμψει μετά τις ήττες που βίωσε την δεκαετία του ’90 και αναζητεί την ρεβάνς. Το Κόσοβο και η Βοσνία είναι οι προφανείς στόχοι. Η Βοσνία, μάλιστα, κλυδωνίζεται από αλλεπάλληλες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, και το σερβικό στοιχείου που αποτελεί τον μισό πληθυσμό της χώρας βρίσκεται με το όπλο παρά πόδας, ομολογώντας ταυτόχρονα και την αποτυχία των συμφωνιών του Ντέιτον.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η δήλωση του Ρώσου πρέσβη έρχεται μετά από το αίτημα του Κοσόβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά και την πρόταση της Ουκρανίας προς την Μολδαβία για κοινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας που φιλοξενεί Ρώσους στρατιώτες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter