H Ρωσία δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για ειρηνευτικές συνομιλίες στο Βατικανό – Την κατηγορούν για εσκεμμένη καθυστέρηση

H Ρωσία δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για ειρηνευτικές συνομιλίες στο Βατικανό – Την κατηγορούν για εσκεμμένη καθυστέρηση
Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία από βίντεο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα τις κατηγορίες Ευρωπαίων και Ουκρανών ότι προσπαθεί να παρατείνει την ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία, αλλά είπε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την τοποθεσία διεξαγωγής ρωσοουκρανικών ειρηνευτικών συνομιλιών, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι συνομιλίες αυτές μπορούν να φιλοξενηθούν στο Βατικανό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ήταν «υπέροχο» η Ρωσία και η Ουκρανία να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για εκεχειρία στο Βατικανό, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έκανε πιο σημαντική τη διαδικασία. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι ο πάπας Λέων ΙΔ’ της επιβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία χαιρετίζει «την ετοιμότητα και τις προσπάθειες όλων των πλευρών που θέλουν να συνεισφέρουν σε μια γρήγορη διευθέτηση», αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα για το πού θα πρέπει να διεξαχθεί η επόμενη συνάντηση.

Η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις από το Βατικανό, δήλωσε ο ίδιος.

Οι εμπόλεμες πλευρές συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα για τις πρώτες απευθείας διαπραγματεύσεις τους από τον Μάρτιο του 2022 και συμφώνησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, 1.000 από κάθε πλευρά, αλλά η Ρωσία δεν συμφώνησε σε άμεση, άνευ όρων κατάπαυση πυρός την οποία ζητούσε η Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ τη Δευτέρα και είπε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα εργαστούν για τη σύνταξη μνημονίου που θα σχετίζεται με ειρηνευτική συμφωνία, κάτι που προκάλεσε νέες κατηγορίες από το Κίεβο και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι η Μόσχα χρονοτριβεί και δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για ειρήνη.

Ο Πεσκόφ το αρνήθηκε αυτό.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται να παραταθεί η διαδικασία. Όλοι εργάζονται με δυναμικό τρόπο. Θα σας κρατάμε ενήμερους. Φυσικά, η περισσότερη από αυτή τη δουλειά γίνεται με διακριτικό τρόπο, και δεν θα έπρεπε, για προφανείς λόγους, να είναι ανοικτή στο κοινό», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΕ συμφώνησε για το αμυντικό δάνειο SAFE ύψους 150 δισ. ευρώ 

Γάζα: Ισραηλινός πολιτικός ισχυρίζεται ότι η βοήθεια δεν περνάει για να μην την πάρει η Χαμάς

Μαδρίτη: Νεκρός από πυρά Ουκρανός πρώην πολιτικός έξω από σχολείο

Ετικέτες

Documento Newsletter