Η Ρωσία δεν θα κόψει άμεσα το αέριο στην Ευρώπη

Η Ρωσία δεν θα κόψει άμεσα το αέριο στην Ευρώπη

Η Μόσχα δεν θα διακόψει άμεσα τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στην υπόθεση που έχει προκύψει σχετικά με το αίτημά της να πληρωθεί σε ρούβλια.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα την Πέμπτη σύμφωνα με το οποίο οι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια μέσω ρωσικών τραπεζικών λογαριασμών από την Παρασκευή. Το Κρεμλίνο είπε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις αποστολές που είχαν ήδη πληρωθεί, με τις πληρωμές για παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου να γίνονται το νωρίτερο στα μέσα Απριλίου.

Η χώρα επιδιώκει να στηρίξει το ρούβλι καθώς οι δυτικές κυρώσεις «δαγκώνουν». «Σημαίνει αυτό ότι εάν δεν υπάρξει πληρωμή σε ρούβλια, τότε η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί από την 1η Απριλίου; Όχι, δεν συμαίνει αυτό και δεν προκύπτει από το διάταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ΕΕ είπε ότι συνομιλεί με εταιρείες ενέργειας για το πώς να πληρώσει για το φυσικό αέριο. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι χώρες της Δύσης έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, η ΕΕ δεν έχει θέσει απαγορεύσεις στο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, καθώς τα κράτη μέλη της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.

Η Ρωσία προμηθεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της και το 30% του πετρελαίου της, τα οποία πληρώνονται κυρίως σε ευρώ και δολάρια. Η ΕΕ δεν έχει εύκολες εναλλακτικές λύσεις εάν διακοπεί ο εφοδιασμός, αλλά την ίδια στιγμή, η Ρωσία βγάζει 400 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ και έχει περιορισμένες επιλογές για να μεταφέρει αυτή την προμήθεια σε άλλες αγορές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter