Η Ρωσία εκτόξευσε ιρανικό δορυφόρο στο διάστημα – Φόβοι της Δύσης για την Ουκρανία

Η Ρωσία εκτόξευσε ιρανικό δορυφόρο στο διάστημα – Φόβοι της Δύσης για την Ουκρανία

Ένας δορυφόρος υψηλής ανάλυσης ιρανικής ιδιοκτησίας εκτοξεύτηκε την Τρίτη στο διάστημα από τη διαστημική βάση Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με ρωσικό πύραυλο, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τις χρήσεις του από αξιωματούχους της Δύσης, οι οποίοι ανησυχούν πως η Μόσχα μπορεί να τον αξιοποιήσει κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία, κάτι που από πλευράς της η Τεχεράνη αρνείται.

Ειδικότερα, ο δορυφόρος τηλεανίχνευσης Καγιάμ εκτοξεύθηκε με πύραυλο Σογιούζ (στις 08:52 ώρα Ελλάδας) από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos. Ο δορυφόρος, στον οποίο δόθηκε το όνομα του Πέρση ποιητή και φιλοσόφου Ομάρ Καγιάμ (1048-1131), τέθηκε στη συνέχεια σε τροχιά.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, η εφημερίδα Washington Post επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές αξιωματούχων των δυτικών μυστικών υπηρεσιών που ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον δορυφόρο προκειμένου να ενισχύσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ο ισχυρισμός απορρίφθηκε από την ρωσική Roscosmos, αλλά και από την Ιρανική Διαστημική Υπηρεσία (ISA), η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο του δορυφόρου «από την πρώτη μέρα».

Η εκτόξευση του ιρανικού δορυφόρου θεωρείται ορόσημο στη συνεργασία Ρωσίας-Ιράν, τόνισε από πλευράς του ο επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών του Ιράν Ίσσα Ζαρεπούρ, έκανε λόγο για την αρχή μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας στη διαστημική βιομηχανία.

Πηγή: BBC, Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter