Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα

Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα

Επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο ότι υπάρχουν «σποραδικές επαφές» με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα, ανοίγοντας έτσι μικρή «χαραμάδα» αισιοδοξίας για το ευαίσθητο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα δύο μέρη διατηρούν έναν περιορισμένο ανοιχτό δίαυλο διαλόγου που επιτρέπει την «επείγουσα ανταλλαγή μηνυμάτων» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου. «Υπάρχουν δίαυλοι για διάλογο στο κατάλληλο επίπεδο, αλλά είναι πολύ σποραδικού χαρακτήρα. Τουλάχιστον επιτρέπουν την ανταλλαγή κάποιων επειγόντων μηνυμάτων σχετικά με τις θέσεις της άλλης πλευράς», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συχνή, άμεση επαφή με τη Ρωσία,  τις τελευταίες ημέρες. Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «αποφασιστικά» σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ενημερώσει τη Μόσχα για τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει.

Από την πλευρά του ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει, όταν ρωτήθηκε, τι εννοούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες όταν μίλησαν στη Ρωσία για «καταστροφικές συνέπειες».

Γκουτέρες: Να σταματήσει ο «πυρηνικός εκβιασμός»

«Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας την «εξάλειψη» όλων των πυρηνικών όπλων.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει. Η ιδέα ότι μια χώρα μπορεί να προκαλέσει και να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο είναι παράλογη», είπε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε ότι «χωρίς την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη ή αίσθημα ασφάλειας».

Πηγή: Reuters, BBC

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter