Η Ρωσία σταματά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία λόγω χρεών

Η Ρωσία σταματά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία λόγω χρεών
Πηγή: Twitter

Η θυγατρική της ρωσικής εταιρείας PJSC Inter RAO, RAO Nordic Oy, ανακοίνωσε την Παρασκευή την αναστολή των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στη Φινλανδία, στον απόηχο της ενδεχόμενης ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Σουηδία-Φινλανδία έτοιμες για παζάρια με Ερντογάν μετά το μπλόκο ένταξης στο ΝΑΤΟ

Όπως μεταδίδει το INTERFAX, οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πωλήθηκαν στο χρηματιστήριο Nord Pool από τις 6 Μαΐου δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην μπορεί να πληρώσει για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία λόγω έλλειψης μετρητών. «Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα επιλυθεί σύντομα και ότι το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας με τη Ρωσία θα συνεχιστεί», ανέφερε η RAO Nordic Oy σε ανακοίνωσή της.

Η PJSC Inter RAO είναι ο μοναδικός φορέας εξαγωγής-εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία, με την Φινλανδία να είναι η κύρια εξαγωγική αγορά της εταιρείας. Το 2021, 8,2 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας προμηθεύτηκαν στη χώρα αυτή από συνολικές εξαγωγές 21,77 δισεκατομμυρίων kWh.

Η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναστολή εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία.  «Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε ο Τίμο Καουκόνεν, ένα στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.

Πηγή: TASS, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter