Η Ρωσία στρέφεται στην Κίνα για το διαστημικό της πρόγραμμα απαντώντας στις δυτικές κυρώσεις

Η Ρωσία στρέφεται στην Κίνα για το διαστημικό της πρόγραμμα απαντώντας στις δυτικές κυρώσεις

Η Roscosmos, η ρωσική υπηρεσία του διαστήματος θα σταματήσει να συνεργάζεται σε κοινά διαστημικά έργα με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και αντ’ αυτού θα επιδιώξει συνεργασία με την Κίνα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Ο Ρογκόζιν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι έδωσε στην ομάδα του εντολή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για τον συντονισμό και την αμοιβαία τεχνική υποστήριξη όλων των αποστολών στο «εξώτερο διάστημα», συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος «Venera-D», της πρώτης ρωσικής αποστολής στην Αφροδίτη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, μετά τις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Υπό τις συνθήκες των κυρώσεων, η συμμετοχή των ΗΠΑ στο έργο είναι αδύνατη», ανέφερε ο Ρογκόζιν.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Ρογκόζιν ανακοίνωσε επίσης την αναστολή της συνεργασίας με ευρωπαίους εταίρους για εκτοξεύσεις από το διαστημικό κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα.

Σε ένα tweet, ο Ρογκόζιν ανέφερε ότι η Roscosmos ανέστειλε τη συνεργασία υπό το φως των νέων κυρώσεων και «ανακαλεί το τεχνικό της προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας εκτόξευσης».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) χρησιμοποιεί τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους Soyuz για να στείλει ορισμένους από τους δορυφόρους του σε τροχιά. Η εγγύτητα του Κουρού στον ισημερινό το καθιστά ιδανικό μέρος για εκτοξεύσεις στο διάστημα.

Η NASA δήλωσε την Παρασκευή, ωστόσο, ότι παρά τις νέες κυρώσεις και τους ελέγχους εξαγωγών που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Roscosmos για τη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Η Δύση έχει εφαρμόσει ένα νέο σκληρό κύμα κυρώσεων στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία, με περιορισμούς που ποικίλλουν από την απαγόρευση των εργασιών ρωσικών τραπεζών και εταιρειών έως το κλείσιμο του εναέριου χώρου, την αναστολή των θεωρήσεων και προσωπικές κυρώσεις που στοχεύουν στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Μόσχα θα «υποβάθμιζαν την αεροδιαστημική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τους προγράμματος».

Πηγή: Russian Today

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter