Η Ρωσία θα προστατέψει το Τατζικιστάν εάν επιτεθούν οι Ταλιμπάν

Η Ρωσία θα προστατέψει το Τατζικιστάν εάν επιτεθούν οι Ταλιμπάν

Η Ρωσία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον σύμμαχο της Τατζικιστάν σε περίπτωση επίθεσης από το Αφγανιστάν.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσία Αντρέι Ρουντένκο. Αφορμή για τις δηλώσεις ήταν η ύπαρξη μια σειρά από δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο που κάνουν λόγο για επικείμενη διασυνοριακή επίθεση από Τατζίκους που έχουν συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν.

«Όλη η αναγκαία βοήθεια θα παραχωρηθεί στο Τατζικιστάν εάν απαιτηθεί, τόσο στα πλαίσια του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (σ.σ. ρωσικό «ΝΑΤΟ») όσο και διμερώς» δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, συμπληρώνοντας «όντως υπάρχουν αναφορές ότι οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν την κατάσταση (…) αλλά ελπίζουμε ότι θα κρατήσουν τις υποσχέσεις που έχουν κάνει (σ.σ. περί μη επίθεσης στις γειτονικές χώρες)».

Οι Τατζίκοι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στο Αφγανιστάν, μετά τους Παστούν, και αποτελούν πλειοψηφία στις περιοχές που συνορεύουν με το Τατζικιστάν. Ο Τατζίκος πρόεδρος, Εμομάλι Ραχμόν έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τους Ταλιμπάν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά στην κοιλάδα του Παντσίρ. Εκεί μαίνεται σκληρός ανταρτοπόλεμος εναντίον των Ταλιμπάν από τους υποστηρικτές του Μασούντ και του αντιπροέδρου Σάλεχ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter