Η Ρωσία «ξεγλιστρά» από τις κυρώσεις – Στα 11 δισ. δολάρια τα εκτιμώμενα έσοδα από το πετρέλαιο

Η Ρωσία «ξεγλιστρά» από τις κυρώσεις – Στα 11 δισ. δολάρια τα εκτιμώμενα έσοδα από το πετρέλαιο

Τον τρόπο να παρακάμπτει τις κυρώσεις και να γεμίζει τα κρατικά ταμεία παρά τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων της Δύσης έχει βρει η Μόσχα. Σύμφωνα με ανάλυση του δικτύου Bloomberg, τα έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου υπολογίζονται στα 11,3 δισ. δολάρια μόνο για το φετινό Οκτώβριο. Το ποσό αυτό αναλογεί στο ένα τρίτο των συνολικών καθαρών εσόδων για το μήνα αυτό.

Πέρα από το πλαφόν

Σχεδόν ολόκληρη η εξαχθείσα ποσότητα πετρελαίου τον Οκτώβριο πουλήθηκε σε τιμή πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων/βαρέλι, που επέβαλαν οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη το περασμένο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέτασε το Bloomberg και το ινστιτούτο KSE, το πετρέλαιο που εξήχθη από τα λιμάνια της Ρωσίας πωλήθηκε με 79,4 δολάρια/βαρέλι, κατά μέσο όρο.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας έχουν ενισχυθεί από έναν σκιώδη στόλο πλοίων που μεταφέρουν το εμπόρευμα. Πρόκειται για πλοία που δεν έχουν επαρκή ασφάλιση, έχουν απενεργοποιήσει τα συστήματα εντοπισμού τους ή αποκρύπτουν σκόπιμα την ταυτότητά τους, σχολιάζει το Business Insider. Οι σκιώδεις αυτοί στόλοι μετέφεραν περίπου το 45% του πετρελαίου που εξήγαγε η Ρωσία φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg. Επίσης, η Ρωσία εστιάζει σε εναλλακτικές αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα.

Ο ρόλος των ελληνικών συμφερόντων πλοίων

Πολλές από αυτές τις μεταφορές λαμβάνουν χώρα σε ελληνικά ύδατα, όπως σημειώνει το Bloomberg, φέρνοντας στο φως τη μεταφορά καυσίμων ανοιχτά του Γυθείου μεταξύ δύο τάνκερ, του Turba και του Simba, στο Λακωνικό κόλπο, στις 19 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο Μέσο αναφέρει ότι πλοία ρωσικών και ελληνικών συμφερόντων συμπληρώνουν το παζλ των μεταφορέων ρωσικού πετρελαίου. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες μπόρεσαν να παραμείνουν στο παιχνίδι—χωρίς να παραβιάσουν τους κανόνες της ΕΕ— αφού οι διπλωμάτες της χώρας άσκησαν επιτυχώς πιέσεις σε άλλα κράτη μέλη να περιορίσουν τα μέτρα που διαφορετικά θα περιόριζαν τη δυνατότητα των φορτωτών να συναλλάσσονται με τη Ρωσία. Τα ελληνικά πλοία έχουν μεταφέρει το 20% όλων των αποστολών πετρελαίου της Ρωσίας μέχρι στιγμής το 2023 και σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών της ναυαρχίδας αργού πετρελαίου Ural, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter