Η Ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο ακυρώνει τις εμφανίσεις της σε Βερολίνο και Νέα Υόρκη

Η Ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο ακυρώνει τις εμφανίσεις της σε Βερολίνο και Νέα Υόρκη

Η Ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο ακύρωσε τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας ότι «για την ώρα» αποσύρεται από τις συναυλίες. Προηγουμένως, η Κρατική Όπερα του Βερολίνου και η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης της είχαν ζητήσει να αποστασιοποιηθεί από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διευθυντή της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου Ματίας Σουλτς, «η ‘Αννα Νετρέμπκο δεν θα συμμετάσχει στη νέα παραγωγή του έργου “Turandot” τον Ιούνιο του 2022». Ο κ. Σουλτς διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι η Όπερα είχε ζητήσει από την καλλιτέχνιδα να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον παράνομο πόλεμο που διεξάγει η ρωσική κυβέρνηση εναντίον της Ουκρανίας.

«Εκτιμούμε την ‘Αννα Νετρέμπκο ως εξαιρετική καλλιτέχνιδα και συνδεόμαστε μαζί της με μακροχρόνια καλλιτεχνική συνεργασία, αλλά ενόψει αυτού του βάναυσου πολέμου, δεν βλέπουμε δυνατότητα συνέχισης της συνεργασίας. Είναι σημαντικό για εμάς να τονίσουμε ότι οι Ρώσοι καλλιτέχνες θα συνεχίσουν να παίζουν μαζί μας και ότι είναι αυτή τη στιγμή σημαντικό να μην προδικάζουμε, αλλά να ενισχύουμε τη συνοχή στην κοινωνία μας. Σε αυτό το σημείο, η ανεπιφύλακτη συμπάθειά μας εκφράζεται προς όλους όσοι υποφέρουν από αυτή την καταστροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Όπερας.

Η Άννα Νετρέμπκο δεν ανταποκρίθηκε ούτε στο αντίστοιχο αίτημα που της υπέβαλε η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, όπου επρόκειτο να εμφανιστεί με την παράσταση «Turandot» τον Απρίλιο και τον Μάιο και με την παραγωγή του «Don Carlo» την επόμενη σεζόν. Ο Γενικός Διευθυντής της διάσημης όπερας Πίτερ Γκελμπ έκανε λόγο για μια «μεγάλη καλλιτεχνική απώλεια τόσο για την Μητροπολιτική Όπερα όσο και γενικά για την όπερα». «Η Αννα είναι από τις σπουδαιότερες σοπράνο στην ιστορία της Μετ, αλλά με τον Πούτιν να σκοτώνει αθώα θύματα στην Ουκρανία, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να προχωρήσουμε», δήλωσε ο κ. Γκελμπ. Η διάσημη ρωσίδα σοπράνο θα αντικατασταθεί στην πρώτη παράσταση από την ουκρανίδα συνάδελφό της Λιουντμίλα Μοναστίρσκα.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο Πίτερ Γκελμπ είχε δηλώσει ότι «αν και πιστεύουμε βαθιά στη θερμή φιλία και στις πολιτιστικές ανταλλαγές που υπάρχουν εδώ και χρόνια με τους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς θεσμούς της Ρωσίας και των ΗΠΑ, δεν μπορούμε πλέον να συνεργαστούμε με καλλιτέχνες ή θεσμούς οι οποίοι υποστηρίζουν τον Πούτιν ή υποστηρίζονται από αυτόν – όχι τουλάχιστον μέχρις ότου σταματήσουν η εισβολή και οι σκοτωμοί, αποκατασταθεί η τάξη και γίνουν επανορθώσεις». Τόνισε δε ότι η Όπερα «εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία, στη γενναία ηγεσία της, τους πολίτες και τους καλλιτέχνες της και αφιερώνει την υπόλοιπη σεζόν στο θάρρος τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter